Politika

Kragujevac - prva lokalna samouprava koja usvaja Antidiskriminacioni kodeks

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2022

-

16:34

Kragujevac - prva lokalna samouprava koja usvaja Antidiskriminacioni kodeks
Stevan Gligorin - Copyright Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin prisustvovao je danas u Kragujevcu promociji Antidiskriminacionog kodeksa donetog kroz saradnju 11 jedinica lokalne samouprave Ekumenske humanitarne organizacije i švajcarske organizacije HEKS/EPER.

Kodeks je nastao kako bi se unapredio proces inkluzije Roma i osetljivih grupa, a namenjen je državnim službenicima kao pomoć u radu, u cilju zaštite ljudskih prava i prevencije diskriminacije.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave navodi da je Gligorin istakao da je Kragujevac prva lokalna samouprava u zemlji koja je donela dokument za sprečavanje diskriminacija u javnim institucijama i unapređuje kultura ravnopravnosti.

"Kragujevac je postao primer dobre prakse u prevenciji i borbi protiv diskriminacije. Kodeks je prilagođen specifičnostima Kragujevca i unapređuje antidiskriminacioni pravni okvir naše države“, poručio je on.

On očekuje da će i drugi gradovi i opštine u Srbiji slediti primer Kragujevca i raditi na donošenju svojih lokalnih akcionih planova za prevenciju diskriminacije.

Ministarstvo dodeljuje godišnju nagradu za najbolje opštinske i gradske uprave u oblasti ravnopravnosti i antidiskriminacije.

U saradnji sa UNHCR-om i Zaštitnikom građana Ministarstvo radi na rešavanju problema upisa romske nacionalne manjine u Matičnu knjigu rođenih i smanjivanju rizika od apatridije.

Podsetio je da je cilj da do kraja 2024. godine apatridija u Srbiji bude potpuno iskorenjena.

Naveo je da Ministarstvo aktivno sarađuje sa državnim Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, te da se posebna pažnja posvećuje stručnom usavršavanju državnih službenika, kao i posebnom programu obuka mladih Roma i Romkinja sa stečenim visokim obrazovanjem,

Dodao je da je program multidisciplinarnih obuka "Barvalipe" za pola godine uspešno završio 41 polaznik.

Komentari (0)

Srbija