Politika

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost - tri teme u fokusu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2022

-

08:04

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost - tri teme u fokusu
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost - tri teme u fokusu - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedava sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj se razmatra situacija na Kosovu i Metohiji, održavanje Evroprajda 2022 i sajber bezbednost u energetskom sektoru.

Sednica se održava u Palati Srbija, a nakon nje je planirano obraćanje medijima, najavila je pres služba predsednika Srbije.

Inače, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak stigao je sinoć u Beograd sa savetnicima predsednika Francuske i kancelara Nemačke, gde se sastao sa predsednikom Srbije Vučićem. Lajčak je rekao da je u Beogradu i Prištini imao važne razgovore i da će se proces nastaviti narednih dana

Lajčak je na Tviteru naveo da je danas, zajedno sa izaslanicima Nemačke i Francuske, Jensom Pletnerom i Emanuelom Bonom, imao važne i opširne razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa Aljbinom Kurtijem, kako bi se ispitale opcije za napredak u dijalogu.

Prethodno je Vučić uoči sastanka na Instagramu napisao: "Razgovor o budućnosti Srbije, a nikakvog priznanja Kosova neće biti" uz fotografije susreta. Sastanak je održan u Beogradu u Vili Mir.

Podsetimo, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem se navodi da su oni zadužili savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku da pruže podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku. 

"Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred. Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku",  navode Šolc i Makron u zajendičkom pismu.

Ovo pismo dolazi u burnom periodu za odnose Beograda i Prištine, kada su pojačane i diplomatske aktivnosti međunarodnih aktera. Sada lideri dve najjače zemlje Evrope pominju angažovanje svojih najbližih spoljnopolitičkih saradnika. Reč je o veoma iskusnim diplomatama sa dugogodišnjim iskustvom na različitim pozicijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija