Fokus

U Evropi kasno leto izvuklo ljude na plaže, u Americi rana i hladna zima: Šta se dešava sa vremenom

Komentari
U Evropi kasno leto izvuklo ljude na plaže, u Americi rana i hladna zima: Šta se dešava sa vremenom
U Evropi kasno leto izvuklo ljude na plaže, u Americi rana i hladna zima: Šta se dešava sa vremenom - Copyright Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija je pre tri meseca zabeležila najtopliji dan u istoriji, a rekordi su na sličan način obarani u Belgiji, Nemačkoj i Holandiji kada je ekstremni toplotni talas zahvatio veći deo Evrope. Neuobičajeno blage jesenje temperature tokom vikenda donele su ovim zemljama ponovo tokom vikenda temperature i do 20 stepeni. Sa druge strane, delovi zapada SAD osetili su rani ukus zime, a hladan front pre svega u Solt Lejk Sitiju za samo dva dana spustio je temperature sa 25 na svega 7 stepeni Celzijusovih, piše Gardijan.

SAD se suočavaju sa hladnim talasom, a Severna Juta je posebno pogođena, pa su se temperature za svega nekoliko dana drastično spustile. Neki regioni čak nisu bili pošteđeni ni snežnih padavina.

A neobičnim temperaturama doprineo je vazduh iz severozapadne Afrike stigao je ovih dana do zapadne i centralne Evrope, pa je rezultat toga bile su visoke temperature u delovima Evrope, posebno u Francuskoj i Španiji, gde su temperature porasle za više od deset stepeni iznad proseka. Maksimalne temperature u četvrtak u delovima Španije premašile su 30 stepeni, a jugoistočno od Sevilje izmereno je 35,2 stepena.

I dok naučnici navode da je mnogo toga deo prirodnog toplotnog obrasca ili jednostavno "sreće", dodaju i da klimatska kriza doprinosi ovakvim višim temperaturama.

"Deo ovoga je prirodni vremenski obrazac. Ali opet, uticaj se pogoršava klimatskim promenama jer nam to ne daje samo toplije temperature kada imamo ovakve vremenske obrasce, već nam daje i više padavina kada ih dobijemo", rekao je Piter Stot, stručnjak za klimatske promene, prenosi Gardijan.

I narednih dana temperature iznad proseka

Britanski Met ofis predviđa da će i u narednim danima da bude neobično toplo u većem delu kontinentalne Evrope, ne samo u Velikoj Britaniji, gde su temperature iznad proseka. Međutim, u novembru se očekuje pad neuobičajeno visokih temperatura, što će doneti promenljive i nestabilne uslove.

"Nije nužno jasno da su ove promene nužno povezane sa klimatskim promenama same po sebi. Ali vrlo je jasno da kada imate ove posebne uslove s obzirom na zagrevanje, oni očigledno donose toplije temperature", rekao je Kristofer O’Rajli, naučni saradnik na odeljenju za meteorologiju Univerziteta u Ridingu.

Iako visoke oktobarske temperature u Velikoj Britaniji nisu neuobičajene - u protekloj deceniji je bilo nekoliko primera kada su temperature bile iznad 20 stepeni - Evropa se poslednjih dana istakla na globalnom nivou sa veoma jakim indeksom klimatskih promena, rekao je Endru Peršing, direktor klimatskih nauka u Klajmat Centralu.

A temperature u Francuskoj i Španiji isterale su čak kupače na plaže, ali i povećale zabrinutost zbog promena vremenskih obrazaca u Evropi.

"Krajem oktobra normalno zahladi, a do Dana svetih obično pada kiša, ali ova godina je izuzetna", rekla je Rouz Meri Martini, koja se sunčala na plaži.

Kako je rekao meteorolog Fredrik Najtan iz Meteo Fransa, 2022. je bila najtoplija godina u istoriji.

"Svake godine vidimo desetine toplotnih rekorda i gotovo da nema niskih temperatura, što je tipičan znak klimatskih promena", rekao je on.

Španska agencija AEMET predviđa da će ovo biti najtopliji oktobar u toj zemlji ikada. Svaki dan u mesecu, osim 1. oktobra, bio je topliji nego što je to uobičajeno u ovo doba godine.

Suše snizile nivo reke Misisipi

Kada je reč o SAD, nije svuda hladno, a gotovo celi tok reke Misisipi - od Minesote do ušća reke u Luizijani - doživeo je ispod prosečnu količinu padavina u poslednja dva meseca. Kao rezultat, reka je dostigla skoro rekordno niske nivoe, što je dovelo do smetnji u saobraćaju brodovima i tegljačima, ključnim za nizvodno premeštanje poljoprivrednih dobara namenjenih izvozu, poput soje i kukuruza, prenosi Glas Amerike.

Nedostatak kiše ozbiljno je uticao na trgovinu. Preko reke putuje više od polovine celokupnog izvoza žitarica iz SAD, ali procene savezne vlade pokazuju da je suša smanjila protok robe za oko 45 odsto. Cene transporta robe putem železnice, kao alternativnog načina, takođe su porasle.

"To samo u suštini znači niži prihod", kaže Majk Doreti, viši ekonomista iz Biroa za farme države Ilinois.

Klimatske promene generalno dovode do vlažnijih uslova na području gornjeg dela reke Misisipi, ali niži vodostaji u proteklim mesecima, otkrili su delove rečnog dna koji su obično nedostupni. Hiljade posetilaca su tako prošlog vikenda hodali preko inače potopljenog rečnog korita do turističke atrakcije Tauer Rok, oko 161 kilometar jugoistočno od Sent Luisa.

AP/Rogelio V. Solis

 

Na granici Tenesija i Mizurija, gde je reka obično široka pola milje, preko otkrivenog rečnog korita ljudi voze četvorotočkaše.

Dodatni problem je i što su remorkeri u opasnosti da udare o dno i zaglave se u mulju. Ranije ovog meseca, Obalska straža SAD je saopštila da je bilo najmanje osam takvih slučajeva, prenosi Glas Amerike.

Klimatske promene izazivaju probleme širom SAD, a suša je tako odavno problem u Kaliforniji. Ova američka država upravo je zabeležila svoj najsušniji trogodišnji period u istoriji, što je značajno opteretilo zalihe vode i povećalo rizik od požara. Klimatske promene podižu temperature i čine suše sve češćim i gorim.

"Sušna područja i dalje će postajati sve sušnija, a vlažnija područja će biti vlažnija", kaže Džen Brejdi, analitičarka za podatke u neprofitnoj organizaciji „Climate Central“, koja okuplja naučnike i istraživače koji se bave klimatskim promenama.

Bred Pju, meteorolog iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), rekao je međutim da je trenutna suša na srednjem zapadu verovatno „izazvana kratkoročnim vremenskim obrascima“, te da je on ne bi povezivao s klimatskim promenama.

Komentari (0)

Svet