Politika

Osipanje u redovima Zavetnika: Ideološko mimoilaženje ili samo trgovina tek stečenom političkom moći

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

28/10/2022

-

20:48

Osipanje u redovima Zavetnika: Ideološko mimoilaženje ili samo trgovina tek stečenom političkom moći
Milica Đurđević Stamenkovski - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Osipanje u redovima Zavetnika nakon što su svoj, za mnoge neočekivani, izborni uspeh kapitalizovali u pozicije u parlamentima Srbije i Beograda ogoljen je pokazatelj stare boljke srpskog stranačkog sistema, koja se u najkraćem može svesti pod "trgovinu" tek stečenom političkom moći, složni su u oceni sagovornici Euronews Srbija. Iako se u stranci koju predvodi Milica Đurđević Stamenkovski, uoči odlaska dvoje poslanika u Narodnoj skupštini Srbije i četvoro beogradskih odbornika, raspravljalo o "ideološkim razlikama" i neslaganju sa njihovom liderkom, analitičari su skloni da ovaj proces porede i sa političkim pragmatizmom i korišću, a ne samo ideologijom. 

Šta se zapravo desilo? Stranku je, naime, u kratkom periodu napustilo ukupno šest izabranih predstavnika.  Izlazak iz stranke ozvaničili su zajedničkim saopštenjem narodni poslanici Dragan Stojanović i Dušan Stojiljković i odbornici u Beogradu, Marija Vukmirović (opština Rakovica), Tamara Mladenović (Rakovica), Bojana Sladojević (Palilula) i Stefan Jovanović koji je istovremeno odbornik u opštini Palilula i skupštini grada.

I dok oni kao razlog, između ostalog, navode da ne žele da učestvuju u "obmanjivanju javnosti", njihova sada bivša liderka tvrdi da oni nisu aktivni u stranci još od 5. aprila, te da su zapravo "kolateralna šteta agresije koju je Zavetnicima objavila Srpska napredna stranka".

Ovo zapravo nije prvi put da nakon aprilskih izbora dolazi do "prestrojavanja" u malim strankama koje su upravo na tom glasanju uspele da ugrabe svoje parče političke moći. Često optuživane da sarađuju sa vladajućim režimom, neke od njih pretprpele su "udarce" već u prvim danima raspodele vlasti na gradskom nivou. Tako je Vuk Stanić, nekadašnji funkcioner POKS-a, odnosno koalicije NADA, isključen iz stranke jer je, kako je saopšteno, iznosio stavove suprotne stranci i vređao koalicione partnere, a bio je i jedini opozicioni odbornik koji je glasao za predsednika gradskog parlamenta.

Zašto do ovoga dolazi i da li je "osipanje" na neki način odraz malih stranaka koje se dokopaju viših pozicija moći, za analitičare nema mnogo dileme - reč je o prirodnom procesu nejakih političkih organizacija koje nisu spremne da principijelno brane svoje pozicije.

"Odbegli" Zavetnici

U saopštenju koje su potpisali sada već bivši članovi stranke, navodi se da je oni "ne žele da više učestvuju u obmanjivanju građana Srbije da se Zavetnici predvođena Milicom Đurđević Stamenkovski drže usvojenih programskih načela, a koja se posebno tiču nacionalne i odgovorne politike kao i zaštite suverene i celovite Srbije".

"Smatramo da su Milica Đurđević Stamenkovski i rukovodstvo Zavetnika na vrlo perfidan način prevarili sve građane Srbije koji podržavaju samostalnu, celovitu i nezavisnu Srbiju i da je njihova borba za istinski patriotizam prerasla u borbu za lične privilegije i politikansku dobit", navode oni.

Takođe, optužuju Đurđević Stamenkovski da je pod uticajem Zapada, te "kategorički obijaju da ih predvodi osoba koja je postala glavna zvezda medija koji su pod otvorenom kontrolom zapadnih centara moći". Uz to, predsednici stranke zamerili su i na nedavno uspostavljenoj saradnji sa Narodnom strankom, Dverima i koaliciom NADA, a u vezi sa proglasom za očuvanje Kosova.

"Oštro se suprotstavljamo političkim kalkulacijama u borbi za očuvanjem srpskih nacionalnih interesa", navodi se, između ostalog.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Poslanik Zavetnika Dragan Nikolić tvrdi da saopštenje tih poslanika i odbornika "ima potpis SNS", i da ga je napisala "dama koja ima veliko poverenje predsednika Republike", a da su odabrali trenutak kada predsednica Zavetnika Milica Ðurđević Stamenkovski nije u mogućnosti da prisustvuje sednici u Skupštini.

U prvom javnom obraćanju nakon "potresa" u njenoj stranci, Đurđević Stamenkovski je objasnila da je do razmimoilaženja došlo praktično odmah nakon izbora, odnosno da ovi funkcioneri nisu aktivni u stranci još od 5. aprila.

"Lica koja su potpisnici saopštenja nisu aktivna u stranci još od 5. aprila, tačnije od dana kada smo saopštili da nećemo učestvovati u formiranju gradske vlasti ni sa koalicijom Aleksandra Vučića, ali ni sa opcijom Dragana Đilasa. Oni su smatrali drugačije. Tu smo se razišli", rekla je ona i dodala da se svi članovi Zavetnika nalaze pod "permanentnim pritiskom vlasti", te je za osipanje stranke okrivila SNS.

Komentarišući raskol među Zavetnicima, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Euronews Srbija da je linija podele nastala u odnosu prema aktuelnoj vlasti i strategiji i taktici opozicionog delovanja.

"Ideoloska priča kao osnova političkog sukoba je ispitna, na prvi pogled medijski uverljiva priča, iza koje se krije političko pozicioniranje Zavetnika i pravci budućeg delovanja. Očigledno je na jednoj strani nefleksibilna i opoziciono naoštrena predsednica stranke Milica Đurđević Stamenkovski koja hoće da bude deo šireg desno-konzervativnog bloka i manjina stranačkih funkcionera i poslanika i odbornika koji se pozicioniraju od slučaja do slučaja, bez bezuslovnog sukoba sa vlašću koji figurira kao politička dogma opozicionog delovanja u našoj političkoj kulturi i političkoj praksi", rekao je on.

A upravo kada je reč o Zavetnicima, politikolog Nikola Parun kaže da je reč o "državnom projektu" i da ovaj poslednji slučaj pokazuje da nečiji interesi i očekivanja nisu zadovoljeni, pa su neki ljudi toj organizaciji rešili da okrenu leđa.

"U pitanju je minorna politička organizacija, danas se zovu tako, sutra će nekako drugačije, u svakom slučaju su desničarski tampon kojim država popunjava prostore na toj strani političkog sprektra", rekao je on.

"Preletanje" neposredno nakon izbora 

I dok neki funkcioneri Zavetnika, kako se može pročitati u medijima, tvrde da vlast nema rešenje za, kako kažu, "vrtoglavi rast podrške Zavetnicima", te da je zbog toga usledilo ovakvo "vrbovanje", ovakvi slučajevi zapravo nisu novost.

Uoči konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda, POKS, koja je nastupila na aprilskim izborima u okviru koalicije NADA, čija je okosnica Demokratska stranka Srbije, isključila je iz članstva Vuka Stanića, koji je zapravo na sednici digao ruku za naprednjake i socijaliste.

On danas nastupa kao samostalni odbornik i mandat nije vratio POKS-u, iako je to od njega zatraženo, ali kaže i da je koaliciju napustio sam.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Planiramo da osnujemo novi pokret, to bi se zvalo - 'Radnici, veterani i monarhisti'. Zapravo bi bila dva pokreta - 'Radnici i veterani' i posebno bi bilo 'Monarhisti'. Ne u svim opštinama, nego samo u nekoliko opština u kojima imamo većinu članstva koje je za nas, jer smo mi razočarani Vojislavom Mihajlovićem", rekao je tada Stanić.

Parun kaže da ovakvo "osipanje" jeste prirodan proces nejakih političkih organizacija, dok i Stanković naglašava da ono što se dogodilo Zavetnicima nije ništa ni novo, ni neočekivano.

"Bilo je toga u više navrata, i biće, jer smo daleko od politički stabilnih i ideološki krajnje profilisanih stranaka koje hrabro i principijelno brane svoju poziciju", istakao je on.

Komentari (0)

Srbija