Politika

Naelektrisana atmosfera u Skupštini: Dragani Rakić oduzeta reč, opozicija traži oduzimanje mandata poslaniku SNS Šćekiću

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

18:09

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Demokratske stranke Dragani Rakić izrečena je mera oduzimanja reči nakon što je dva puta opomenuta zbog žustrog reagovanja tokom izlaganja poslanice SNS Ane Beloice.


Beloica je govorila o lošem tretmanu mladih u vreme vlasti demokarata, navodeći da je tada bilo i masovnog otpuštanja radnika, među kojima su i njeni roditelji koji su, kaže, ostali bez mogućnosti da prehrane porodicu. Ona je dodala da je u vreme vlasti DS u Srbiji bez posla ostalo 500.000 ljudi.

Rakić je reagovala sa mesta, rekavši da sadašnja vlast ispisuje decu iz vrtića misleći na slučaj u Pećincima. Rakić je bila vidno uznemirena i sve vreme je govorila iz poslaničke kupe, dok je Beloica čekala da nastavi svoje izlaganje.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je Dragani Rakić opomenu, a potom i drugu, a nakon toga, pošto je nastavila da govori, izrekao meru oduzimanja reči, koja inače traje do kraja sednice koja je u toku.

U jednom trenutku potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić je kao predsedavajuća retorički upitala, dok se jedna opoziciona poslanica šetala pored naprednjaka, "da li im se možda nude", a što su pojedine poslanice doživele kao seksističku izjavu.

Deo opozicije tvrdi da je tokom izlaganja poslanice DS Tatjane Manojlović jedan od poslanika SNS neprimereno gestikulirao zbog čega su pozvali Orlića da pogleda snimak i reaguje.

Orlić je tokom sednice poručio da je snimak pogledao i da nije video ništa sporno.

Sednica nije prekidana, ali je rasprava nastaviljena u naelektrisanoj atmosferi.

Zbog istupa tokom izlaganje tatjane Manojlović, devet opozicionih poslaničkih klubova u zajedničkom saopštenju tvrde da je narodni poslanik SNS Dalibor Šćekić seksističkim aluzijama omalovažio narodne poslanice i zatražili su od parlamenta da mu se oduzme poslanički mandat i imunitet.

Saopštenje je medijima stiglo iz Narodne stranke, a potpisali su ga i Demokratska stranka Moramo-zajedno, Ne davimo Beograd, Zavetnici, Srpska koalicija NADA, Dveri, Stranka slobode i pravde, Nova demokratske stranke Srbije.

U saopštenju se tvrdi da je danas u momentu izlaganja narodne poslanice Tatjane Manojlović (DS) došlo do brutalnog nasilja i vređanja narodnih poslanica.

“Naime, narodni poslanik SNS-a Dalibor Šćekić je konkludentnim radnjama (seksističkim aluzijama), jezikom i ustima na veoma jasan znak pokazivao određenu volju, kojom je više nego jasno počinjeno nasilje nad narodnim poslanicama'''', tvrdi se u saopštenju.

Oni su ocenili da je njegovo ponašanje nepristojno, drsko i bezobzirno i da vređa moral građana.

“Napominjemo da ovo nije prvi put da Šćekić na sve moguće načine vređa i omalovažava narodne poslanice”, navodi se u saopštenju.

Opozicija kaže da predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić na sugestije poslanica nije reagovao, zbog čega oni traže da se Šćekiću oduzme poslanički imunitet i mandat narodnog poslanika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija