Politika

Jeremić: Bez formiranja ZSO nema daljih dogovora sa Prištinom

Komentari

Autor: Fonet

06/09/2022

-

14:40

Jeremić: Bez formiranja ZSO nema daljih dogovora sa Prištinom
Vuk Jeremić - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je predlog te stranke da dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština onako kako je dogovoreno, nema daljih pregovora s Prištinom.

To je deo Rezolucije o Kosovu i Metohiji koju će Narodna stranka predložiti Skupštini Srbije, rekao je Jeremić. On je istakao da treba postaviti i rok, i to 31. decembar ove godine, i da ukoliko ZSO ne bude uspostavljena, Srbija treba da proglasi Briselski proces neuspešnim i da je za nju završen.

Jeremić je rekao da treba izraziti spremnost da ako propadne briselski proces, buduće pregovore treba voditi uz kontakt grupu - odnosno stalne članice Sveta bezbednosti UN - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska. Dodao je i da ako nema ZSO, onda treba ponovo uspostavljati nadležnosti koje su preneti organima u Prištini poput pravosuđa.

"Predlažemo da u tom slučaju Srpska lista konačno napusti Vladu takozvane Republike Kosova", rekao je Jeremić.

"Ne želimo da dijalog propadne, već novi podstrek", rekao je Jeremić i dodao da je predlog ako briselski pregovori uspeju, od Vlade Srbije traži da do 15. oktobra uspostavi jasnu pregovaračku platformu za nastavak briselskog dijaloga.

Istakao je da se Rezolucijom obavezuje Vlada da ne napravi nijedan korak da omogući članstvo Kosovo u međunarodnim organizacijama, pre svega UN. Traži se i da se predsednik obrati predsednicima Rusije i Kine bez odlaganja sa zahtevom da iskoriste pravo veta ako ikada pitanje članstva Kosova u UN dođe na dnevni red.

On je rekao i da treba izdvojiti sredstva za povratnička naselja, posebne mere populacione politike za opstanak i održivost Srba na Kosovu i Metohiji i uspostavljanje Ministarstva za Kosovo i Metohiju. On je rekao da se boji diplomatske eskalacije događaja po pitanju Kosova i da je za suprotstavljanje negativnom sledu događaja neophodno jedinstvo - jedinstvo naroda i u delovanju institucija.

Takođe, kako je naveo, Narodna stranka će ostati najžešći kritičar ove vlasti, ali pitanje Kosova i Metohije je nadpolitičko. Dodao je da ako skupštinska većini ova rezolucija neprihvatljiva, onda neka izađu sa svojom.

"Mislim da će shvatiti potrebu za institucinonalizacijom politike. Ne smemo sebi da dozbolimo da sa sednice izađemo bez papira", rekao je Jeremić. Konferencija za novinare je izmeštena iz Skupprine Srbije u prostorije Narodne stranke jer Jeremiću nije dozvoljeno da se obrati u Skupštini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija