Život

Poplava lažnih verifikovanih naloga uslovila novi Maskov potez - "kvačica" nedostupna za nove korisnike

Komentari

Autor: AP

11/11/2022

-

23:18

Poplava lažnih verifikovanih naloga uslovila novi Maskov potez - "kvačica" nedostupna za nove korisnike
Tanjug/AP/Gregory Bull - Copyright Tanjug/AP/Gregory Bull

veličina teksta

Aa Aa

Premijum usluga koju je pokrenula društvena mreža Tviter za osam dolara mesečno, "Tviter Blu", nedostupna je danas nakon što je verifikovan veliki broj naloga za koje se ispostavilo da su lažni. 

Mogućnost da se plati osam dolara mesečno za verifikaciju naloga poslednja je novina na Tviteru, koga tresu prave "tektonske" promene otkako je njegov šef postao milijarder Ilon Mask. Pre ovoga, plava kvačica koja označava verifikovan nalog izdavana je samo vladinim subjektima, korporacijama, poznatim ličnostima i novinarima koje sama platforma verifikuje, upravo da bi se sprečilo lažno predstavljanje. Sada, plavu kvačicu svako može dobiti, samo ako plati.

Jedan od lažnih naloga koji se pretvarao da pripada velikoj farmaceutskoj kući objavio je na Tviteru da će insulin biti besplatan, što je primoralo samu kompaniju da objavi javno izvinjenje, a napravljen je i čitav niz drugih lažnih naloga velikih firmi, kao što su Nintendo, Lokhid Martin, pa i same Maskove kompanije Spejs Iks i Tesla.

Za oglašivače koji su stavili na pauzu svoju saradnju sa Tviterom, lažni nalozi mogli bi da budu kap koja je prelila čašu, nakon što je Maskovo ponašanje u kada je otpustio polovinu radne snage i izazvao odlazak mnogih poznatih ličnosti sa platforme, pokrenulo pitanja o stabilnosti same društvene mreže i kompanije.

Da zabuna bude još veća, Tviter sada ima dve kategorije plavih kvačica, koje izgledaju identično. Jedna kategorija uključuje naloge verifikovane pre nego što je Mask postao šef, a druga kategorija znači da je nalog pretplaćen na "Tviter Blu". 

Juče, Mask je tvitovao da "postoji previše korumpiranih zastarelih plavih 'verifikacionih' oznaka, tako da nema drugog izbora osim da se one uklone u narednim mesecima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin