Politika

Manje od 48 sati za pritisak na Kurtija: Lideri Srba južno od Ibra poslali poruku podrške Srbima sa severa KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2022

-

08:14

Manje od 48 sati za pritisak na Kurtija: Lideri Srba južno od Ibra poslali poruku podrške Srbima sa severa KiM
Manje od 48 sati za pritisak na Kurtija: Lideri Srba južno od Ibra poslali poruku podrške Srbima sa severa KiM - Copyright Prinskrin/Tanjug, Euronews/Vladislav Ćup, Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon neupešnih pregovora u Briselu, a na zahtev Sjedinjenih Američkih država, Priština je ipak odložila primenu odluke o kažnjavanju onih koji nisu izvršili preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice. Kako je objavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, odluka je odložena za narednih 48 sati. U međuvremenu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je noćas sa predstavnicima Srba sa KiM koje je zamolio da sačuvaju mir i stabilnost.

Podsetimo, nakon celodnevnih sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija održanih juče u Briselu uz posredovanje EU, nije postignut dogovor kako bi se prevazišla kriza nastala zbog odluke Prištine da ukine srpske tablice na severu KiM. Kako je najavljeno, svi koji od 24. novembra budu imali tablice srpskih oznaka biće kažnjeni u visini od 150 evra.

Despot Kovačević sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu ocenio je da je iz Boreljovog jučerašnjeg govora jasno da je Vučić pokušao da bude deo kompromisa, a da sa druge strane Kurti nije želeo da prihvati nikakva rešenja. "Ono što se, iz ugla principijelnosti evropskim zvaničnicima, može zameriti to da tvrde da je deeskalacija cilj, međutim vidimo posle sastanka da se to nije desilo i da odgovornost dele na obe strane", rekao je Kovačević za Euronews Srbija.

Istakao je da je očigledno da se nalazimo u situaciji da Beograd ne može ništa da uradi, a da Priština ne želi. "Čini mi se da je upravo na spoljnim akterima da izvrše pritisak i da oni koji mogu a ne žele povuku određeni potez, a pre svega to je Priština", naglasio je on.

Ključni događaji

  • Priština odložila odluku o kažnjavanju za 48 sati
  • Vučić zamolio Srbe sa KiM da čuvaju mir i stabilnost
  • Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da treba izbeći eskalaciju, Kfor je na oprezu
  • Šef evropske diplomatije Žozep Borelj obavestio je Stoltenberga o propalim pregovorima i najavio da EU i NATO ostaju koordinisani
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je Srbija bila spremna da prihvati predlog EU o tablicama, ali je Kurti to odbio
  • Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da bi razgovori trebalo da budu usmerieni na međusobno priznanje
  • Portparol EU Peter Stano rekao je da EU nije odustala od predloga za normalizaciju odnosa
  • Borelj: Vučić prihvatio predloženi dogovor, Kurti odbio

Dešavanja u vezi sa tenzijama između Beograda i Prištine pratite iz minuta u minut u LIVE blogu Euronews Srbija

23.10 RSE: Petković i Bisljimi sutra u Briselu sa Lajčakom

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastaće se sutra u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, piše Radio slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na pouzdane evropske izvore. Kako navodi RSE, Petković i Bisljimi su potvrdili učešće na sastanku sa Lajčakom, ali nije poznato da li će se oni odvojeno sastati sa specijalnim predstavnikom za dijalog ili će doći i do zajedničkog sastanka.

Glavni pregovarači dolaze u Brisel dva dana nakon što je propao pokušaj postizanja dogovora u pregovorima Lajčaka i visokog predstavnika EU sa spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiće i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

22.00 Osmani u razgovoru s italijanskim ministrima: Tražimo prihvatljivo rešenje za tablice

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je danas da je Priština "u koordinaciji sa saveznicima" i da "ulaže intenzivne napore da u roku od 48 sati pronađe prihvatljivo rešenje za pitanje registarskih tablica".

Osmani je u razgovoru sa ministrima spoljnih poslova i odbrane Italije, Antonijem Tajanijem i Gvidom Krozetom, u Prištini ponovila stav da je za uspeh dijaloga Beograda i Prištine potreban "pođednak tretman uključenih strana do njegovog okončanja uz obostrano priznavanje", saopšteno je iz njenog kabineta.

19.30 Lideri Srba južno od Ibra podržali Srbe sa severa Kosova i Metohije

Lideri Srba iz južnog i centralnog dela Kosova i Metohije izrazili su danas podršku Srbima sa severa pokrajine, nakon neuspelih pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić napisao je na društvenoj mreži Fejsbuk da je Srbima iz Sirinićke župe „dobro poznato“ nasilje koje premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sprovodi protiv Srba na Kosmetu.

"Muke kroz koje prolaze naša braća i sestre na severu Kosova i Metohije nama su dobro poznate i zato im danas još snažnije i jedinstvenije pružamo punu podršku u njihovom dostojanstvenom zalaganju za život dostojan coveka u 21. veku“, naveo je Jevtić u objavi.

16.30 Brnabić razgovarala sa šefom italijanske diplomatije: Očuvanje mira i stabilnosti su glavni prioriteti

Predsednica Vlade Ana Brnabić i šef italijanske diplomatije Antoni Tajani saglasili su se danas da su očuvanje mira i stabilnosti glavni prioriteti, ključni za čitav region Zapadnog Balkana, kao i da se svi dogovori u okviru Briselskog sporazuma moraju implementirati.

U razgovoru sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Tajanijem i ministrom odbrane Gvidom Krozetom Brnabić je istakla i da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu pod okriljem Evropske unije, saopšteno je iz Vlade Srbije. Tajani je govoreći o aktuelnoj situaciji na KiM i implementaciji dogovora Beograda i Prištine, naglasio da se svi moraju rukovoditi načelom "Pacta sunt servanda", imajući u vidu da se samo na taj način može obezbediti stabilnost.

Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

15.39 Kurti: Nije vreme da govorimo o novim dolaganjima, SAD su u kontaktu s Briselom

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da očekuje da se ispravi greška koju je kako tvrdi, načinio sef diplomatije EU Žozep Borelj tokom sastanka u Briselu kada je, kako kaže, odustao od razgovora za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pokušao da pronađe rešenje samo za registarske tablice.

Kurti je povodom odlaganja odluke o novčanom kažnjavanju za nepreregistrovane tablice, ocenio da nije vreme da se govori o novim odlaganjima već da se ulože maksimalni napori da se u roku od 48 sati postigne dogovor kako bi se pronašlo rešenje za punu normalizaciju odnosa do marta 2023. godine, što je, kako tvrdi bio cilj razgovora u Briselu, "a ne da se ograničavamo na stvari kao što je rad sa tablicama".

On je rekao da nije razgovarao sa Boreljom nakon jučerašnjih razgovora u Briselu i navodi da su sada SAD u kontaktu sa Briselom.

Kurti je rekao da je optimista da će se naći rešenje u roku od 48 sati, na koliko je, na zahtev SAD, odložio meru izricanja novčanih kazni i naveo da američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer "daje sve od sebe u razgovorima sa Briselom".

"Od završetka poslednjeg sastanka u okviru osmočasovnih razgovora koje smo imali juče, nisam komunicirao sa Žozepom Boreljom, koji je, sa žaljenjem ponavljam, odustao od francusko-nemačkog predloga kao predloga EU.

15.00 Dačić: Za pronalaženje rešenja adresa Priština

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da u Prištini misle da međunarodna zajednica neće ništa preduzeti protiv njih i da je sada vreme da ih neko razuveri. Dačić je novinarima posle sastanka sa šefom italijanske diplomatije rekao da je Srbija kada je reč o situaciji na KiM i dogovorima pokazala da je deo rešenja.

On je naveo da su crvene linije za Beograd, članstvo Kosova u UN i ugrožavanje života i imovine Srba na KiM.

"Ne možemo da razgovaramo o tome da Kosovo potvrdi svoju nezavisnost time što će postati članica UN, sa druge strane crvena linija jeste i napad na Srbe, ugrožavanje njihovih života i imovine. To Srbija ne može dozvoliti, ali se nadamo da je ovaj rok (od 48 sati) dat da bi se u njemu našla odgovarajuća rešenja", rekao je Dačić.

14.23 Dva italijanska ministra u Beogradu i Prištini

Italijanski ministri spoljnih poslova Antonio Tajani i odbrane Gvido Krozeto posetiće danas Kosovo, najavila je italijanska ambasada u Prištini i dodala da Italija radi na smanjenju tenzija između Kosova i Srbije zahvaljujući prisustvu njihovog vojnog kontigenta u Kforu. Italijanska ambasada na Tviteru navodi da Italija želi da bude protagonista mira na Zapadnom Balkanu, a najavljuje da će dvojica ministara posetiti i Beograd.

12.52 Brnabić: Samo mir obezbeđuje prosperitet na Balkanu

 Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da samo mir i stabilnost mogu doneti prosperitet na celom Balkanu i da je juče, na sastanku u Briselu sa predstavnicima Prištine, Srbija pokazala koliko je posvećena očuvanju mira u regionu. Odgovarajući na pitanja novinara nakon zvaničnog predstavljanja "Bele knjige 2022" Saveta stranih investitora u Palati Srbija, Brnabić je istakla da Srbi sa KiM žele samo vladavinu prava i poštovanje i implementaciju postignutih sporazuma.

"Jedino što želimo i jedino što Srbi sa KiM žele jeste primena postojećih sporazuma i ništa više, ni manje od toga. Na kraju krajeva, kada govorimo o vladavini prava, jednoj od osnovnih i vrhunskih vrednosti EU, onda je puno poštovanje i implementacija postignutih sporazuma upravo ta vrhuska vrednost i pokazatelj vladavine prava. Upravo ono što mi tražimo", poručila je Brnabić.

12.50 Rakić: Srbi ne mogu da trpe teror Prištine

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kazao je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Srbi ne mogu da trpe teror Prištine i najavio proteste u svim institucijama.

On je na konferenciji za medije istakao da u Briselu nije postignut nikakav sporazum za šta je odgovorna Priština što se moglo čuti i od međunarodnih predstavnika. Svi koji pozivaju na suzdržanost danas znaju ko je destruktivna strana, rekao je Rakić, prenosi Kosovo online. 

"Mi želimo samo mir. Nikome ne odgovara kada pričamo o ZSO. Mi samo tražimo da se potpisani sporazumi sprovedu. Želimo da živimo mirno, da budemo svoji na svome i da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima. Tri kapi su prelile čašu: Smena Nenada Đurića, odluka da se ukinu srpske registarske tablice, i to što ZSO još uvek nije formirana. Sa nama je i Ivan Todosijević koji je osuđen zbog svoje reči. Specijalne jedinice policije maltretiraju našu braću, sestre, tu su četiri nove baze. Zabranili su nam vakcinaciju, izbore, referendum, upucali su Srećka Sofronijevića, Dragici Gašić zabranjuju da kupi hleb. Desilo se bezbroj napada i to su jasne poruke da nas ne žele ovde, kao i povratnicima da nisu dobrodošli", rekao je Rakić.

Euronews/Vladislav Ćup

 

On je dodao da Srbi ne žele da trpe teror Prištine.

"Mi nemamo kud, i nadam se da nećemo morati da se branimo. Tortura koju Priština vrši narod više ne može da trpi. Imaćemo proteste u školama, domovima zdravlja i u svim ostalim institucijama. Narod se pita zašto mi moramo da plaćamo harač i zulum. Nismo ga plaćali Turcima, nećemo ni Kurtiju", zaključio je Rakić.

12.46 Bocan Harčenko: Vucic još jednom pokazao konstruktivno opredeljenje

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je kosovski "premijer" Aljbin Kurti još jednom odbio predloge EU o stabilizaciji situacije na severu Kosova, koja je na ivici sukoba, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom pokazao konstruktivno opredeljenje.

Harčenko u komentaru dodaje da se neće čuditi ako Zapad, bez obzira na to, nastavi da ponavlja tezu o obostranoj odgovornosti Beograda i Prištine za povećanje tenzija i istakao da je to potpuno lažna poruka, saopštila je ambasada Rusije u Beogradu.

12.30 Vučić obavestio Hila o razgovorima, američki ambasador traži konstruktivan pristup

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, kojeg je obavestio o poslednjoj rundi razgovora u Briselu i podelio zabrinutost za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji u svetlu najnovijeg razvoja dogadaja.

"Zahvalio sam SAD na angažovanju u smirivanju tenzija i sprečavanju daljih eskalacija i istakao da Srbija ostaje iskreno posvećena dijalogu i rešavanju svih otvorenih pitanja mirnim putem i u dobroj veri, kako bi se ocuvali teško stečeni mir i stabilnost celog regiona", napisao je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije".

