Politika

Kakva će biti parlamentarna borba van skupštinske sale: I opozicija na čelu odbora - rasprava na "izvoru informacija"

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

08/09/2022

-

07:10

Kakva će biti parlamentarna borba van skupštinske sale: I opozicija na čelu odbora - rasprava na "izvoru informacija"
Narodna skupština Republike Srbije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok je glavno pitanje na političkoj sceni u Srbiji formiranje nove Vlade, prethodnih dana u parlamentu su veoma žive aktivnosti koje bi mogle da imaju značaj na rasprave u budućem sazivu. Iako nema plenarnih zasedanja, postepeno se popunjavaju mesta u skupštinskim odborima koji će u ovom mandatu biti znatno šareniji.

Skupština Srbije broji 20 odbora, a u novom sazivu do sada su izabrani predsednici njih 16, dok se u narednom periodu očekuje popunjavanje ostalih upražnjenih mesta. Međutim, ono što prvo upada u oči je da će ovoga puta određeni broj predsedničkih mesta pripasti predstavnicima opozicije. Do sada je taj odnos 12:4 u korist vlasti. 

Zbog toga analitičari očekuju dinamičniju raspravu, kao i veći broj inicijativa koje će odbora pronaći svoj put do velike skupštinske sale. Oni napominju i da se na odborima često radi produktivnije i konkretnije nego u plenumu, a izvršni direktor Cesida Bojan Klačar navodi za Euronews Srbija da je komunikacija unutar odbora intenzivnija.

"Rasprava u plenumu je više okrenuta obraćanju kameri, uglavnom se tu narodni poslanici trude da razmišljaju o onome šta slušaju ljudi koji su ispred televizora. Odbor ima taj kvalitet da može da se diskutuje sa malo manje medijske pažnje, da mogu da se otvaraju drugačije teme, drugačiji pristupi i posebno sada to može da bude važan benefit imajući u vidu da se radi o odborima koji su ideološki razlilčiti, sa ljudima koji se ne slažu između sebe, pripadaju različitm političkim opcijama", rekao je Klačar.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je dodao, važnost rada odbora se ogleda u tome što mogu da kontrolišu rad Vlade, sada u raznolikom okruženju, kao i to što mogu da organizuju javna slušanja.

"Kada se radi o veoma važnim zakonima može da organizuje javno slušanje koje bi sem inputa od strane političara moglo da uključi i inpute od civilnog društva, šire javnosti", rekao je Bojan Klačar.

Ipak, napominje da su odbori takvih sastava da u njima većinu čine poslanici predstavnici vladajuće koalicije, te da tu ne bi trebalo precenjivati značaj. Kako dodaje, oni bi mogli da donesu opoziciji prednost koju do sada nije imala.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Ogromna prednost za opoziciju, posebno u odborima kojima predsedava, jeste činjenica da će posle četiri godine biti na izvoru informacija. Biće u institucijama, neće najvažnije stvari saznavati posredno, nego će moći to da  sazna direktno, da predlaže, polemiše, da bude na mestu informacija", naveo je Klačar za Euronews Srbija.

Koji odbori su do sada formirani i ko je na njihovom čelu?

Prema Zakonu o Narodnoj skupštini, odbori se obrazuju za razmatranje predloga zakona i drugih akata podnetih Narodnoj skupštini, sagledavanje stanja vođenja politike od strane Vlade, praćenje izvršavanja zakona i drugih opštih akata od strane Vlade i drugih državnih organa i tela, kao i za razmatranje drugih pitanja iz nadležnosti Narodne skupštine.

Do sada, poznato je  da će na čelu 12 odbora biti pripadnici vladajuće većine, dok su na mestu predsednika četiri odbora poslanici opozicije. Sastav izgleda ovako:

Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, predsednik Milenko Jovanov, poslanička grupa Zajedno možemo sve, a njegov zamenik je Darko Laketić iz iste poslaničke grupe

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu  - predsednica Milica Đurđević Stamenkovski iz poslaničke grupe Srpska stranka Zavetnici,  a zamenik je Milimir Vujadinović (Zajedno možemo sve)

Odbor za evropske integracije - predsednica Elvira Kovač (Savez vojvođanskih Mađara), zamenik Dubravka Filipovski (Zajedno možemo sve)

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava  - predsednk Veroljub Arsić (Zajedno možemo sve), zamenik Dušana Bajatović (Socijalistička partija Srbije)

Odbor za kontrolu službi bezbednosti - predsednik Igor Bečić (Zajedno možemo sve), zamenik Vladan Zagrađanin  (SPS)

Tanjug/Tara Radovanović

 

Odbor za kulturu i informisanje  - predsednik Siniša Kovačević iz poslaničke grupe Narodna stranka, zamenik Nebojša Bakarec (Zajedno možemo sve)  

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova - predsednik Muamer Bačevac (SPS), zamenica Nataša Tasić Knežević (Zajedno možemo sve)

Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu - predsednk Marijan Rističević (Zajedno možemo sve), zamenik Dejan Bulatović (Ujedinjeni, SSP, PSG, Preokret, Sloga)

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu - predsednik  Vladimir Đukanović (Zajedno možemo sve), zamenik Jelena Jerinić (Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo)

Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije - predsednik Uglješa Marković (SPS), zamenik Tomislav Janković (Zajedno možemo sve)

Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva - predsednik Sandra Božić (Zajedno možemo sve), zamenica Dragana Rakić (Demokratska stranka)

Odbor za spoljne poslove - predsednik Borko Stefanović (Ujedinjeni, SSP, PSG, Preokret, Sloga), zamenica Marina Raguš (Zajedno možemo sve)  

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo - predsednica Jelena Žarić Kovačević (Zajedno možemo sve), zamenik Pavle Grbović (Ujedinjeni, SSP, PSG, Preokret, Sloga)

Odbor za zdravlje i porodicu - predsednik Darko Laketić (Zajedno možemo sve), zamenik Boško Obradović (Dveri)

Odbor za odbranu i unutrašnje poslove - predsednik Miloš Jovanović ( NADA - NOVI DSS - POKS), zamenik Aleksandar Martinović (Zajedno možemo sve)

Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, predsednica Dejana Radenković SPS, zamenica Aleksandra Tomić (Zajedno možemo sve)

Prema ranijim pisanjima medija, opozicija bi mogla da ima predsednike još dva odbora, čije sednice o izboru predsednika još nisu održane. U petak će biti izabran predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, a u ponedeljak predsednik Odbora za zaštitu životne sredine.

Komentari (0)

Srbija