Politika

SNS danas odlučuje o ministrima u novoj Vladi iz redova te srtanke: Ko će ući u Nemanjinu 11

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2022

-

09:29

SNS danas odlučuje o ministrima u novoj Vladi iz redova te srtanke: Ko će ući u Nemanjinu 11
SNS danas odlučuje o ministrima u novoj Vladi iz redova te srtanke: Ko će ući u Nemanjinu 11 - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Srpska napredna stranka danas održava sednice najviših partijskih organa na kojima će biti reči o novoj Vladi Srbije, za čije formiranje rok ističe 1. novembra. Istovremeno, i SPS je održao sednicu Predsedništva stranke posle koje je saopšteno ko će biti kandidati za minsitre iz koalicije SPS-JS

Kako je saopštila SNS, sednica Glavnog odbora će biti zatvorena za javnost, a posle sednice planirane su izjave za medije. Pre sednice GO održava se i sednica Predsedništva SNS. Početak sednice GO najavljen je za 11 časova u MTS dvorani u Beogradu.

U nedelji nakon sednice GO SNS očekuje se formiranje vlade mandatarke Ana Brnabić, koja će, imati 25 resora. Skupština Srbije usvojila je, nakon višednevne burne rasprave, u subotu iza ponoći izmene i dopune Zakona o ministarstvima.

Vlada sa 25 ministarstava

Tim zakonom predviđeno je da će nova Vlada Srbije imati ukupno 25 resora. Za izmene i dopune Zakona o ministarstvima je glasalo 150 posanika, protiv je bilo 44, dok jedan poslanik nije glasao.

Vlada Srbije imaće Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo gradevinarstva, saobracaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo pravde, Mnistarstvo državne uprave i lokalne samouprave. 

E-Stock/Dušan Milenković, Profimedia

 

U novoj vladi će biti i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje boracka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. 

Postojaće i Ministarstvo sporta, Ministarstvo kulture, Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo za javna ulaganja.

Izmene i dopune Zakona o ministarstvima su korak ka formiranju nove Vlade Srbije, a očekuje se da će budući ministri zakletvu, nakon rasprave u Narodnoj skupštini, položiti iduće sedmice. 

Šta je novo u novoj vladi

Prema Zakonu o ministarstvima u vladi će biti nekoliko novih resora i izmena u odnosu na prethodni kabinet.

Nauka i tehološki razvoj odvojeni su od prosvete sa kojom su do sada činili jedno ministarstvo. U novom mandatu, u skladu sa tim, postojaće dva ministarstva - Ministarstvo prosvete i Ministartsvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. 

Osim toga, razdvojen je i dosadašnji resor koji su činili kultura i informisanje, kao i resor trgovine, turizma i telekomunikacija. Umesto dosadašnja dva, sada će postojati četiri ministarstva - Ministarstvo kulture, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, koje je ujedno i potpuno novo ministarstvo. 

Takođe, potpuno novo je i Ministarstvo za javna ulaganja. 

Kadrovska rešenja

Kada je reč o kadrovskim rešenjima, najveći deo slagalice i dalje je nepoznanica. Ono što se izvesno zna, uz staru-novu premijerku Anu Brnabić, zapravo je još svega nekoliko imena. Još ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će aktuleni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević biti potpredsednik vlade i imati i ministarsku funkciju, kao i da će lider koalicionog partnera SNS, socijalista Ivica Dačić biti zamenik premijera, ministar i koordinator službi bezbednosti. Izvesno je i da če Siniša Mali ostati ministar finansija i u novoj vladi. 

Kako je za Euronews Srbija ranije rekao izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, osim pomenutih imena koja su gotovo sigurna sve češće se ističe da mesto postoji i za bivšeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. Sam Vesić do sada nije zvanično potvrdio koju funkciju bi mogao imati u vladi, ali je juče rekao da sigurno neće biti na čelu novog Ministartva za strana ulaganja. 

Google Maps, Tanjug/Jadranka Ilić, VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

 

"Neću biti ministar za javna ulaganja sigurno, ali molim vas da sačekamo mandatarku da saopšti imena", kazao je Vesić. 

Ono što se, ipak, do sada zna jeste da će vlada imati četiri resora više u odnosu na prethodnu, da će neka ministarstva biti razdvojena, ali i da će vlada dobiti neke nove resore, što mnogi čitaju upravo kao prostor za uvođenje nekih novih imena iz redova SNS, ali i masovnije učešće kadrova koalicionih partnera naprednjaka.  

Uoči foto-finiš faze za formiranje vlade, najveće polemike, kako se čini, vodile su se oko toga kome će pripasti resori unutrašnjih i spoljnih poslova, a "gužva" je i za mesto ministra zdravlja. Takođe, ono što mnogi željno iščekuju da čuju jeste da li će u novoj vladi biti mesta za dosadašnju ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović, ali i ministra odbrane Nebojšu Stefanovića. 

Tanjug/Rade Prelić

 

I o preciznoj poziciji Ivice Dačića u Vladi nagađa se još otkako su 3. aprila objavljeni rezultati izbora. Relativno brzo postalo je izvesno da će SPS i ovog puta biti deo vladajuće većine, a iako se do sada govorilo da će se Dačić naći na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova ili odbrane, u proteklih nekoliko dana su zapravo sve glasniji navodi da će se on vratiti u svoj stari resor - diplomatiju.  

Kada je reč o drugim funkcionerima SPS koji bi mogli da dobiju svoje kabinete, Branko Ružić se u medijima i dalje pominje kao najizgledniji izbor za ministra prosvete, ali činjenica da ono sada neće biti uvezano sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija najverovatnije znači i da će u vladu ući neko novo ime, pa se u tom smislu pominje direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović, koja je bila na listi SNS. 

Fonet/Aleksandar Barda

 

A iako se u dosta govori o "gužvi" kada je reč o Ministarstvu zdravlja, ime aktulenog ministra Zlatibora Lončara nije bilo u fokusu. Umesto njega, govorilo se o direktorki Instituta za onkologiju Danici Grujičić, direktorki KBC "Bežanijska kosa" Mariji Zdravković, dosadašnjoj ministarki za rad Dariji Kisić, pa i direktorki RFZO Sanji Škodrić. 

O svom angažmanu u vladi, u više navrata je, odgovarajući na pitanja novinara, govorio i pravnik Milan Antonijević kome se najčešće pripusuju dva ministarstva - ljudska i manjinska prava ili evropske integracije. Iako nije potvrdio da je dobio ponudu za mesto ministra, isticao je da je spreman da da svoj doprinos. 

A spisak ministara mnogi jedva čekaju i kako bi videli da li se na njemu nalaze Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović o kojima je u prethodnom periodu bilo dosta reči i kojima zapravo postoji nesglaganje i među analitičarima i među samim funkcionerima SNS.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Funkcioner SNS Vladimir Đukanović pre nekoliko dana izrazio je očekivanja da sa čela resora vojske bude smenjen Stefanović, a iako nije bio jasan u smislu da li će mesta u vladi biti za Mihajlovićevu, rekao je da očekuje da ona ne ostane na čelu Ministarstva energetike. 

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić rekao je nedavno, međutim, za Euronews Srbija da smatra da je Stefanović delovao ozbiljno kao ministar i da ga ne bi iznenadilo da na toj poziciji i ostane.

"Nije to da mu stranka veruje ili ne. Što se tiče Mihajlović, ona je isto na tapetu, nisam čuo neke ozbiljne primedbe na njen rad. Ne bi me iznenadilo da bude u vladi. Osim Vulina, niko joj nešto nije zamerao. Vulin treba da se bavi njegovim ministarstvima", rekao je Krstić. 

Komentari (0)

Srbija