Politika

Stano: U toku jedna od najgorih kriza na KiM od 2013, EU se trudi da pomogne

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2022

-

13:30

Stano: U toku jedna od najgorih kriza na KiM od 2013, EU se trudi da pomogne
Stano: U toku jedna od najgorih kriza na KiM od 2013, EU se trudi da pomogne - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija i zemlje članice su bile veoma jasne posle jučerašnjeg sastanka ministara spoljnih poslova po pitanju toga šta očekujemo od obe strane, a to je napredak u dijalogu, deeskalacija i konstuktivnost, odnosno spremnost za napredak, kaže protparol Evropske komisije zadužen za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano. On je ponovio da je u toku jedna od najgorih kriza još od 2013. godine, te da se Evropska unija trudi da pomogne, ali da ne bi trebalo da ona bude ta koja je najviše zainteresovana za pronalazak rešenja.

"Neću ulaziti u detalje po pitanju svega onoga što se radi, na svim nivoima, uključujući i najviši nivo. Visoki predstavnik je pričao sa obe strane - premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem prošlog petka. Angažovan je i sprecijalni predstavnik Lajčak, koji se danas sastaje sa glavnim kosovskim pregovaračem. I to je jedan od primera koraka koje preduzimamo. Ali, kao što je to i inače praksa, mi ne komentarišemo i ne objavljujemo sastnake na nivou pregovarača. To je praktični, radni nivo na kome se suočavamo sa problemima i pripremamo rešenja, kako bi se onda njima bavilo na najvišem nivou. Mi ostajemo posvećeni tome da dočekamo premijera Kurtija i predsednika Vučića u Briselu, na sastanku na najvišem nivou, baš kao što je visoki predstavnik rekao juče, čim oni budu spremni da pokažu evropsko ponašanje i spremnost za traženje evropskog rešenja za međusobne probleme", rekao je Stano.

Podsetimo, nakon sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, visoki predstavnik EU Žozep Borelj na konferenciji za novinare objavio je hitan nastavak dijaloga Srbije i prištinskih institucija kako bi se došlo do rešenja do 21. novembra.

Borelj je rekao da je ovo najveća kriza od 2013. godine i da je situacija zaista dramatična, te da se mora doći do nekog rešenja.

Iz tog razloga je Borelj posle sastanaka na konferenciji rekao da već sutra glavni pregovarači nastavljaju dijalog pod okriljem EU kako bi se našlo rešenje za ovu krizu do 21. novembra.

"Ne smemo da stignemo do ovog datuma bez dogovora, ili ćemo biti na ivici opasne situacije. Znate da je povlačenje Srba iz institucija, napuštanje policije i suda, stvorilo vakuum na severnom Kosovu. U tom vakuumu, najgore može da se dogodi. Obe strane treba da pokažu više fleksibilnosti", rekao je on i nastavio:

"Poruka ovog saveta je jasna: potreban je konkretan napredak. Predstavili smo predlog. Zahvaljujem se Nemačkoj ui Francuskoj što su ga odlučno podržale. Kosovski Srbi treba da se vrate u institucije. Vlasti na Kosovu moraju pokazati fleksibilnost u pogledu registarskih tablica i raditi na primeni dogovora o Zajednici srpskih opština bez odlaganja. Zapadni Balkan je3 geostrateški prioritet"

Dodao je i to da se obe strane nalaze na raskrsnici i istakao da je na njima "da odluče kojim će putem da krenu - napred ka EU ili nazad ka prošlosti". Podsetio je i na ono što smo mogli da čujemo od njega i prethodnih dana, a to je da se od srpske strane traži da se Srbi vrate u institucije, a od kosovske da krene i preduzme neki korak na implementaciji i stvaranju ZSO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija