Politika

Petković: Upad KBS u Zubin Potok direktna pretnja srpskom narodu

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2022

-

21:19

Petković: Upad KBS u Zubin Potok direktna pretnja srpskom narodu
Petković: Upad KBS u Zubin Potok direktna pretnja srpskom narodu - Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

veličina teksta

Aa Aa

Upad pripadnika takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova i Metohije pod punim naoružanjem, do kog je došlo u subotu u opštini Zubin Potok, protivan je svim potpisanim sporazumima i dogovorima i direktna pretnja srpskom narodu na severu pokrajine, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Reč je o direktnom kršenju dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO, prema kojem pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu KiM bez duplog odobrenja - komandanta KFOR-a i četiri srpska gradinačelnika sa severa, koji takvo odobrenje nisu dali, poručio je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

"Zbog toga za jučerašnji upad tzv. KBS ne postoji nijedan jedini osnov niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji Aljbin Kurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na teren"', dodao je Petković.

Dodao je da je pitanje da li je neko i ko prećutno dozvolio premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbunu Kurtiju da u delo sprovodi svoje opasne namere i da je zbog toga neophodno da se KFOR i međunarodne misije koje deluju na KiM jasno i nedvosmisleno opredele prema ovakvom dramatičnom kršenju sporazuma i jednostranim i opasnim potezima.

"Nema sumnje da ovakvi militantni potezi koje povlači Aljbin Kurti predstavljaju nastavak njegove ratnohuškačke politike kojoj je cilj tiha, ali nasilna okupacija severa KiM, jer je Kurti svestan da na drugi način ne može da natera Srbe da ga ikada prihvate", kaže Petković.

Tome, kako je naveo, služi i gradnja ilegalnih baza specijalnih jedinica na severu KiM, kao i učestali upadi Rosu u srpske sredine od Štrpca do Leposavića.

"Srbi sa Kosova i Metohije duboko su uznemireni ovakvim pretnjama i zveckanjem oružnjem, ali i odlučni da ne nasedaju na provokacije, jer znaju da su uz njih država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić", kaže Petković.

Srpska lista traži reakciju KFOR-a

Oglasila se i Srpska lista koja je saopštila da nelegalni upad pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova na teritoriju opštine Zubin Potok predstavlja grubo kršenje sporazuma iz 2013. godine, čiji je garant NATO.

"Srpska lista odgovorno tvrdi da naši gradonačelnici nisu odobrili ovo brutalno kršenje sporazuma i ugrožavanje mira na ovim prostorima, te zahtevamo hitnu i odlučnu reakciju komande KFOR na ovu provokaciju", navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste dodaju da su, "u trenutku kada Priština nastoji da militarizacijom severa i zveckanjem oružjem okupira opštine na severu, ovakvi incidenti nedopustivi i zahtevaju reakciju svih koji su odgovorni za sigurno i bezbedno okruženje svih građana, a pre svega KFOR, EULEKS i UNMIK".

"Očigledno da Aljbin Kurti u trenutku kada njegov plan o registraciji ne prolazi među Srbima, pokušava da zastraši mirne i čestite srpske građane u opštinama na severu i podizanjem tenzija skrene pažnju javnosti sa gorućih problema koji se gomilaju u Prištini", navodi se u saopštenju.

Srpska lista, kako se dodaje, još jednom poziva nadležne da preventivmo deluju, a da Kurtija upozore da se ovakvo ponašanje neće tolerisati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija