Politika

Završena načelna rasprava o Predlogu zakona o ministarstvima: Optužbe vlasti i opozicije nadjačale debatu o propisu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/agencije

19/10/2022

-

10:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, a rad nastavljaju u petak kada će pretresati amandmane. Ukupno je podneto oko 70 amandmana.

Poslanici su juče raspravljali o tom predlogu zakona u načelu 10 sati bez pauze, a svoja mišljenja o njemu su izneli šefovi svih poslaničkih grupa, tako da će se danas obratiti oko 60 poslanika koji su se prijavili za reč i očekuje se da će rasprava biti okončana tokom dana.

Na Predlog zakona podneto je oko 70 amandmana, o kojima bi rasprava trebalo da počne u petak, kada se očekuje i glasanje.

Opozicija je na sednici parlamenta i konferencijama za novinare ukazivala da je predloženi broj ministarstava u izmeni Zakona o Vladi Srbije veliki i da su spajani resori koje nije logično spajati, dok je šef Poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov naveo da se vlada mora reorganizovati u novim okolnostima.

Glasanje o dnevnom redu je ponovljeno tri puta što je za predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić pripiso tehničkim problemima, dok je za deo opozicije predstavljalo "flagrantno kršenje procedure".

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov je, u ime predlagača - 148 poslanika - rekao je da će najvažniji zadatak buduće vlade biti da sačuva samostalnost, te ocenio da će raditi u vanrednim okolnostima. Ukazao je i da usvajanje ovog predloga zakona znači da smo korak bliže ka formiranju nove Vlade Srbije.

Naveo je da će pojedina ministarstva biti izdvojena kao što je Ministarstvo kulture, Ministarstvo sporta, formiraće se potpuno nova ministarstva poput Ministarstva za javna ulaganja ili Ministarstva za unutrašnju i spoljnu trgovinu.

Nova vlada će, ako poslanici usvoje Predlog zakona, imati 25 ministarstava, što je za četiri više u odnosu na aktuelni sastav.

Opozicija je kritikovala to što su, kako su naveli, pojedini resori nelogično spojeni, i tom smislu spomenuli omladinu i turizam, kao i to što je sednica zakazana po hitnom postupku i najavili su da će podneti amandmane. Desno orijentisane stranke su mišljenja da je neophodno da se formira i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, kao i za dijasporu.

Nova vlada Srbije će funkcionisati u vanrednim okolnostima, pa neke oblasti moraju biti reorganizovane, objasnio je Jovanov, obrazlažući Predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstvima.

Jovanov je rekao da je pred novom vladom važan i krupan zadatak da očuva svoju poziciju da slobodno odlučuje sa kime i kako sarađuje i "da svima jasno poruči da je ovo naša zemlja inaši građani, za koje se borimo."

Jedina tačka na dnevnom redu je izmena Zakona o Vladi Srbije, kojom se predviđa da Vlada ima 25 ministarstava, što je četiri više nego sada, a nova ministarstva su Ministarstvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu, Ministarstvo za javna ulaganja, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija