Politika

Ponovo prepirka u Skupštini: Raspravom o amandmanima nastavljena sednica o rebalansu budžeta

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2022

-

11:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o amandmanima na predloženi rebalans budžeta za ovu godinu, a početak sednice obeležile su polemike poslanika vlasti i opozicije.

Polemiku je pokrenuo šef poslaničke grupe DS Zoran Lutovac koji je, govoreći o važnosti obrazovanja, rekao da se ne bi dešavalo ukoliko bi se više ulagalo u obrazovanje da izvršna vlast vređa poslanike.

“Oni moraju ovde da znaju svoje mesto, da ne smeju da vređaju poslanike, poslanici su tu da njima postavljaju pitanja i da kontrolišu njihov rad. Da više ulažemo u obrazovanje, to se ne bi dešavalo”, rekao je Lutovac i naveo još jedan primer, kako je rekao, “mladog naprednjaka” koji je govorio o “borbi sa mafijom i borbi sa inflacijom”.

“Ja sam siguran da on nije hteo da kaže da se borite sa inflacijom protiv građana ili da se borite zajedno sa mafijom već protiv mafije, ali obrazovanje kakvo imamo ne dozvoljava da on iskaže ono što misli”, rekao je Lutovac.

On je kazao da su izuzetno važni nauka i kultura. “Nauka je važna da razumemo jedni druge. Primalni krici koje čujemo i sada se naučno mogu objasniti. Postoji teorija da se takvim vrištanjem dolazi do pražnjenja, kojim se jedinka vraća u svoje najranije doba i oslobađa primalnih trauma i neuroze”, rekao je Lutovac.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je odgovorio da se kultura i vaspitanje juče videla na primeru ponašanja “vaših narodnih poslanika”, odnosno Dragane Rakić, kojoj je bila izrečena mera oduzimanja reči.

“Ovo što ste nazvali kricima, pražnjenjem, je l' to bio primer toga. Nisam saglasan da su to dokazi kulture, obrazovanja, vaspitanja, ali takve primere ste dali samo vi i niko više. Verovatno ste na to mislili", rekao je Orlić.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov je odgovorio Lutovcu da je upravo ta vlast zatvorila Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti i uništila sve što je mogla.

“Lepo je to kada nam držite predavanje, ali bi bilo dobro da krenete od sebe. Na tom mestu gde sedate je sedeo čovek koji mi je psovao majku. Tako izgleda elita. Kad god vidimo da se predstavljate kao elita, a nas ovde vređate i ponižavate, vidimo koliko nemate pojma. Vi ste sami sebe elitom proglasili, vas niko za elitom ne smatra, što se pre odmaknete od ogledala i porazgovarate sa narodom videćete šta misle o vama”, rekao je Jovanov. On je ocenio da je reč o “teatralnom elitizmu”.

Tokom rasprave se polemisalo i o jučerašnjem suđenju klanu Belivuk-Miljković, pa je tako Jovanov ukazao da je juče svedok govorio o tome kako je bilo spremno pet miliona evra da se upuca predsednik Srbije.

“Govorili su da je Vučić ''drama kvin'', da izmišlja atentate na sebe, a sada nema ni izvinite, pogrešili smo, nema ničega, a videćemo kada se klupko odmota. Radostan sam što treba da se odmota i videćemo dokle će stići, da li je neko ozbiljno pripremao govore i citirao Veljka Belivuika ili se samo radi o korisnim idiotima”, rekao je Jovanov.

Lutovac je odgovorio da je nije citirao bilo koga već je, kaže, tražio da se provere Belivukovi navodi. Za reč se javila i poslanica SNS Sandra Božić, koja je objasnila da su je juče pojedine poslanice pogrešno protumačile.

Jedna poslanica opozicije je juče prošla pored poslaničkih klupa gde sede naprednjaci, a Božić je tada upitala da li se nude, što su pojedine poslanice protumačile kao seksistički komentar. Božić je kazala da je pogrešno shvaćena i da je mislila na prelazak u SNS i da tim ponašanjem izazivaju incidente.

Jučerašnja rasprava protekla je u naelektrisanoj atmosferi.

Tokom jučerašnje rasprave poslanici vladajuće koalicije su podržali predloženi rebalans budžeta i najavili da će glasati za njega, dok su opozicioni poslanici kritikujući predlog isticali da je inflatorni, odnosno da su povećani prihodi rezultat inflacije, da nije pravljen za obične ljude i da se ne bori protiv siromaštva.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija vodi dobru ekonomsku politiku.

"Zahvaljujući njoj, imamo jak, snažan i stabilan sistem, budžet i javne finansije su sigurne, a imamo još rezervi da reagujemo ako se kriza nastavi. Zadržavamo ekonomsku sigurnost i nivo javnog duga ispod 60 procenata", rekao je Mali.

Osvrćući se na diskusije poslanika, Mali je rekao da je ponosan na predloženi rebalans i na to kako se vlada i država nose sa krizom.

Istakao je da povećani prihodi u budžetu u odnosu na plan, kao jedan od razloga za rebalans, nisu rezultat inflacije nego privrednog rasta i rasta plata.

Komentari (0)

Srbija