Politika

Petković prekinuo posetu Kosovu: Zabranjeno mi je 80 odsto planiranog programa, neka se dogovore u Prištini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/10/2022

-

12:24

Petković prekinuo posetu Kosovu: Zabranjeno mi je 80 odsto planiranog programa, neka se dogovore u Prištini
Petković prekinuo posetu Kosovu: Zabranjeno mi je 80 odsto planiranog programa, neka se dogovore u Prištini - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković, koji se trenutno nalazi u selu Pasjane, u Kosovskom Pomoravlju, izjavio je da prekida posetu Kosovu. Njemu je, kako je sam rekao novinarima, zabranjeno 80 odsto planiranog programa, iako mu je poseta u potpunosti odobrena.

"Vidite dokle ide Aljbin Kurti, on sada udara na slavske sveće i slavske kolače. Ne samo da mi zabranjuje odlazak u manastire na prostoru Kosova i Metohije, nego sada zabranjuje prisustvo svakom verskom obredu. Neka se prvo dogovore u Prištini kakav mi mejl šalju. Da li prvi šalje Kurti, a drugi Bisljimi, jer su očito oni uvek nervozni kada ja treba da dođem na prostor KiM i očigledno da ne spavaju jer mi uvek oko ponoći šalju mejlove upravo u gluvo doba kada sav pošten i normalan svet odmara", rekao je Petković.

Planom direktora Kancelarije za KiM, prvog dana je predviđena poseta Kosovskom Pomoravlju, selima Pasjane i Kusce, gde je trebalo da prisustvuje liturgiji i rezanju slavskog kolača. Za sutra je bila predviđena poseta Leposaviću, gde je trebalo da u Centru za kulturu “Sava Dečanac” prisustvuje obeležavanju slave Sveta Petka.  

"Vučić će se u najhitnijem roku sastati sa predstavnicima Srpske liste"

Predsednik Aleksandar Vučić će se, svakako, u najhitnijem roku odazvati pozivu na sastanak Srpske liste, koji su zatražili, povodom pretnji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da će 1. novembra početi sa otimanjem imovine srpskih građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Petković je novinarima u Pasjanu rekao da apel koji je uputila Srpska lista govori o ozbiljnosti situacije, s obzirom da se približava rok za preregistraciju vozila.

"Naš narod, pogotovo na severu KiM, u potpunosti je svestan, pre svega namere Kurtija da izazove krizu u južnoj sprskoj pokrajini. Predsednik Aleksandar Vučić, koji danonoćno pokušava da reši brojne probleme i da sačuva mir i stabilnost na Kosmetu, više je nego svestan šta može da se desi zbog jednostranih poteza i odluka Kurtija. Svakako će se u najhitnijem roku i sam predsednik odazvati pozivu Srpske liste", rekao je Petković.

On je poručio i da je Beograd apsolutno učinio i čini sve, kroz diplomatske kanale, da dođe do dogovora po pitanju tablica, dok Kurti odbija da razgovara, na šta je više puta pažnju skrenuo i predsednik Vučić, rekavši da se ni milimetar nismo pomerili, kada je reč o dogovoru ili rešenju oko tablica.

Petković je istakao da su KM tablice, koje izdaje Srbija, legalne i legitimne tablice, koje koristi srpski narod da severu KiM.

"Naš narod na severu KiM se oseća građanima Sbrije i imaju apsolutno pravo da koriste KM tablice. One nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom. U suprotnosti sa sporazumom je odluka Kurtija da godinu dana pre roka, ukine statusno neutralne KS tablice", rekao je Petković.

On je naveo da Kurti pokušava spotovima i sms porukama da Srbe natera na nešto što je nelegalno, i što niko neće.

"Najbolji pokazatalj toga je bilans njihove tzv. kampanje za preregistraciju - činjenica da je do sada na severu dvoje Srba preregistrovalo svoje automobile, od 9.000 vozila sa KM tablicama. To jasno pokazuje šta Srbi na severu KiM misle o toj jednostranoj odluci Aljbina Kurtija", rekao je Petković u Pasjanu, gde je prisustvovao obeležavanju seoske slave, a gde će prekinuti posetu KiM, jer mu je, ipak, zabranjeno da kasnije danas poseti selo Gornji Kusac, a sutra Leposavić.

Bisljimi dolazi u Beograd

Zamenik premijera privremenih pristinskih institucija za Besnik Bisljimi boraviće sutra i u petak u Beogradu, gde će učestvovati na skupu o evropskim integracijama i na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji, prenosi RTK .

Bisljimi, će sutra učestvovati na konferenciji Foruma za etničke odnose na kojoj će biti reči o evropskim integracijama Kosova i regiona.

Takođe, Bisljimi koji je i glavni pregovarač Prištine će u petak učestvovati na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji (BSC) na panelu posvećenom dijalogu Beograda i Prištine.

Ove godine na konferenciji će se okupiti oko 400 učesnika, a na 15 panela razgovaraće se i o geostrateškim izazovima, budućnosti EU, sajber bezbednosti, energetskoj zavisnosti...

Organizator konferencije, koja je nastavak Beogradskog bezbednosnog foruma je Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Komentari (0)

Srbija