Politika

Vučić: Ne verujem da Putin blefira, u Srbiji se nadamo da će mir prevladati

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2022

-

16:51

Vučić: Ne verujem da Putin blefira, u Srbiji se nadamo da će mir prevladati
Vučić: Ne verujem da Putin blefira, u Srbiji se nadamo da će mir prevladati - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u intervjuu za američku TV mrežu Njuzmaks izrazio očekivanje da će mir prevladati i da će doći do kompromisnog rešenja između Rusije i Ukrajine i ocenio da ruski predsednik Vladimir Putin ne blefira kada govori o svojim daljim potezima.

Novinar Njuzmaksa je rekao da je Zapad zabrinut posle Putinovog obraćanja i izjave o mogućoj upotrebi svih vojnih kapaciteta i upitao predsedika Vučića, koji se više puta susreo sa ruskim liderom, da li smatra da predsednik Rusije blefira.

"U Srbiji se nadamo da će mir prevladati i da će svi učiniti sve da se dođe do kompromisnog rešenja. Ne mogu da govorim kao vojni analitičar, već kao predsednik, da bi odgovorio na ovo pitanje, ali da, tačno je, mnogo puta sam se video sa predsednikom Putinom i ne verujem da on blefira", rekao je Vučić koji se nalazi u Njujorku povodom ucešća na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Tokom emisije voditelji su pomenuli da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i upitali Vučića kakav je odnos Srbije prema sukobu u Ukrajini.

"Mi imamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom", naglasio je Vučić. Dodao je i da se Srbija ne stavlja ni na čiju stranu i da će uvek osuditi rat.

"Najteže pitanje - uporediti Bajdena i Trampa"

Vučić je ocenio i da je sadašnji predsednik Džozef Bajden jedan od najpripremljenijih političara za bilo koju diskusiju, a njegov prethodnik Donald Tramp čovek koji uvek želi da vidi rezultate zbog čega je akcenat u rešavanju kosovskog problema stavio na ekonomiju.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da uporedi sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena i bivšeg Donalda Trampa, i naglasio da je to najteže pitanje, jer nije analitičar.

"Sreo sam predsednika Bajdena cetiri puta. Trampa dva puta. Bajden je jedan od najbolje pripremljenih političara, za bilo koju diskusiju. Tramp je drugačiji, veoma harizmatican, buldožer, koji uvek hoće da vidi rezultate", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je ocenio da je Tramp bio svestan da ekonomija može povezati narode na Balkanu i da bi ekonomsko unapređenje života ljudi pomoglo da se reše problemi.

"Trampova administracija se posvetila konkretnim problemima kako bi poboljšali živote. Čak 20 federalnih agencija je pokušalo da nam pomogne, kako bi sve strane napredovale ekonomski", rekao je Vučić i naveo povećanje trgovinske razmene i sa SAD i u regionu, kao i da je Amerika podržala Otvoreni Balkan što je značajno za sve.

"Imamo dokaze Holokausta u Srbiji"

Vučić je potvrdio da se u Beogradu gradi muzej Holokausta i naglasio da holoklaust ne treba dovoditi u pitanje, te da dokazi za ubijanje Jevreja i Srba postoje i u Srbiji.

Na konstataciju novinara da se u Beogradu gradi Muzej Holokausta i pitanje da li veruje da postoji Holokaust, a nakon čega je emitovan prilog u kojem predsednik Irana Ebrahim Raisi izražava sumnju da se Holokaust dogodio, Vučić je rekao da prvi put vidi taj snimak.

"Mi smo bliski prijatelji jevrejskog naroda i uvereni smo ne samo da se holokaust dogodio već i da imamo dokaze holokausta na svojoj teritoriji. Takođe verujem da zločini i užasi koji su pocinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svetskog rata ne samo da ne smeju biti zaboravljeni, već su i neoprostivi", odgovorio je predsednik Vučić.

On je podsetio da je tokom Drugog svetskog rata u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj podignut veliki koncentracioni logor Jasenovac u kojem su pored Jevreja sistematski ubijani Srbi, ali i da je u Beogradu postajalo slično mesto stradanja Jevreja.

"To strašno mesto u tadašnjoj marionetskoj fašističkoj Nezasvisnoj Državi Hrvatskoj je podsetnik na stradanja tokom Drugog svetskog rata, ne smemo ih zaboraviti kako se takve stvari ne bi ponovile", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je dodao da je zato u Beogradu počelo da se obnavlja mesto na kojem se dogodio takav strašan zločin, to mesto je bilo ruinirano i nije se znalo šta se tačno desilo Jevrejima.

On je napomenuo da je doneta odluka da se probude sećanja, i podsetio na reči svedoka Ester Bajer koja mu je zahvalila što to radi za sve njih.

"Tako je bila puna energije, optimistična, zadovoljna projektom, pokazivala nam je mesto gde se nalazio kafić, a gde je ubijen njen otac i mnogi, mnogi Jevreji. Kada su pobili Jevreje, Nemci su tada ubijali Srbe. Ona mi je rekla da je prišla ljudima u restoranu i rekla im da je tu bilo stratište", rekao je Vučić i dodao da će muzej biti još jedan znak prijateljstva sa Jevrejima i opomena da se takve stvari ne ponove.

U emisiji je uz predsednika Srbije bio je bivši specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trama za pregovore Beograda i Prištine Ricard Grenel. Predsednik Srbije je zahvalio i Grenelu na podršci koju pruža Srbiji i ekonomskim projektima.

Podsetimo, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naredio je da počne realizacija ukaza predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji. Šojgu je izjavio da je potrebno pojačati bezbednost vojnih odseka gde će se obavljati delimična mobilizacija.

Komentari (0)

Srbija