Politika

Gosti Euronews Centra o sastavu nove vlade: Sečenje i levih i desnih ekstrema

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2022

-

23:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle sedam meseci od održanih parlamentarnih izbora konačno je poznat novi sastav vlade, a pojedine dobro poznate političke ličnosti neće više imati mesto u Nemanjinoj 11. Tako su, između ostalih, Aleksandar Vulin i Zorana Mihajlović ostali bez ministarske fotelje.

Komentarišući reči budućeg potpredsednika Vlade Miloša Vučevića, da ova vlada "neće biti u interesu ni jedne ni druge strane, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković primećuje da su otpale pojedine političke figure koje su jasno podržavale bilo proevropski ili proruski narativ, i imali relativno autonomne partiture u medijima.

"U pitanju je sečenje i levih i desnih ekstrema, pri čemu je Mihajlović poseban slučaj. Ona je bila strano telo u SNS garnituri oduvek. Svi ostali su zlatno pravilo", rekao je Stojiljković u emisiji Euronews Centar.

On predviđa da ćemo sada imati vladu iz koje niko neće  "istrčavati".

"Ovo je sad uniformisanje vlade na nekoj poziciji koja je suverenistička, koja u ovom odsutnom trenutku naglašava da nije ni na jednu ni na drugu stranu", dodaje profesor.

Novinar Jakša Šćekić je saglasan sa tezom da su "ekstremi odsečeni" i navodi da je ovo vlada kojom će, kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušati da što više može odloži pitanje uvođenja sankcija Rusiji.

"Ruski ambasador je došao danas odmah da vidi šta će ova nova vlada da radi. Do sada se Vučić vadio da je ovo vlada u tehničkom mandatu", primećuje Šćekić.

Euronews/Prinskrin

 

Po oceni Stojiljkovića  sastavom ministarstva poslata je poruka za "spoljni okvir".

"Upućuje se poruka, pre svega spoljnom okruženju, odabirom Ane Brnabić – žene i pripadnice LGBT populacije. Ali, šta se popravilo u položaju LGBT populacije?", pita profesor.

Jasna poruka Zagrebu

Govoreći o tome da je za ministra za manjinska prava odabran predstavnik  Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, sagovornici Euronewsa ističu da je ovim Beograd poslao jasnu poruku Zagrebu.

"Situacija na Balkanu je uvek zavisila od odnosa Zagreba i Beograda. To je bilo i pre Jugoslavije, to je osovina na kom Balkan počiva. Ovim Beograd želi da pošalje poruku Zagrebu", objašnjava Šćekić.

On dodaje da će biti zanimljivo posmatrati da li će se zbog ovoga promeniti vokabular u tabloidima.

"Dačić potreban ovom narativu"

Ivica Dačić je dobio "veliki deo kolača" u budućem političkom životu – pored toga što će biti potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, dobio je i mesto koordinatora Službi bezbednosti.

Stojiljković, odgovarajući na pitanje da li je lider Socijalističke partije Srbije dobio ova ovlašćenja zbog rezultata na izbotima, ističe: "SPS i Dačić su nešto što vam treba za neki držovotvorni okvir u kome govorite da je interes Srbije jedino važan".

Euronews/Prinskrin

 

"Vlade se sve duže formiraju, a sve kraće traju"

Neosporno je da posle sedam meseci tehničkog mandata, javnost sve manje interesuje ko će se naći na kojoj poziciji u vladi, a to je potvrdila i anketa među građanima emitovana u emisiji Euronews Centar.

"To je opšta klima u društvu. Izbore imamo na dve godine, a vlade se sve duže formiraju, a sve kraće traju", primećuje Stojiljković. 

Šćekić ističe da je razumljivo što se mediji bave pitanjem ko će se naći u vladi, ali očekuje da će se nakon dugog čekanja na vladu sada čekati na njenih 100 dana dok se "uhoda".

"Vlada će biti izgralasana, onda će biti priča dajte 100 dana vladi, onda ćemo doći do proleća i pričaće se o izborima", rekao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija