Politika

Predlog nove vlade u Skupštini: Rasprava o sastavu novog kabineta u Nemanjinoj 11

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2022

-

10:43

Predlog nove vlade u Skupštini: Rasprava o sastavu novog kabineta u Nemanjinoj 11
Predlog nove vlade u Skupštini: Rasprava o sastavu novog kabineta u Nemanjinoj 11 - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Pred poslanicima Skupštine Srbije je predlog nove Vlade Srbije, a mandatarka Ana Brnabić predstavila je svoj ekspoze. Nakon toga započeta je rasprava. Ukoliko dobije podršku 126 poslanika, Ana Brnabić će započeti svoj treći mandat na čelu vlade. Rasprava je završena oko 22 časa, a nastaviće se sutra u 10. 

Većina šefova poslaničkih grupa je iznela stav o novoj vladi Srbije, a glavne kritike opozicije su se odnosile na to da je reč o vladi kontinuiteta, uz ocenu da dosadašnja nije dobro radila, kao i da vladu formira Aleksandar Vučić, a zastupa je mandatarka Ana Brnabić.

Ekspoze Ane Brnabić napisan je na 70 strana, a ona je na početku svog govora govorila istakla da Srbija ima jednu od najboljih stopa ekonomskog rasta u Evropi, da je nezaposlenost na istorijski najnižem nivou, ali je govorila i o izazovima sa kojima se zemlja susrela u prethodnom peruodu, pre svega kada je reč o pandemiji koronavirusa.

Od 24. februara ove godine, kada je započeo rat u Ukrajini, kako je rekla, sve u svetu, a posebno na evropskom tlu, se promenilo. Gotovo jedina spoljnopolitička tema je Ukrajina i odnos prema Ruskoj Federaciji. Dve isključive ekonomske teme postale su: energetika i inflacija.

"Svet polako, od tog 24. februara klizi u Treći svetski rat, sa sve češćim i sve ozbiljnijim zveckanjem nuklearnim naoružanjem i sve manjim šansama za mir koji bi se sklopio u kratkom roku. U političkom smislu, sve više deluje da su emocije nadvladale razum, a da će najveća jagma u budućnosti biti jagma za energentima i hranom. U takvom svetu Srbija treba da se pozicionira, zadrži svoju stabilnost i nastavi svoj rast i razvoj i, to je, najjednostavnije rečeno, osnovni zadatak buduće Vlade", istakla je mandatarka.

Počela rasprava, polemika Lazovića i predstavnika SNS-a

Nakon što je mandatarka predstavila ekspoze u Skupštinije počela rasprava. Šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok - Ne davimo Beograd - Moramo Radomir Lazović izjavio je da predloženi sastav vlade predstavlja kontinuitet dosadašnje politike za koju smatra da nije dobra.

"Mislimo da ne radite dobro. Slažem se da je ovo vlada kontinuiteta, samo bez zvučnih imena. Ovo je vlada jednog čoveka koji je uzurpirao ustavna ovlašćenja. On zavrti rulet i odluči se ko će biti ministar", kazao je Lazović u Skupštini.

Naveo je i da se predlaže vlada čiji je cilj da "ortacima omogući da zarade na štetu građana".

"Imamo najveće ekonomske razlike u Evropi, ovo je zemlja ogromnog zagađenja, država iz koje mladi sa pravom žele da odu", kritikovao je Lazović i dodao da dve trećine zaposlenih ima platu manju od prosečne, a pola milona građana radi za minimalac.

Njemu je odgovorio šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov koji je rekao da zna da "postoje ljudi koji žive u hipi komunama" i da ne znaju kako funkcioniše politički sistem, te da ne znaju šta znači kada stranka predloži kandidate.

"Sve po strani, i pomračenje uma, i treće oko i zona sumraka...ali jeste tačno da jedan deo građana teško živi i pored svih mera koje je vlada preduzela u prethodnom periodu što govori o razmerama katastrofe do 2012. godine", odgovorio je Jovanov.

Ana Brnabić je rekla da ovo jeste vlada kontinuiteta i dodal: "Građani žele da vide kontinuitet sa vladam od 2013. pa nadalje i kada pričamo da je vladu pravio Vučić, vama bi vladu pravila Viola fon Kramon".

Orlić: Vreme za raspravu će se udvostručiti

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić procenio je prethodno da će nova Vlada Srbije biti izabrana do četvrtka. On je za RTS rekao da će se predviđenih pet sati na raspravu sigurno udvostručiti, računajući replike i očekivana pozivanja na povredu Poslovnika.

Naveo je da pet sati za raspravu o novoj vladi predviđa Poslovnik, dok je u praksi to, gotovo uvek, dvostruko više. "Svaki šef 15 poslaničkih grupa, računajući replike i pozivanje na povredu Poslovnika, što će samo po sebi trajati pet sati", navodi Orlić.

Očekuje da će se pozivanje na povredu Poslovnika dogoditi i više desetina puta, a da ćemo tek u sredu doći do same rasprave.

Orlić naglašava da se neće razmatrati amandmani, budući da se raspravlja samo o sastavu nove vlade. Prema rečima Orlića, cela Srbija očekuje da će se obezbediti kontinuitet politike koja se već vodi u, kako je naglasio, trenutku velikih potresa u Evropi i svetu.

On objašnjava da kada će vlada biti izbarana zavisi od toga koliko će poslanici biti raspoloženi za priču. Sednica će trajati i popodne i uveče, sutra nastaljamo, a posle glasanja, poslanici će polagati zakletvu, naveo je predsednik Skupštine Srbije.

"Uvek su pozvani i predstavnici državnih organa, kompletan diplomatski kor, a očekuje se da će predsednik Aleksandar Vučić prisustvovati polaganju zakletve članova nove vlade", kaže Orlić.

Pogledajte uključenje reportera Stefana Goranovića iz Skupštine Srbije: 

Euronews


Obradović: Neozbiljna vlada; Brnabić: Fascinantan populizam

Poslanik Pokreta Dveri Boško kritikovao je danas u svom, kako ga je nazvao, kontraekspozeu predloženi sastav vlade navodeći da je „neozbiljna i preskupa za tešku zimu“, dok je mandatarka Ana Brnabić njegovo izlaganje za skupštinskom govornicom nazvala "fascinantnim primerom populizma".

Obradović je najpre čestitao na tome što su iz Vlade izbačeni Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Zlatibor Lončar, a pohvalio je i tri nova predložena ministra Danicu Grujičić, Jelenu Begović i Zorana Gajića.

„Ne znam zašto su oni pristali da budu deo vlade koja je korumpirana, ali bi bili ponos svake prave vlade i možda su i zloupotrebljeni da sakriju one sa kupljenim diplomama, korumpirane. Ovo je neozbiljna i preskupa vlada za tešku zimu, kako je rekao njen pravi mandatar Aleksandar Vučić“, kazao je Obradović.

Kazao je i da je sve manje „izvornih naprednjaka“, a sve više članova iz bivše vlasti i u tom smislu ukazao na političko delovanje Tanje Miščević, Gorana Vesića i Marka Blagojevića pre saradnje sa SNS-om.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kazao je i da će glasati za ovu Vladu ukoliko mu odgovore sa „da“ na pitanja da li će se obavezati da nema dogovora sa Prištinom da Kosovo dobije stolicu u UN, da li će prihvatiti rezoluciju da se ne uvode sankcije nijednoj međunarodno priznatoj zemlji, pa ni Rusiji, te da li će predložiti rezoluciju o zločinima nad Srbima.

Pitanja na koja je zahtevao pozitivan odgovor su i da li će veronauka postati obavezan predmet, da li će ćirilica biti postavljena na pravo mesto, da li će se država postarati za svoje državljane - haške osuđenike koji kaznu služe u drugim zemljama, da li će prekinuti evrointegracije, kao i da li će umesto „Soroševog Otvorenog Balkana pokrenuti srpski mini šengen sa Republikom Srpskom“.

