Politika

Predsednik uručio ugovore o zaposlenju medicinarima: Srbija će nastaviti da jača zdravstveni sektor

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2021

-

12:05

Predsednik uručio ugovore o zaposlenju medicinarima: Srbija će nastaviti da jača  zdravstveni sektor
Predsednik uručio ugovore o zaposlenju medicinarima: Srbija će nastaviti da jača zdravstveni sektor - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Zdravstvo postaje jedan od četiri najvažnijih stuba jedne države, uz broj ljudi, ekonomski rast, finansijsku i vojnu moć, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić ističući da će država nastaviti da snaži taj sektor i povećava plate zdravstvenim radnicima.

Vučić je prilikom uručenja ugovora o zaposlenju najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola, čestitao na velikom uspehu, i na tome što su, kako je rekao, svojom odgovornošću i trudom uspeli da postanu lekari, medicinske sestre i tehničari i pokazali da zalaganjem mogu mnogo da urade za sebe i svoju budućnost.

"Današnji dan je važan, ne samo za nas, jer vidimo da imamo budućnost, da je budućnost zdravstvenog sistema zagarantovana, već i za vas", rekao je Vučić i dodao da je i sam, primajući razne stipednije kao student to prihvatao kao poklon države, i trudio se da pokaže poštovanje prema državi.

"Vaša odgovornost prema građanima i državi je velika, ali ona pre svega proizilazi iz prirode posla, jer biti lekar ne znači samo biti uvažen u društvu, to je danas mnogo više. Danas je odgovornost na lekarima i medicnskim sestrama i tehničarima mnogo veća", rekao je Vučić.

"Biće i novih virusa"

On je ukazao da ćemo u narednom periodu imati novih problema, ne samo zbog kovida, jer će biti i novih virusa.

"Zdravstvo postaje jedna od četiri najvažnije stvari, uz broj ljudi, ekonomski rast i finansijsku moć i vojnu moć. Zdravstvo je uz poslednjih godinu i po dana jedna od četiri noge stolice koja se zove država", rekao je Vučić.

 

 

On je istakao da su svi zdravstveni radnici pokazali veliku borbenost, na čemu im je beskrajno zahvalan.

"Vaša uloga nikad nije bila veća i biće sve veća u narednom periodu, na globalnom nivou. Zato je važno da imamo škole, univeriztete koje su u stanju da školuju najbolje. Vi ste ti koji predstavljate budućnost zemlje i molim vas da uvek vodite računa o građanima i svojoj zemlji", poručio je Vučić.

On je dodao da jeste obaveza države da zaposli ljude u zdravstveni sistem, ali to može samo ako je ekonomski jaka.

Ukazao je da se pokazalo da državno zdravstvo, kada je najteže, preuzima gotovo sve na svoja pleća, zbog čega će se nastaviti dalje snaženje i jačanje tog sektora, kao i dalji rast primanja.

"Računamo na vas. Hvala za dosadašnji trud i rad, a vi vratite državi i vašim roditeljima tako što ćete biti najbolji, a mi apsolutno verujemo u vas", poručio je Vučić.

Kako je naveo, do je sada uloženo gotovo pola milijarde evra u zdravstvo Srbije, u infrastrutkuru i opremu, što će se isplatiti na najbolji mogući način - kroz očuvanje zdravlja ljudi, te da se očekuju veliki rezultati već do kraja ove godine.

Vučić je istakao da je od početka 2013. godine do danas zaposleno 25.270 radnika, a odobreno je 10.449 specijalizacija i užih specijalizacija.

Prvi put su organizovane akcije zapošaljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i školaraca iz medicinskih škola, a na taj način posao je dobilo nešto više od 400 lekara i 700 medicinskih sestara.

"Uložili smo govoto pola milijarde evra u infrastrukturu i opremu. Nikada toliko nije bilo ulagano u srpsko zdravstvo i očekujemo velike rezultate do kraja godine", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, očekuje se završetak prve faze Kliničkog centra Srbije, u Beogradu, što će, kaže, biti bukvalno jedan grad za sebe, a očekuje se i završetak Zdravstvenog centra na levoj obali Dunava, u Borči, što će umnogome poboljšati zdravstvenu zaštitu ljudi tog dela glavnog grada.

"Radimo na 11 opštih bolnica, na još dva velika Klinička centra. Verujem da će se ulaganja u zdravstvo na najbolji mogući način isplatiti, kroz očuvanje zdravlja ljudi, duži životni vek, a to dalje vodi da tome da će ekonomski rast Srbije biti veći i snažniji nego ranije", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija