Politika

Privredna delegacija SAD prvi put posle 20 godina u Srbiji, Vučić: "Pokazali smo da smo pouzdan partner"

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2022

-

12:26

Privredna delegacija SAD prvi put posle 20 godina u Srbiji, Vučić: "Pokazali smo da smo pouzdan partner"
Privredna delegacija SAD prvi put posle 20 godina u Srbiji, Vučić: "Pokazali smo da smo pouzdan partner" - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa privrednom delegacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država, gde je sa predstavnicima nekih od najvećih američkih globalnih korporacija razgovarao o daljem jačanju i razvoju bilateralne ekonomske saradnje, novim strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija.

"Prvi put posle 20 godina, ugostili smo u Srbiji privrednu delegaciju SAD. Razgovarali smo o jačanju saradnje i o novim partnerstvima, jer je Srbija pokazala ne samo da je pouzdan partner velikih korporacija koje godinama uspešno posluju u našoj zemlji, već i stabilna ekonomija koja predstavlja odličnu investicionu i poslovnu destinaciju", napisao je Vučić na instagram profilu "buducnostsrbije".

Tanjug/Rade Prelić

 

"Dobro nam došli, dragi prijatelji!", poručio je on.

Predsednik Vučić je istakao da je ova poseta privredne delegacije SAD, u kojoj su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom, prva posle 20 godina i da je u tom smislu od velikog značaja za našu zemlju, ne samo u pogledu potencijala za saradnju, već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera.

"Srbija je u novim tehnologijama na vreme uvidela razvojnu šansu i zato smo u protekloj deceniji ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta“, poručio je predsednik Vučić i dodao da je posebno zahvalan Dejvidu de Falku, zameniku pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, koji je kao čovek sa izuzetnim poslovnim iskustvom prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju sa ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

"Mnoge američke kompanije koje već dugo i uspešno posluju u Srbiji i zapošljavaju 30.000 naših ljudi, predstavljaju izuzetan pokazatelj stabilnosti naše ekonomije i poslovnog okruženja koje smo uspeli da kreiramo ozbiljnim i sistemskim pristupom na svim nivoima“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da je samo u prvih 8 meseci ove godine ukupna robna razmena između Srbije i SAD dostigla 854,6 miliona USD, što predstavlja povećanje od čak 45,6% u odnosu na isti period 2021. godine. Ovaj trend prati i rast izvoza od 28,2%, što daje dodatni optimizam kada je u pitanju jačanje ekonomskog partnerstva sa Sjedinjenim Državama", dodao je predsednik.

Sastanku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ambasador SAD u Srbiji Kistofer Hil.

Vučić je posebno naglasio da poslovanje svetski poznatih korporativnih imena u Srbiji kao što su CISCO, DELL, IBM, ORACLE, ali i drugih kompanija sa globalnom reputacijom, predstavlja čvrstu i ozbiljnu poslovnu preporuku za našu zemlju, a o uspehu dosadašnje saradnje svedoči i činjenica da u trgovini uslugama, Sjedinjenim Držvama pripada mesto jednog od najvažnijih partnera Srbije, budući da iz godine u godinu u ovoj oblasti beležimo stalan i jak rast.

Sagovornici su se saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišćeni potencijali, kao i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija