Politika

"Ptičica" pred ograničenjima na evropskom nebu: Poplava pravnih izazova za Ilona Maska nakon preuzimanja Tvitera

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko, FT

17/11/2022

-

19:26

"Ptičica" pred ograničenjima na evropskom nebu: Poplava pravnih izazova za Ilona Maska nakon preuzimanja Tvitera
"Ptičica" pred ograničenjima na evropskom nebu: Poplava pravnih izazova za Ilona Maska nakon preuzimanja Tvitera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada je Ilon Mask preuzeo Tviter, objavio je kako je "ptičica slobodna". U odgovoru na taj tvit, komesar za unutrašnje tržište EU Tijeri Breton napisao je da će "u Evropi, ptičica leteti po pravilima EU". Ovakva razmena tvitova najbolje oslikava odnos koji evropski regulatori imaju prema Tviteru - pred njima su brojni izazovi za kontrolu sadržaja na toj društvenoj mreži.

Sukob mišljenja između Bretona i Maska nagovešten pre nekoliko nedelja, dodatno je produbljen jer je u okviru EU na snagu stupio novi zakon o regulaciji rada velikih tehnoloških kompanija (Digital Services Act - DSA), a naročito su zabrinuti zbog haosa koji se na Tviteru javio otkako je najavljeno uvođenje pretplate na plavu kvačicu koja označava verifikaciju, što je omogućilo privid zvanične potvrde mnogim nalozima koji se lažno predstavljaju kao druge ličnosti ili kompanije, reklo je nekoliko američkih zvaničnika za FT.

Takođe, navodi se, evropski zvaničnici zabrinuti su i zbog velikog broja otkaza u Tviteru - Mask je, u samo nekoliko nedelja otkako je preuzeo tu kompaniju, otpustio više od polovine radnika, a dobar deo njih bavio se mehanizmima za sprečavanje širenja nezakonitog sadržaja na platformi. 

Prema pisanju "Vašington posta", Mask je navodno radnicima Tvitera juče poslao mejl u kome je naveo da se moraju obavezati na "prekovremeni rad visokog intenziteta" ili da u suprotnom napuste kompaniju, u kom slučaju će im biti plaćena otpremnina u iznosu od tri mesečne plate.

Osoba upoznata sa situacijom rekla je da će DSA zahtevati od Tvitera veliku zakonsku i tehničku usklađenost sa pravilima, i da se čini "da je kompanija trenutno u sukobu sa onim što zahteva Brisel".

Kristel Šaldemose, poslanica Evropskog parlamenta koja će predsedavati grupom za implementaciju DSA, rekla je da bi ovaj zakon mogao da se testia prvi put upravo na Tviteru, i da bi "bilo neuspeh ukoliko ta pravila ne bi važila za Tviter". Očekuje se da će predstavnici kompanije kasnije u toku meseca da se sastanu sa zvaničnicima EU kako bi razgovarali o tome šta nova pravila znače za platformu.

Ko će se, međutim, sastati sa evropskim zvaničnicima, još je nejasno, jer je Mask saopštio kako  planira da se u budućosti povuče sa pozicije direktora Tvitera, i rekao da se nada da će restruktuiranje te kompanije biti završeno u narednih nekoliko nedelja. On je u tvitu napisao da planira da se zadrži na čelnoj poziciji sve dok ta kompanije ne učvrsti svoju poziciju na tržištu i dodao da će za to biti potrebno neko vreme, prenosi Rojters. 

Sa kakvim kaznama bi mogao da se suoči Tviter?

Ukoliko se pokaže da je neophodno, novi zakon o EU regulativi daje Evropskoj komisiji ovlašćenje da zatraži od sudije - u ovom slučaju u Irskoj gde Tviter ima evropsko sedište - da blokira njegovu upotrebu sa jedinstvenog tržišta. Takođe, tviter može da se suočavi sa kaznama do 6 odsto svog globalnog prometa ako se utvrde višestruki prekršaji. Pored toga, Brisel može narediti Tviteru da promeni određene načine funkcionisanja, i periodično ga kažnjavati dok se promene ne uvedu.

Koliko će biti teško "obuzdati" Maska, pokazuje i to što se tokom poslednje tri nedelje evropski regulatori bore da koordinišu unutrašnja previranja u okviru kompanije kako ona nastavila da prati evropska pravila, prenosi Politiko pozivajući se na četiri anonimna zvaničnika EU i država članica. 

Tanjug AP/Michael Dwyer

 

Demijen Kiran, Tviterov glavni zvaničnik za privatnost zadužen za poštovanje strogih evropskih standarda zaštite podataka i Stiven Tarner, glavni lobista kompanije u Briselu, bili su među brojnim visokim zvaničnicima koji su dobili otkaze otkako je Mask došao. Dvojica zvaničnika EU, govoreći pod uslovom anonimnosti, izjavila su za Politiko da im je vraćenveći broj mejlova upućen rukovodiocima Tvitera nakon što su Kiran i Tarner otpušteni.

Takođe, jedan zvaničnik je rekao da bi se trenutna zabuna sa verifikacijama i pretplatom mogla pokazati problematičnom sledeće godine, kada je predviđeno da Tviter otkrije dugo čuvane informacije o tačnom broju korisnika. 

Pitanje privatnosti

Još jedno otvoreno pitanje jeste kako se Tviter pridržava strogih evropskih pravila o privatnosti.

Iako je izvršni direktor kompanije za zaštitu privatnosti otpušten, a glasine su se širile da bi Tviter mogao da se povuče iz Irske u cilju štednje, irska komisija za zaštitu podataka rekla je za Politiko da tek treba da se otvori istraga o ovoj kompaniji. 

Portparol te agencije rekao je da su rukovodioci Tvitera u ponedeljak uverili irske regulatore da je Renato Monteiro imenovan za vršioca dužnosti službenika za zaštitu podataka u kompaniji, jer po zakonu takva funkcija mora da postoji, i da nisu napravljene nikakve promene u načinu na koji Tviter rukuje podacima.

Međutim, i dalje nema odgovora na to da li će, nakon masovnih otpuštanja, sedište kompanije u Dablinu biti zatvoreno ili će broj radnika biti znatno smanjen čak do te mere da se regulatorne odluke donose u Kaliforniji, a ne u Irskoj.

Takva promena bi dovela do kršenja stroge odredbe u okviru evropskih pravila privatnosti koje zahtevaju da se pravni nadzor nad podacima građana EU vrši u sedištu firme u okviru ovog bloka od 27 zemalja.

Zvaničnik za zaštitu podataka, koji je tražio da ostane anoniman kako bi govorio, naveo je da je verovatno da će Mask preneti takva ovlašćenja u donošenju odluka svom najužem krugu saradnika u SAD, što bi značilo da svaki evropski regulator, a ne samo irska agencija, može da pokrene postupak protiv Tvitera zbog potencijalnih kršenja privatnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija