Politika

Kovač: Na sastanku Komiteta ministara SE najviše zamerki bilo na želju Prištine da brzo postane članica

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2022

-

13:48

Kovač: Na sastanku Komiteta ministara SE najviše zamerki bilo na želju Prištine da brzo postane članica
Elvira Kovač - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Elvira Kovač izjavila je danas da je na sastanku Komiteta ministara SE najviše zamerki na zahtev Prištine za članstvo u toj organizaciji bilo vezano za brzinu kojom Priština želi da se taj proces "progura" i da podrška nezavisnosti Kosova ne mora da znači i podršku za njegovo članstvo u SE.

Kovač kaže da, bez obzira na to što Priština matematički računa da je od 46 zemalja članica Saveta Evrope njih 34 priznalo Kosovo, a 12 nije, i misli da ima dvotrećinsku većinu, ne znači da ima i podršku za članstvo u toj organizaciji.

"Naročito nemaju podršku za tu brzinu koju bi oni voleli. Zaista bi bio presedan da se s jedne strane, primi neko ko nije država i nema taj zvaničan entitet, i s druge strane, brzinom koju oni žele. Najviše zamerki, čak i od onih od kojih je Priština očekivala bezrezervnu podršku, upravo je bilo vezano za brzinu kojom oni žele da proguraju ceo ovaj proces", navela je za Kosovo onlajn Kovač, stalna članica delegacije Skupštine Srbije u PS SE.

Prema njenim rečima, uopšte nije vreme da se sada zahtevom Prištine pravi razdor među zemljama članicama Saveta Evrope, kada postoji i sukob između Rusije i Ukrajine i najsvežija dešavanja između Azerbejdžana i Jermenije.

"Ako dođemo jednog momenta do te procedure, sami poslanici PS SE će se prilikom glasanja izjasniti po svom nahođenju. Tu su poslanici i većine i manjine iz raznih stranaka i oni uopšte ne moraju da glasaju u skladu sa tim što je njihova zemlja u određenom momentu priznala jednostrano proglašenu nezavisnost KiM", navela je Kovač.

Kako je naglasila, važni su kontakti predstavnika Srbije sa predstavnicima svih zemljama i to ne samo sa onim koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije, jer su stavovi poslanika PS SE i njihova politička pripadnost nešto potpuno drugačije od zvaničnog stava njihove države.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Mi sami treba da približimo tu temu poslanicima PS SE jer jednostavno nije bilo primera za ovako nešto kao u slučaju aplikacije Prištine“, rekla je Kovač.

"Ne ide kako je Priština zamislila"

Stalni član parlamentarne delegacije Srbije u PS SE Ðorđe Milićević kaže za Kosovo onlajn da je očigledno da ne ide sve onako kako je Priština zamislila, ali da ne sumnja da će oni nastaviti aktivnosti vezane za članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Ubeđen sam da bi Kosovo sigurno bilo na dnevnom redu Komiteta ministara SE da je stvar u potpunosti gotova i da je tačno ono o čemu govore pojedini predstavnici opozicionih stranaka na političkoj sceni Srbije, da će postati član SE", rekao je Milićević.

Prema njegovim rečima, očigledno je da, i pored aktivnih i kontinuiranih konsultacija koje predstavnici privremenih prištinskih institucija imaju sa ambasadorima Kvinte i eleborata koji su napravili tim povodom, ne ide onako kako su oni zamislili.

"Ne sumnjam da će oni te aktivnosti nastaviti i u narednom periodu jer njihov krajnji cilj podrazumeva da moraju imati i određeni međunarodni kredibilitet, a to znači da moraju biti deo neke od međunarodnih organizacija. Zaboravljaju samo jedno, a to je da predsednik Srbije i Srbija o tom pitanju nikada neće ostati nemi i pasivni, i da će uvek dobiti odlučan odgovor Srbije kroz našu diplomatsku aktivnost, baš onako kako je o tome govorio i predsednik Srbije kada se pojavio onaj famozni i ''nepostojeći'' non pejper", rekao je Milićević.

On, međutim, navodi da je ubeđen da će, iako u ovom trenutku Kosovo nije bilo na dnevnom redu Komiteta ministara SE i nije određen ni datum kada će da se razmatra njihov zahtev, ta aktivnost Prištine i njenih mentora biti nastavljena i sigurno je, kaže, da Srbiji predstoji težak period.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija