Politika

Grujičić: Državni zdravstveni sistem mora da bude dostupan svakom građaninu

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2022

-

19:12

Grujičić: Državni zdravstveni sistem mora da bude dostupan svakom građaninu
Danica Grujičić - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da državni zdravstveni sistem mora biti dostupan svakom građaninu.

Ona je u okviru Samita "Otvoreni svet" na Zlatiboru navela da se od 2014. godine zdravstveni sistem izuzetno poboljšao, naročito kada su u pitanju onkološki pacijenti.

"Državno zdravstvo pokazalo je pravu vrednost tokom pandemije", rekla je dr Grujičić govoreći na temu stanja u zdravstvu i budućih planova Ministarstva zdravlja na panelu o zdravstvu, koji se održava od 27. do 31. oktobra u organizaciji Fondacije "Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić".

"Zdravstveni sistem stao je na noge, a moj zadatak je da u kontinuitetu nastavim sa njegovim razvojem", poručila je ministarka i izrazila nadu u potpuni završetak sređivanja novog Kliničkog centra u naredne dve godine.

Kao velike probleme trenutnog zdravstvenog sistema izdvojila je nezadovoljavajuće funkcionisanje dijagnostike i radiologije i najavila reformu primarne zdravstvene zaštite.

"To podrazumeva porodične lekare i neophodnu digitalizaciju, a potrebno je ići i u preventivu”, istakla je ministarka.

Navela je da je ključ uspeha zdravstvenog sistema očuvanje porodice i istakla da je glavni cilj Ministarstva zdravlja apsolutno jačanje državnog zdravstva.

"Svi zajedno moramo raditi za bolju budućnost i ne smemo zaboraviti one pre nas i moramo raditi za one koji dolaze posle nas, a svaki čovek u Srbiji mora da oseća sigurnost gde god da živi", naglasila je profesor dr Danica Grujičić.

Učesnicima Samita obratila se i dr Jelena Borovinić Bojović, internista pulmolog i bivša ministarka zdravlja Vlade Crne Gore, koja je istakla da je decentralizacija zdravstvenog sistema veoma važna, kao i jačanje primarne zdravstvene zaštite, kako bi svi imali jednake uslove za zdravstvenu negu.

Komentari (1)

penzioner

28.10.2022 22:23

Aj probajte da zakazujete termine pregleda i da ih poštujete. Ako smo bolesni, nismo zaludni. Nismo mi profesionalni pacijenti, imamo i neki drugi život - još uvek.

Srbija