Politika

Skupština Vojvodine usvojila drugi rebalans budžeta ove godine: Prihodi Pokrajine 5,3 milijarde veći od prvobitnog plana

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2022

-

16:53

Skupština Vojvodine usvojila drugi rebalans budžeta ove godine: Prihodi Pokrajine 5,3 milijarde veći od prvobitnog plana
Skupština Vojvodine usvojila drugi rebalans budžeta ove godine: Prihodi Pokrajine 5,3 milijarde veći od prvobitnog plana - Copyright Tanjug/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Vojvodine usvojila je rebalans ovogodišnjeg budzeta, što je drugi rebalans ove godine.


Predsednik Skupštine Ištvan Pastor objasnio je da je povod za rebalans ovog puta povećan obim budžetskih stredstava, a sto je rezultat većih prihoda iz izvora koji pune pokrajniski budzet.

To su, kako je naveo, prihodi od poreza na dobit korporacija, a koji su za oko 5,3 milijarde veći od prvobitno planiranih.

Naveio je i da se ovog puta u rebalnsu vide dve pozitivne okolnosti, prva da je ukupan iznos pokrajinskog budžeta veći nego što je prvobitno bio i druga da je ukupan učinak vojvođanske privrede u proteklim godinama bio bolji nego što se očekivalo.

Tako se ukupan nivo budžetskih sredstava povećava za šest milijardi dinara i iznosi 95,16 milijardi dinara, a sa 4,8 milijardi povećava se obim izadataka koji spadaju u takozvane kapitalne i investicione izdatke.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je naglasio da je vrednost pokrajinskog budžeta za 32 milijarde, ili za 50 procenata veća od budžeta iz 2016. godine, kada su zajedno preuzeli odgovornost za vođenje javnih poslova u Autonomnoj pokrajini Vojvodine.

Tanjug/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

 


"Najvažnije je da imamo trend kontinuiranog povećanja rasta budžeta APV i da je to ogledalo realnih ekonomskih kretanja koje nam jasno govore da je taj rast rezultat povećanja poreskih prihoda, što je plod rasta zaposlenosti, rasta prosečne plate, profitabilnosti privrednih subjekata itd", kazao je Mirović.

Dodao je da je prioritet u korišćenju povećanog budžeta pre svega ulaganje u velike investicione projekte, te u mehanizme za održavanje sigurnosti i stabilnosti javnih finansija, a što je sve, kako je naveo, u skladu sa ciljevima i ekonomske i fiskalne politike koje je utvrdila Vlada Srbije.

Inače, ovim rebalasnom stvaraju se uslovi za proširenje i obanavljanje sistema za navodnjavanje više od 20 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Nastavljaju se investicije u sferi zdravstva, završava se lokalni put Stapar-Sivac sa dodatnih 170 miliona dinara, a ono što se posebno izdvaja jeste da se rebalansom budžeta izdvaja 534 miliona dinara kako bi se investicija na zgradi Mišeluk Radio televizije Vojvodine okončala", naveo je Pastor.

Mirović je takođe podstetio na to da je Pokrajinska vlada pokrenula akciju rekonstrukcije domova kulture u manjim sredinama, i za to će biti izdvojeno dodatnih 19 miliona dinara.

Ovim rebalansom obezbeđue se i 274 miliona dinara za Subotičko narodno pozorište, a sa ovim iznosom sredstava stvaraju se zadnji uslovi da se ta investicija okonča toku sledeće godine.

Predstavnici opozicije Srpska radikalna stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine najavili su da neće glasati za rebalans.

Komentari (0)

Srbija