Politika

Đilas: Na sednici Parlamenta predstavićemo Inicijativu o poziciji Srbije dijalogu sa Prištinom, očekujemo jedinstvo

Komentari

Autor: Fonet

11/09/2022

-

14:57

Đilas: Na sednici Parlamenta predstavićemo Inicijativu o poziciji Srbije dijalogu sa Prištinom, očekujemo jedinstvo
Dragan Đilas - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ponovo je danas najavio da će poslanička grupa Ujedinjeni - SSP, PSG, PZP i Sloga, na sednici Parlamenta u utorak predstaviti Inicijativu o formiranju skupštinske komisije za definisanje platforme i definisanje državne pozicije u procesu dijaloga s Prištinom.

On je na TV Prva rekao da građani Srbije očekuju od svojih poslanika jedinstvo po najvažnijim državnim pitanjima, kao što je pitanje Kosova i Metohije.

"Političari to posebno duguju Srbima koji već 23 godine žive na Kosovu i Metohiji, iako su izloženi pritiscima kako prištinskih vlasti, tako i kriminalnih struktura na severu", naglasio je Đilas i dodao da bi za Srbiju bilo važno da se na temi Kosova napravi široki društveni konsenzus kako relevantnih političkih faktora, tako i institucija značajnih za srpski narod.

Prema njegovim rečima, u SSP veruju da se konsenzus može postići na principima poštovanja Ustava, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i spremnosti da srpska strana razgovara sa albanskom stranom o svemu, osim o priznanju nezavisnosti Kosova.

Kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji, Đilas je predočio da je vreme da Srbija mora da gleda svoje interese, kao što to rade sve druge zemlje, kao i sama Rusija prema Srbiji. "Puno je primera, od odbijanja uvoza automobila iz Srbije u Rusiju bez carina, pa do toga da Gasprom u Rusiji plaća rudnu rentu na gas i naftu 22 odsto, a u Srbiji tri odsto", kazao je Đilas, napominjući da se prema Srbiji isto ponašaju i druge zemlje kad su njihovi ekonomski interesi u pitanju.

Kako je naglasio, interes Srbije je da izbegne izolaciju od ostatka Evrope, što bi moglo da se desi ako ne uvedee određene ekonomske mere prema Rusiji, što bi za posledicu imalo ostanak ogromnog broja ljudi bez posla i ugrozilo bi egzistenciju velikog broja porodica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija