Politika

Fon der Lajen: Važno usklađivanje sa politikom EU, verujem da je moguće rešenje za tablice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/10/2022

-

15:59

Fon der Lajen: Važno usklađivanje sa politikom EU, verujem da je moguće rešenje za tablice
Tanjug/Dimitrije Nikolić - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je, tokom zajedničkog odbraćanja medijima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Nišu da se proces proširenja zasniva na zaslugama,  ali je navela da je važno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

"Proces proširenaj je proces koji se zasniva na zaslugama, to treba uvek imati na umu. To je u rukama zemlje koja želi da se pridruži EU. U njihovim je rukama je da urade neophodne reforme, napredak u njima je izuzetno važan”, rekla je predsednica Evropske komisije odgovarajući na pitanje novinarke Euronews Srbija.  

Ona je rekla da EU i Srbija rade zajedno da bi se postigao bolji napredak, ali da je važno uskladiti se sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.  

"Računamo na vas kao na pouzdanog partnera, zajedno možemo da branimo zajedničke principe", rekla je ona. 

Govoreći o problemu registarskih tablica na KOsovu i o dijalogu Beograda i Prištine, Ursula fon der Lajen je rekla da EU i partneri intenzivno rade na pronalaženju rešenja.

"Imamo dobru volju na obe strane, nadam se da ćemo uskoro imati konkretno rešenje. Teški su razgovori, Potrebna je konstruktivnost obe strane, potrebno je da obe strane pristupe tome na način da nađemo rešenje. Ubeđena sam da je to moguće", rekla je ona.

Vučić: Srbija nije odgovorna za dešavanja u dijalogu s Prištinom

Vučić je rekao da podrška EU Srbiji nikada nije dovedena u pitanje.  

"Pomagali su nam i više nego što smo očekivali, ali mi moramo da gradimo svoj sistem pre svega dugoročno", rekao je Vučić i dodao: "Mi smo otvorili 22 od 35 poglavlja, zatvorili privremeno dva. Sada verujem da će i Tanja Miščević i vlada imati mnogo da urade do decembra, da smo zaslužili još neko otvaranje klastera, nisam siguran da će se to destiti".  

Naveo je i da je izveštaj EK o Srbiji bio realan i da je tačno da Srbija nije uvela sankcije Rusiji. 

"Nemam razloga da se bunim. Kao što imam problema sa dešavanjima u dijalogu jer Srbija nije odgovorna ni jedan procenat, ali tu nemam kome da se žalim niti će ko da sluša, jer 22 zemlje se u startu ne slažu sa nama. Pitamo se zašto nije uvek poštovan integritet Srbije, a mi poštujemo teirotirjalni integritet Ukrajine. Danas su to različite ocene. Gledamo da se uskladimo sa viznom politikom, da napredujemo, a ovo što radi Fon der Lajen važno je za građane Srbije”, rekao je Aleksandar Vučić.

On je prethodno, u obraćanju medijima rekao da će, po pitanju odnosa sa Prištinom, Beograd dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost, ali i da je sve jednostrane poteze do sada povukla Prišine, a ne Beograd."

"Jesam zabrinut. Video sam vašu konferenciju sa Vjosom Osmani i video sam da je ona koristila priliku da govori protiv Beograda i Srbije. Ja to neću, nikada to ne radim, moje je samo da vam kažem da ćemo da uradimo sve što možemo da šacuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić obraćajući se Fon der Lajen.Kako je istakao, zabrinut je, iako zna da Srbija nijedno od pitanja nije pokrenula, već je to uvek jednostrano činila Priština.

"Ali sam i juče rekao - nemamo više kud. Da, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost", ponovio je Vučić.

 

Komentari (0)

Srbija