„Ako ne odgovorite potvrdno na ova pitanja, vi niste srpska vlada, već istureno odeljenje iz Brisela“, kazao je.

Brnabić je kazala da je sve što je Obradović rekao "fascinantan primer populizma" i ukazala da su opozicioni poslanici kad je Obradović počeo da govori doviknuli: „Udri, Bole“.

„Ne postoji nikakva razlika između njih u opoziciji, da li su za NATO ili ne, šta god, svi skupa su zajedno kada treba da se udari na SNS, našu koaliciju i vladu koju predlažemo“, primetila je mandatarka.

Rekla je i da bi Obradović glasao za novu vladu da je zaista iskren i da veruje u ono što kaže i predlaže.

Napomenula je i da manir SNS-a i njihovih koalicionih partnera nije da nekoga izbacuju te u tom smislu navela da ministri nisu izbačeni, već da je došlo do promene.

Na kritike o broju ministara Brnabić je rekla da su Obradovićevi koalicioni partneri postigli takve rezultate da oni i da se potrude ne bi uspeli da ih stignu i u tom smislu ukazala da je vlada Mirka Cvetkovića imala 27 ministarstava, a da je bilo i vlada sa 36 ministara.

Krkobabić za legalizaciju lakih droga, Marković - protiv

Šef poslaničke grupe PUPS - solidarnost i pravda Stefan Krkobabić izjavio je danas da će ta poslanička grupa u danu za glasanje podržati predloženi ekspoze i program mandatarke Ane Brnabić i sastav njene Vlade. Krkobabić je, na sednici Skupštine Srbije, rekao da je "program Ane Brnabić program kontinuiteta kojim će kvalitetno biti odgovoreno na sve izazove, geopolitičke, bezbednosne, ekonomske i socijalne".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

On j enaveo da bi voleo da se program Vlade u narednom periodu dopuni sa dve inicijative PUPS.

Kako je objasnio, prva je da se uvede socijalna garantovana penzija namenjena građanima koji imaju preko 65 godina, a nisu i nikad neće otići u starosnu penziju, među kojima je najveći broj žena sa sela. On je rekao da iznos te penzije ne bi trebalo da bude manji od 100 evra.

Krkobabić je rekao da druga inicijativa PUPS "ide u pravcu da se zaštite mladi".

"Moja ideja, ideja naše poslaničke grupe je da moramo da idemo u pravcu dekriminalizacije lakih droga po ugledu na Portugal. Portugalski princip kaže da dekriminalizacija podrazumeva da ukoliko posedujete količinu nekog narkotika koji 10 dana može da služi za ličnu upotrebu nećete završiti u zatvoru", objasnio je Krkobabić. 

Šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pohvalio je Vladu, kako je rekao i staru i novu.

Marković je istakao da je važno da Vlada bude "srpska vlada" i da radi u interesu građana, i dodao da je život ekonomija, da ne treba misliti o tradiciji i istoriji, ali ne treba gubiti ni stara prijateljstva.

Euronews

Govoreći o personalnim rešenjima, Marković je istakao da Jedinstvena Srbija prvi put ima kandidata za ministra i da se njihov kandidat Rade Basta bavio privredom i da se u nju razume, te dodao da su on i Maja Gojković koja je predložena za ministarku kulture 2004. godine, podmetnuli svoja leđa i dobili izbore u Jagodini i Novom Sadu.

Marković je tražio da se u Skupštinu Srbije uvede "detektor za drogu" ili pas koji će se baviti otkrivanjem droge i rekao da ako legalizacija droge i predlog da se u džepu može nositi do 25 grama droge nađe zvanično u ekspozeu Jedinstvena Srbija za to neće glasati.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Stefan Krkobabić rekao je da nije pominjao legalizaciju droge, već da je Vlada Srbije dve godine vodila borbu protiv organizovanog kriminala i da je samo rekao da treba biti otvoren prema svemu.

"Ovo nije privatan sukob i nemam nameru da ga vodim. Hoću da se na sto stave određene teme i neću da se moje reči izvrću", rekao je Krkobabić.

Premijerka je poručila da sve što su prioriteti Vlade koju će voditi se nalazi u ekspozeu, a da se njoj čini da uz predloge za ministre među kojima su Danica Grujičić i Bratislav Gašić neće biti prostora za dekriminalizaciju droga. 

Poslanik Srpske stranke Zavetnici Dragan Nikolić izjavio je danas da ta stranka nema poverenje u sastav Vlade koji je predložila mandatarka Ana Brnabić i najavio da će ta poslanička grupa glasati protiv njenog predloga.

„Kada bi moglo pojedinačno da se glasa za neke ljude koje ste predložili, mi bi glasali, ali pošto se generalno glasa za ceo kabinet iz principa, imajući u vidu da imate ogroman broj ministarstava, a da niste usvojili amandmane koje smo dali vezano za ministarstva za Kosovo i Metohiju i za brigu o Srbima van Srbije iz regiona, nećete imati našu podršku“, rekao je Nikolić za skupštinskom govornicom.

Ona je rekla da po ko zna koji put obećava da vlast neće priznati nezavisnost takozvane Republike Kosovo.

Kako će izgledati nova vlada?

Podsetimo, nova Vlada Srbije imaće ukupno 28 ministara, uključujući trojicu bez portfelja. Od ukupno 25 ministarstava koji će činiti novu Vladu Srbije svega šest ministara zadržalo je svoje stare resore. Siniša Mali ostaće na mestu ministra finansija, Branko Ružić na čelu Ministarstva prosvete, Irena Vujović u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Maja Popović u Ministarstvu pravde, Maja Gojković u Ministarstvu kulture i Milan Krkobabić u Ministarstvu za brigu o selu.

Funkcineri SNS Siniša Mali i Miloš Vučević biće na čelu Ministarstva finansija, odnosno Ministarstva odbrane. Lider SPS Ivica Dačić, koji će obavljati i funkciju koordinatora službi bezbednosti, vratiće se u novom mandatu na mesto šefa diplomatije.

Osim pomenutih funkcionera koji su zadržali svoje resore, u vladi ostaju i Tomislav Momirović, ali kao ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Darija Kisić kao ministarka za brigu o porodici i demografiju i Nikola Selaković kao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kao gotovo sigurno mesto u vladi pominjao se i bivši zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a u timu Ane Brnabić on će obavljati funkciju ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Fonet/Zoran Mrđa

 

Velikih nagađanja bilo je i oko mesta ministra unutrašnjih poslova, koje je u medijima naizmenično dodeljivano i Vučeviću i Dačiću. Međutim, možda kao jedno od većih iznenađenja na spisku, za to mesto predložen je još uvek zvanični direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić, koji je svojevremeno smenjen sa mesta ministra odbrane 2016. godine.

Još jedan funkciner SNS koji će se naći u vladi jeste i Aleksandar Martinović i to na mestu ministra državne uprave i lokalne samouprave, a među novim licima su i Rade Basta kao ministar privrede, Jelena Tanasković kao ministarka poljoprivrede, vodoprivrde i šumarstva, Husein Memić kao ministar turizma i omladine, Danica Grujičić kao ministarka zdravlja, Jelena Begović kao ministarka nauke i Tomislav Žigmanov kao ministar za ljudska i manjinska prava.

Zoranu Mihajlović na mestu ministarke za rudarstvo i energetiku zameniće Dubravka Negre, dok će Jadranku Joksimović na čelu Ministarstva za evropske integracije naslediti Tanja Miščević.

Dosadašnji šef vladine Kancelarije za informacionu tehnologiju Mihailo Jovanović biće zadužen za informisanje i telekomunikacije, a dosadašnji šef kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević vodiće istoimeno ministarstvo.

Treća vlada Ane Brnabić imaće čak tri ministra bez portfelja i to Novicu Tončeva i Đorđa Milićevića iz SPS-a kao i Edina Đerleka, nekadašnjeg šefa kabineta muftije Muamera Zukorlića i portparola Stranke pravde i pomirenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija