Politika

Kurti koristi nedostatak jedinstva unutar EU, kritika Borelja pokazala da su mnogi "izgubili strpljenje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2022

-

13:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pozivi od strane SAD i EU da se odloži primena odluke o registarskim tablicama za deset meseci su se nizali, ali je kosovski premijer Aljbin Kurti ostao pri svom stavu. Nakon razgovora između Kurtija i Vučića koji su vođeni u ponedeljak u Briselu, šef diplomatije EU Žozep Borelj je rekao da kosovska strana nije prihvatila sporazum, što je prvi put da je neki visoki zvaničnik Brisela istakao odgovornost Prištine. Analitičari kažu da to ukazuje da su mnogi izgubili strpljenje, ali napominju i da Aljbin Kurti koristi nejedinstvo koje postoji unutar EU.  

Tek nakon angažovanja američkog ambasadora, kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatio je zahtev da se primena mere kažnjavanja za one koji nisu preregistrovali svoja vozila odloži za 48 sati. Sat i dalje otkucava, a čini se da je Kurti i ovoga puta čekao poslednji trenutak da reaguje na neki od zahteva, i to ponovo američkog ambasadora Džefrija Hovenijera.

Prva velika kritika iz EU

Nakon što je šef diplomatije EU Žozep Borelj istakao odgovornost Prištine za to što nije postignut sporazum, usledila je oštra reakcija kosovskih zvaničnika. Kurti je naveo da je EU odustala od predloga za normalizaciju odnosa, a kosovska predsednica Vjosa Osmani je optužila Borelja za pristrasnost u dijalogu.

Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice je rekla za Euronews Srbija da se u situaciji kada se Kosovo pokazuje kao nekonstruktivno, Kurti predstavlja kao neko ko je spreman da ide "glavom kroz zid" na štetu bilateralnih odnosa sa međunarodnim partnerima, posebno sa Amerikom i nekimzemljama EU.

"Pokazuje jednu novu realnost koja u ovom trenutku može da vodi u nekoliko pravaca. Ono što vidimo je ta jedna samouverenost i upornost od strane kosovskih zvaničnika što ne znači nužno da oni imaju prećutnu saglasnost stranih predstavnika da su na pravom putu ili u pravu", rekla je Radosavljević.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

Kako dodaje, Kurti se ponaša kao da želi da poništi sve ono što je urađeno do sada, pa da se krene od početka sa nekim novim zahtevima, od kojih je primerarni međusobno priznanje, koji, kako kaže, u ovakvim okolnostima deluje nerealno.

"Ja mislim da deo tog samopozudanja sa kosovske strane leži u tome da u okviru same EU ne postoji kohezija što se tiče stavova kako Kosovo treba da se ponaša. Ali generalno je činjenica da niko nije zadovoljan sa ovim nekonstruktivnim pristupom", istakla je ona.

Sa tim je saglasan i politikolog Ognjen Gogić koji napominje da su mnogi u poslednje vreme "izgubili strpljenje" jer Kurti pruža otpor.

"To se zaista videlo u nastupu Borelja. Radi se o tome da su ipak to zemlje koje su na Balkanu naučile kao da su nadmoćne i kao da one diktiraju uslove. On (Kurti) njihov autoritet dovodi u pitanje. Zbog toga su izgubili stpljenje", rekao je Gogić.

Ipak, komentarišući to što Prištinu jeste kritikovao zvanični Brisel, ali ne i pojedine zemlje kao što su Nemačka, Francuska, pa ni SAD, Gogić kaže da će ove zemlje svakako ostati na strani Kosova, te da one samo ne podržavaju neku politiku koju Kosovo vodi u nekom trenutku. 

"Ne radi se tu o dugoročnoj povredi savezništva i ne verujem da iko od evropskih lidera želi da gleda kako EU kao njihov projekat trpi ovakvo poniženje, jer ovo zaista jeste bilo ponižavajuće da visoki predstavnik ovako govori, da ovu nemoć pokazuje. On je jedno tu nemoć pokazao prema Putinu i ovome što se dešava u Ukrajini", rekao je Godić.

Zahtev američkog ambasadora još jednom je pokazao da je glas Vašingtona onaj koji Priština najbolje čuje, a upravo bi potencijalni narušeni odnosi sa SAD, koje se u albanskom javnom mnjenju smatraju velikim saveznikom Kosova, mogli Kurtija politički da koštaju.

Tanjug/video

 

"Kurti nema apsolutnu podršku u međunarodnoj zajednici, osim ako nije u pitanju neka prećutna, deluje da je sada dosta udaljen od svojih saveznika, uključujući i SAD. On je prvi kosovski predsednik ili premijer koji nije bio u Beloj kući. S druge strane opozciija se dosta ogradila od njegovog pristupa, čak i neke organizacije civilnog društva govore da udaljavajući se od SAD, ne poštujući želje ili zahteve koje dolaze diplomatskim kanalima, da zapravo dugoročno radi na štetu Kosova", rekao je za Euronews Srbija Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Kako objašnjava Gogić, albansko javno mnenje je prozapadno orijentisano, a Albanci nemaju dileme oko toga da su SAD njihov "najbolji prijatelj".

"Jedino Kurti dovodi Albance u sukob sa SAD, pre dve godine kao premijer i sad ponovo. To može da ga politički košta", rekao je on.

Posledice i po viznu liberalizaciju?

A kada se govori o posledicama po Prištinu, prva stvar koja se pominje je vizna liberalizacija. Države članice Evropske unije (EU) na današnjem sastanku neće odobriti tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji za Kosovo zbog napete situacije na terenu, pošto je Češka, kao predsedavajuća EU, odlučila da tu tačku ne stavi na dnevni red, preneo je RTK.

Upravo je ovo pitanje "rak rana" kosovskog društva, kaže Elek, jer nekoliko godina unazad Evropska komisija izveštava da je Priština ispunila sve tehničke uslove.

"U vezi sa tim, uticaj EU definitivno je slabiji na Kosovo nego što je bio. U razgovoru sa Albancima sa Kosova čuo sam to da Evropska unija više ništa ne može da nam uzme, da nam ništa nije ni dala, mi smo odustali od nje, nema nikakva kredibilitet. Slične stvari se dešavaju i u Severnoj Makedoniji, i u Srbiji doduše, ali je na Kosovu posebno problematično", rekao je on.

A vizna liberalizacija nije bitna samo za kosovske Albance, već sve koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, imali oni kosovske pasoše ili ne, zaključila je Radosavljević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija