Politika

Lajačk stiže u Beograd u pratnji Šolcovih i Makronovih savetnika - sastanak s Vučićem u vili Mir

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/09/2022

-

11:06

Lajačk stiže u Beograd u pratnji Šolcovih i Makronovih savetnika - sastanak s Vučićem u vili Mir
Lajačk stiže u Beograd u pratnji Šolcovih i Makronovih savetnika - sastanak s Vučićem u vili Mir - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Francuske i Nemačke Emanuelom Boneom i Jensom Pletnerom. Sastanak je, prema najavi pres službe predsednika, u 18 časova u Vili Mir.

Pre sastanka sa Vučićem, njih trojica otišli su u Prištinu, gde ih je primio kosovski premijer Aljbin Kurti.

Predsednik Republike Srbije primio je 4. septembra zajedničko pismo predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca. U pismu se navodi da su oni zadužili savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku da pruže podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

"Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi", navedeno je u pismu, a saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

"Šatl diplomatija" u punom jeku

Šolc i Makron poručili su da je "puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan".

"Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou", navedeno je. 

Šolc i Makron u zajendičkom pismu dodaju: "Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bonea, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred. Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku".

Ova diplomatska akcija Nemačke i Francuske dolazi u periodu kojem je prethodila intenzivna "šatl" diplomatija koja se vodila nešto više od mesec dana u Beogradu i Prištini da bi se rešila dva goruća problema koja su dovela do tenzija ne severu Kosova. Jedan je rešen tako što je postignut sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima, a ostalo je pitanje registarskih tablica.

Međutim, da će "diplomatski teren ostati "usijan" govorile su i najave brojnih sastanaka u narednom periodu. Diplomatski predstavnici, kao i predstavnici Beograda i Prištine nalaze se u trci sa vremenom, budući da su za potencijalni kompromis o registarskim tablicama ostala dva meseca, a pozicije su i dalje potpuno udaljene.

Komentari (0)

Srbija