Politika

Vidovdan proglašen praznikom u Čikagu, Ambasada SAD: Naša nacija je jača zbog imigranata

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/06/2021

-

20:42

Vidovdan proglašen praznikom u Čikagu, Ambasada SAD: Naša nacija je jača zbog imigranata
Vidovdan proglašen praznikom u Čikagu, Ambasada SAD: Naša nacija je jača zbog imigranata - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu prenela je večeras tvit sa naloga grada Čikaga u kome se navodi da je taj grad uvrstio srpski nacionalni praznik Vidovdan u zvanične gradske praznike.

"Hvala gradonačelnice Čikaga zbog priznanja bogatoj i ponosnoj tradiciji srpske zajednice u gradu. Naša zemlja je jača zahvaljujući imigrantima", navela je amabasada.

 

 

Vest o proglašenju Vidovdana za praznik Čikaga tokom dana je izazivala nedoumice, budući da na zvaničnom sajtu grada nije postojala potvrda informacije koju je objavio sajt Serbijan tajms uz pozivanje na dokument koji je, navodno, potpisala gradonačelnica Lori Lajtfut.

U tom dokumentu koji je sada deo tvita koji je prenela Ambasada SAD navodi se da je odluka doneta s obzirom na činjenicu da grad Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Državama.

Odluka je, kako se navodi, doneta i jer su se srpski emigranti naseljavali u Čikagu od 1880-ih godina, doprinoseći jačanju grada u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluge, kao i nauke i medicine.

Podseća se da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji postoje između Beograda i Čikaga decenijama.

Ovim činom gradonačelnica Lora Lajtfut je, kako je naveo RTS, Vidovdan stavila na listu svega nekoliko nacionalnih praznika koji su na listi zvaničnih u gradu Čikagu, uz irski Dan Svetog Patrika, meksički Sinko de Majo, poljski Pulaski dan i Portorikanski dan.

Konzul: Gest prijateljstva

Odluka gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut da se od danas svaki 28. jun obeležava kao zvanični praznik Vidovdan dej u Čikagu, predstavlja izuzetan gest prijateljstva prema srpskoj zajednici koja već više od 120 godina živi u ovom gradu i doprinosi njegovom razvoju i napretku u svim oblastima, izjavio je danas generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović za Tanjug.

Ovaj gest prijateljstva ima još veći značaj uzimajući u obzir činjenicu da Srbija i SAD ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, pa s tim u vezi ova odluka gradonačelnice šalje poruku prijateljstva čitavom srpskom narodu širom sveta, istakao je Jović.

Najveće zasluge za ovakvo priznanje srpskoj zajednici u Čikagu pripadaju svim onim našim vrednim, poštenim, dobrim i rodoljubovim precima koji su živeći i radeći ovde u Čikagu već generacijama ugrađivali srpsko ime u sve pore ovog društva, ispisujući svojim delima najlepše stranice istorije postojanja jednog od najvećih američkih gradova, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, posebnu zahvalnost za ishod ove inicijative, pored gradonačelnice Lajtfut, dugujemo i Martini (Tomašević) Hone, njenoj najbližoj saradnici srpskog porekla, Nenadu Nenu Ðorđeviću iz Čikaga, koji je direktno bio uključen u ovu inicijativu u svim njenim fazama, kao i novinaru Antoniju Kovačeviću koji je pružio nemali doprinos uspostavljanju dobrih odnosa između Generalnog konzulata i predstavnika gradske uprave.

Komentari (0)

Srbija