Politika

Vučića u Abu Dabiju razgovarao šeikom Bin Zajedom, potpisano devet sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2022

-

08:10

Vučića u Abu Dabiju razgovarao šeikom Bin Zajedom, potpisano devet sporazuma
Vučića u Abu Dabiju razgovarao šeikom Bin Zajedom, potpisano devet sporazuma - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Palatu naroda u Abu Dabiju gde ga je dočekao predsednik UAE šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan i gde je potpisano devet sporazuma između dve zemlje.

Šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan docekao je Vučića rečima : "Dobro došao u svoju drugu otadžbinu".

Doček je priređen uz 21 ispaljen plotun, kao i himne dve zemlje.

Vučić je izrazio zahvalnost šeiku Bin Zajedu na veličanstvenom prijemu i divnom prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji, nazivajucvhi ga dragim prijateljem.

"Hvala na svemu što smo uradili zajedno. Radujem se Vašem dolasku u Beograd, da vidite kako napreduju naši projekti i siguran sam da možemo još više da uradimo u interesu naših zemalja", poručio je Vučić na instagram nalogu "budućnostsbijeav".

Vučić je juče stigao u zvaničnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvu u novom mandatu, a na poziv šefa te države, šeika Muhameda bin Zajeda koga mnogi na Zapadu nazivaju najmoćnijim arapskim liderom i jednim od najuticajnijih ljudi u svetu u ovom trenutku.

Predsedniku Srbije je tokom popodneva priređen doček na aerodromu u Abu Dabiju, posle čega je usledila svečana večera koju je u njegovu čast priredio šeik Muhamed bin Zajed. Večera je trajala tri sata, a RTS saznaje da su dvojica lidera razgovarala o geopolitičkoj situaciji, bilateralnoj saradnji, ali i o drugim važnim temama.

Budući da u Abu Dabi uskoro dolazi i nemački kancelar Olaf Šolc, a da je šeik Muhamed dobar prijatelj francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednik Srbije je tražio podršku lidera UAE da se Srbija što bolje pozicionira u ovom trenutku na međunarodnom planu.

Šefovi država razgovarali su i o novim investicijama. UAE već godinama su jedan od najvećih investitora u mnogim zapadnim zemljama.

U Ameriku su uložili gotovo 1.600 milijardi dolara, u Veliku Britaniju 120 milijardi dolara, a u Srbiji imaju brojne investicije i projekte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija