Politika

Vučić: Nadam se dogovoru u Ukrajini, ali ga ne vidim, plašim se da će biti samo gore

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2022

-

12:47

Vučić: Nadam se dogovoru u Ukrajini, ali ga ne vidim, plašim se da će biti samo gore
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se on nada nekom dogovoru kada je reč o ratu u Ukrajini, ali ga ne vidi, tako da se plaši da može da bude samo gore.

"Plašim se da će biti samo gore. Problem je što niko ne želi kompromis, već samo poraz druge strane. Dok stvari ne postanu jasnije, a neće skoro postati jasnije, plašim se da ćemo da imamo težak sukob i sve težu situaciju”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li verujete da će biti dogovora, nekog primirja u Ukrajini.

Konstatovao je da je ostalo još pet meseci i šest dana do kraja zime, a da je važan svaki dan koji prođe. Naveo je i da za nekoliko dana počinje grejna sezona, dodajući ironično da čeka da se i danas, na 25 stepeni, pojavi neko da protestuje što nema grejanja, u majicama kratkih rukava.

U Srbiji u toku velika vojna vežba

Vučić je rekao da je u Srbiji u toku jedna od najvećih vojnih vežbi sa mnogo hiljada vojnika i zove se "Maneveri 2022". Vučić je na pitanje novinara zašto javnost ne zna ništa o vežbi rekao da o tome nisu želeli da pričaju, ali da je to nešto uobičajeno i da je on o svemu upoznat.

"Svake godine imamo vezbe, ali sada smo uključili više ljudi da vidimo sve naše kapacitete, šta imao kao i sve naše slabosti", rekao je Vučić.

On je naveo i da su u vežbu uključeni svi rodovi vojske od rečne mornarice, ratnog vazduhoplovstva i PVO do kopnene vojske. Kako je rekao, vežba se održava od Sombora do Peštera, Pasuljanskih livada do Leskovca.

Preneo je i da je jutros razgovarao sa dosadašnjim ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, kao i budućim Milošem Vučevićem i najavio nova ulaganja u vojnu industriju.

Rekao je da to neće biti "bacanje u bunar", već da su u pitanju ozbiljne tehnološke inovacije koje predstoje kao i ozbiljna kupovina pre svega dronova, dronova kamikaza i bespilotnih letelica.

Vučić je dodao da se radi i na transferu tehnologija kako bi Srbija sama mogla da proizvodi, jer je, kako je napomenuo, vojska jedan od četiri stubova na kojima počiova država.

O registarskim tablicama na Kosovu i Metohiji

Vučić je poručio da će država biti uz Srbe na Kosovu i Metohiji, koji su pokazali da ne žele da slušaju ni Aljbina Kurtija, ni druge, već sebe i svoju savest i žele da se poštuju njihova prava.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li će posle 31. oktobra krenuti oduzimanje vozila Srbima koji ih nisu preregistrovali, kazao da se na to ne može očekivati reakcija međunarodne zajednice, jer će svi u Kvinti reći da su protiv toga i da su tražili od Prištine odlaganje, ali da je Kurti bio protiv.

Tanjug/Miloš Milivojević

Vučić u Vlasotincu

"Teško vreme predstoji za naš narod, i bi bilo sumanuto da sada predviđam bilo šta. Bićemo uz Srbe na KiM, koji su pokazali da ne žele da slušaju ni Kurtija, ni druge, već sebe i svoju savest, žele da se poštuju njihova prava“, rekao je on.

Vučić je ukazao da su na severu Kosova samo dva lica preregistrovala svoja vozila, a Priština je očekivala 7.000.

Er Srbija od decembra leti tik do Pekinga

Vučić najavio je danas da će Er Srbija od decembra direktno leteti iza Peking, to jest Tjenđina koji se nalazi na gotovo pola sata od Pekinga.

"Imam jednu odličnu vest za vas, javio mi je Siniša Mali dok sam bio ovde, od decembra Er Srbija direktno leti za Kinu - Tjenđin koji je na 35-40 minuta Pekinga, istočno ili jugositčno od Pekinga, tako da ste brzim ovom za oko pola sata u Pekingu. To je velika vest", istakao je Vučić.

Najavio da će Er Srbija od aprila uspostaviti i direktne letove do Čikaga, a posle i do Toronta. Vučić je naglasio da će jedan Beograd i mala Srbija imati direktne letove za Njujork, Pekign - Tjenđin, Čikago i Toronto. "Malo li je za jednu malu evropsku zemlju koja nije članica EU", dodao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija