Politika

LSV: Čanak razgovarao sa Aljbinom Kurtijem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2021

-

15:16

LSV: Čanak razgovarao sa Aljbinom Kurtijem
LSV: Čanak razgovarao sa Aljbinom Kurtijem - Copyright lsv.rs

veličina teksta

Aa Aa

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak danas je sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarao o stanju u regionu i mogućnosti povezivanja na polju kulture, multijezičnosti i opšte saradnje, saopštio je danas LSV.

Kako se navodi, Čanak je pitao za sudbinu nestalih na Kosovu i saznao da se u evidencijama kosovskih vlasti nalaze 1.632 osobe.

Kurti je, saopštila je LSV,  istakao da će se njegova vlada maksimalno angažovati za sve nestale bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

U razgovoru sa kosovskim premijerom, Čanak je dobio i snažna uveravanja da vlada ima nameru da brine o svim građanima Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost.

Sastanku Čanka sa premijerom Kurtijem prisustvovao je i poslanik u Skupštini Kosova Hidajet Hiseni.

Predsednik LSV je zatim otišao na Gazimestan gde je povodom Vidovdana položio venac na kojem je ispisana poruka "Večna slava srpskim junacima". Čanak je, kako se navodi u saopštnju LSV,  u nedelju boravio u Prizrenu, a zatim obišao i Pećku patrijaršiju. 

Kurtijev kabinet: Razgovori o socijademokratiji, dijalogu, nestalima...

Iz Kabineta Aljbina Kurtija saopšteno je da je glavna tema današnjeg susreta Kurtija sa liderom LSV Nenadom Čanakom bila pitanje nestalih lica iz rata na KiM.

Između ostalog, kako je saopšteno, govorilo se i o potrebi jačanja socijaldemokratije u regionu, novom dijalogu o statusu odnosa između Beograda i Prištine koji se zasniva "na jednakosti i uzajamnom priznanju"

Čanak je, piše u saopštenju prištinske vlade, koje prenosi Kosovo Pres, obavestio Kurtija o političkoj situaciji u Srbiji, "gušenju istinske opozicije i medijskim glasovima aktuelne vlade"

U saopštenju se navodi i da su se dvojica sagovornika složili da Beograd treba da otvori arhive i pruži informacije o masovnim grobnicama koje se nalaze na "njenoj teritoriji".

Navodi se i da je Kurti obavestio Čanka da se 1.632 osobe smatraju nestalima i da je rekao da će prištinska vlada učiniti sve za sve nestale, bez obzira na njihovu etničku pripadnost

U saopštenju se navodi i da je Čanak rekao da je u posetu Kosovu poveo svog sina i nećaka, kako bi izbliza videli stvarnost u kojoj žive Srbi i Albanci, jer državna politika, prema njegovim rečima, ne predstavlja istinu narodu Srbije.

 

Komentari (0)

Srbija