Politika

Petković: Izbori u četiri opštine novi pokušaj Prištine da okupira sever

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

17:05

Petković: Izbori u četiri opštine novi pokušaj Prištine da okupira sever
Petar Petković - Copyright FoNet/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Odluka o raspisvanju izbora u četiri opštine na severu Kosova i Metohije novi je pokušaj Prištine da okupira severni deo pokrajine, ukazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i poručio da izbori za srpske opštine, bez Srba i srpskog naroda, nemaju nikakvog smisla i osuđeni su na propast.

"Jednostranom odlukom o održavanju nekakvih vanrednih izbora u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i to uoči velike slave Svetog Nikole, vlasti u Prištini nastavljaju da nad Srbima sprovode pravno i institucionalno nasilje, kršeći između ostalog i tačku 11 Briselskog sporazuma", istakao je Petković u saopštenju.

On je ocenio da je reč o novom pokušaju Prištine da okupira sever Kosova i Metohije, a "skrivajući se iza nekakvih izbornih procesa u trenutku kada svojim jednostranim i protivpravnim akcijama Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i njhovi posilni dodatno podižu tenzije na terenu".

Petković je ukazao i da je ovo još jedan dokaz da Priština nikada nije ni želela institucionalnu saradnju sa Srbima na KiM, već da su samo nastojali da sprovedu i zaokruže svoju velikoalbansku ideju i proteraju Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

"Nikakvim ucenama i pretnjama neće Priština uspeti da zaplaši Srbe koji su napustili prištinske institucije, jasno poručivši da je jedini put za povratak formiranje Zajednice srpskih opština i ukidanje protivpravnih i jednostranih odluka o tablicama", istakao je Petković.

On je rekao da u Prištini jedino znaju za nasilne poteze, pretnje i zveckanje oružjem.

"Zbog toga sada Aljbin Kurti ulazi u novu fazu obračuna sa Srbima, jednostranom odlukom o sprovođenju izbornih radnji na severu KiM, iako je svima jasno da je takav postupak jalov i uzaludan, jer Srbi na KiM ne mogu više da trpe teror Prištine i kršenje osnovnih ljudskih prava", poručio je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani raspisala je juče vanredne izbore za gradonačelnike opština na severu Kosova i Metohije za 18. decembar.

Izbori će biti održani u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija