Politika

Prepirke opozicije i vlasti u Skupštini: Rasprava o Zakonu o ministarstvima stigla i do optužbi koje sežu u prošli vek

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

12:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o 78 amandmana na izmene i dopune Zakona o ministarstvima, a očekuje se da bi o njemu moglo da se glasa tokom sutrašnjeg dana. Burna rasprava i razmene optužbi koje su obeležile prethodne dane gok se i zakonu razmatralo u načelu nastavljene su i danas. Kako se očekuje, sednica koju protiče u znaku okršaja vlasti i opozicije, potrajaće danas i nakon 18 sati.

Poslanici bi trebalo sutra tokom dana da se izjasne o predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima zahvaljujući kome smo, šest meseci nakon izbora, saznali kako bi trebalo da izgleda novi kabinet mandatarke za sastav nove vlade Ane Brnabić. Reč je o 25 resora, nešto više u odnosu na prethodni kabinet, što je i glavna tačka sporenja kad je reč o opoziciji u Skupštini Srbije.

I današnja rasprava protiče u čestim "iskakanjima" s dnevnog reda, optužbama vlasti i opozicija i temama koje nisu u vezi sa zakonskim predlogom.

Kako javlja izveštač Euronews Srbija iz Skupštine, predstavnici opozicionih stranaka su i danas nastavili da krtikuju predlog izgleda novog kabineta, tvrdeći da se u ovim trenucima treba pribeći štednji, odnosno da nema potrebe da kabinet bude "glomazan kabinet sa toliko resora".

Predstavnici vlasti tvrde da je u ovakvim okolnostima u kakvim se zemlja nalazi najbolje imati ovakav kabinet kakav je predložen, dok opozicija insistira da su resori gotivo identični, i da je samo došlo do razdvajanja određenih ministarstava. Opozicija smatra da će, uz još određeni broj ministara bez portfelja, za koji pretpostavljaju da će ih biti iako za to nema zvaničnih podataka, taj kabinet doći do 30 članova. 

Printscreen/RTS

 

Međutim, kao i u utorak i sredu kad se rasplavljalo u načelu nije baš da poslanici, što nije iznenađenje, raspravljaju samo o tom predlogu zakona već o mnogo drugih tema.

Kako javlja naš reporter, opet se pominje Veljko Belivuk i njegovo svedočenje od ponedeljka, razmenjuju se optužbe za periode kad je opozicija bila na vlasti. Sa druge strane opozicija otužuje prestavnike SNS za period devedesetih godina prošlog veka, kada su oni kao radikali bili na vlasti.

Više od 70 amandmana, jedan odbjen kao uvredljiv

Inače, prema Zakonu o ministarstvima u vladi će biti ukupno 25 ministarstava i nekoliko novih resora i izmena u odnosu na prethodni kabinet.

Nauka i tehološki razvoj odvojeni su od prosvete sa kojom su do sada činili jedno ministarstvo. U novom mandatu, u skladu sa tim, postojaće dva ministarstva - Ministarstvo prosvete i Ministartsvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Osim toga, razdvojen je i dosadašnji resor koji su činili kultura i informisanje, kao i resor trgovine, turizma i telekomunikacija. Umesto dosadašnja dva, sada će postojati četiri ministarstva - Ministarstvo kulture, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, koje je ujedno i potpuno novo ministarstvo.
Takođe, potpuno novo je i Ministarstvo za javna ulaganja.

Na ovaj zakon je u skupštini podneti 78 amnadmana, a Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je 14 amandmana odbio. Od svih odbijenih amandmana, 13 je ocenjeno kao nepotpuno, a jedan kao uvredljiv.

Za ostale amandmane Odbor je ocenio da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Poslanici Srpskog pokreta Dveri i Zavetnika tražili su amandmanima da se formira Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, a zamenik šefa poslaničke grupe koalicije "Moramo - Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta je tražio da se fomira "Ministarstvo za sve i svašta", što je na odboru ocenjeno kao uvredljivo.

Šta su zahtevi koje su stranke iznele 

S druge strabe, poslanici koalicije Nada, podneli su amandman za smanjenje broja ministarstava, ali i za uvođenje Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a poslanik Zoran Sandić, rekao je da je njihova ideja da se broj resora smanji 25 na 21, kako bi se pokazala solidarnost sa građanima, zbog teške ekonomske i energetske situacije koja čeka i Srbiju, ali i svet.

On je ocenio da bi bilo važno da se uvede Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, jer bi to, kako je rekao, bio pokazatelj da bi se vlada još jače borila da se KiM vrati u ustavnopravni poredak Srbije, navodeći da to nije nikakvo pozivanje na rat.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov odgovorio je da su struktura vlade i broj ministarstva predloženi u skladu sa trenutkom u kome se Srbija nalazi i vanrednim okolnostima, te da je potrebno da izvršna vlast u ovom momentu bude što funkcionalnija i efikasnija, a to se postiže upravo ovakvom strukturom vlade.

Odgovarajući na predlog da se uvede Ministarstvo za KiM, Jovanov je podsetio da je taj resor imala vlada iz vremena kada je separatsistička vlast u Prištini proglasila nezavisnost i dodao da to ministarstvo ne može da bude brana delovanju Prištine.

On je naglasio i da sva ministarstva rade na tome da se pomaže Srbima na KiM i naveo da opozicija ulazi u kontradiktornost primedbama da je broj ministarstava veliki, a istovremeno predlaže nove resore.

Rasprava u senci optužbi

Poslanik "Ujedinjenih" Janko Veselinović imao je istu primedbu na račun broja ministarstava, koja bi, tvrdi, trebalo da se svede na "normalnu meru", što je po njegovoj oceni 20 resora, uz predlog za spajanje ministarstava za selo i za poljoprivredu .

Ocenio je i da bi trebalo da se ukine predloženo Ministarstvo za javna ulaganja, koje je, kako tvrdi "namjenjeno Goranu Vesiću", a da se resor za ljudska i manjinska prava pripoji budućem Ministarstvu za lokalnu samoupravu, a Ministarstvo za turizam - Ministarstvu privrede.

Odgovorio mi je poslanik SNS Goran Vesić, rekavši da je Veselinovićev amandman neprihvatljiv, jer suštinski menja koncept nove vlade, ali i dodao da bi verovatno bilo prihvaćeno da je Veselinović predložio Ministarsvo za dodelu stanova Srbima od strane države Hrvatske.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Pošto je poznato da je Veselinović stručnjak za to da kao neko ko nije izbeglica dobije stan od Hrvatske. To je čovek koji je oteo stan srpkinji Milici Badži u Obrovcu, učestvovao u uništavanju srpske ''Tesla banke'' u Hrvatskoj, i koji je Srbe organizovao da glasaju za HDZ", rekao je Vesić.

Veselinović je replicirao da ništa od toga nije tačno i da je on pomagao izbegla, prograna i raseljena lica, bio osnivač Fonda za izbegla lica, koji je dodelio više od 1.000 kuća u Vojvodini izbeglicama, pomagao porvatnike..., a da nikada nije dobio ni dinara od države.

"Ovo su teške neistine, a to što vam je Marko Atlagić suflirao da to kažete i uvredite, nije prvi put, jer on nema ni morala ni časti", rekao je Veselinović i dodao da je Vesić "uništio Beograd".

U diskusiju se uključio i poslanik SNS Marko Atalagić, koji je rekao da je tačno da se Veselinović uselio u stan Milice Badže, i naveo da može slobodno da ga tuži, jer to ne kaže on (Atlagić), nego hrvatski list "Slobodna Dalmacija".

"Da li ja imam čast ili ne, proceniće građani Srbije, i molim da podnesete tužbu", rekao je Atlagić, na šta je Veselinović odgovorio da mu "ne pada na pamet i da mu je ispod časti da se sa Atlagićem nađe na sudu".

Vesić je ponovo replicirao Veselinoviću i kazao da on nije "osnovao nikakav fond, nego udrugu" i dodao da "pare možda nije dobio od srpske, ali možda jeste od hrvatske države".

Tanjug/Rade Prelić

 

Šef poslaničke grupe DS Zoran Lutovac rekao je da se njihov amandman odnosi na Ministatsvo za brigu o pordici i demografiju, te da smatra da je adekvatniji termin Ministarstvo za populacionu politiku, koje bi obuhvatilo brigu o porodici, deci, osobama sa invaliditetom, ali i o migratima i emigrantima.

Na taj predlog, reagovao je šef poslanika Dveri Boško Obradović koji je kazao da ga ta poslanička grupa neće podržati, jer je za njih potpuno neprihvatljivo da se isto ministarstvo bavi porodicom, decom i migrantima, kao i izbeglicama.

Obradović je ocenio i da je loše što je vlast izbegička pitanja srpskog naroda uvezala sa problemom migranata, ali i da je amandamanom DS predviđen jos gori predlog, da se Ministarstvo za porodicu bavi migranstkim pitanjima, što, kaže, "nema nikakve veze jedno sa drugim".

Skupština je načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima završila u sredu, a glasanje se očekuje u subotu, 22. oktobra.

Izmene i dopune Zakona o ministarstvima su korak ka formiranju nove vlade Srbije.

Komentari (0)

Srbija