Ambasador Hil je istakao je da Vašington nastavlja da podržava EU u naporima da se postignu rešenja na Kosovu i Metohiji i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem u Briselskom procesu.

"Konstruktivan pristup je svakako način za pronalaženje rešenja", izjavio je Hil nakon razgovora sa predsednikom Vučićem, i naglasio da SAD i EU deluju usaglašeno u vezi Kosova, dodajući da veruje da obe strane shvataju da moraju da postignu rešenje.

Istakao je da su SAD veoma zadovoljne naporima koje preduzima EU, i njenim pristupom.

"Smatram impresivnim da se čovek takvog ranga i statusa Žozep Borelj angažovao osam sati u rešavanje spornog pitanja. Nastavljamo da podržamo EU u njenim naporima", podvukao je Hil.

Preneo je da je na Vučića apelovao da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem u ovom procesu. Izrazio je nadu da će biti pronađeno rešenje, ali i dodao da je za to potrebno da se obe strane angažuju.

10.58 Rode: Dobro je što će Lajčak imati više vremena da radi sa zainteresovanim stranama na rešenju

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode napisao je na Tviteru da je dobro što će specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak imati više vremena "da radi sa zainteresovanim stranama na rešenju".

Rode je istakao da je "apsurdno rizikovati eskalaciju zbog registarskih tablica. Potrebno nam je više državničke sposobnosti, a manje pokušaja da se postigne povoljan ishod guranjem opasnih događaja na ivicu aktivnog sukoba", napisao je Rode.

10.19 UNMIK: Potrebno izbeći eskalaciju

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica UNMIK Karolin Zijade saopštila je da je potrebno izbeći eskalaciju koja bi mogla da destabilizuje situaciju na terenu, dovede do neželjenih posledica i ugrozi teško stečene uspehe u poslednjoj deceniji.

U saopštenju UNMIK navodi se da je Zijade pratila pregovore u Briselu i žali što nije postignut dogovor za prevazilažnje trenutnog ćorsokaka.

"Dijalog i kompromis su temelj svakog plana za održivi mir", istakla je ona, pozivajući na odgovorno rukovodstvo i istinsku posvećenost dijalogu uz posredovanje EU.

09.24 Petković: Važno što je međunarodna zajednica razumela Vučićevu molbu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je važno i značajno što je međunarodna zajednica razumela poziv i molbu predsednika Vučića da Zapad uloži neophodan pritisak na Prištinu. Ističe da je ovo prvi put da Evropska unija nije rekla da su krivac za neuspeh u dijalogu dve strane, već Aljbin Kurti.

"Od samog početka videlo se da Kurti ne želi da se dogovora, ne zanima ga normalizacija odnosa, mir i stabilnost. Vučić se snažno i odlučno borio da sačuvamo mir, to je važna i značajna reč, da sačuvamo živote ljudi, da nijedna majka ne bude zavijena u crno, već da vidimo kako da pomognemo, da zaštitimo naš narod", rekao je Petković za RTS. 

Tokom jučerašnjeg dana je, kaže, bilo veoma napeto, a Vučić je bio spreman na kompromis.

"Na to smo spremni svaki put kada idemo u Brisel, jer tome služi dijalog – da se nađemo na pola puta. Kurti je insistirao i govorio da ga interesuje samo puna normalizacija odnosa koja ima međusobno priznanje kao centar dogovora. To su njegove želje, toga nema u dijalogu, nema toga na dnevnom redu", naveo je Petković.

08.33 Vučić se danas sastaje sa Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom u 10.30 u Palati "Srbija".

08.26 Euronews Srbija na severu Kosova: Situacija nepredvidiva

Euronews

08.05 Na Jarinju mirno, u blizini prelaza specijalci

Saobraćaj na administrativnom prelazu Jarinje jutros se odvija bez problema, nakon što je Priština za 48 sati odložila izricanje kazni za vozila sa srpskim registarskim tablicama sa početnim slovima gradova na KiM. U blizini administrativnog prelaza sa strane Kosova i Metohije prisutni su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, javlja izveštač Tanjuga.

07.45 Vučić sa Srbima sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram profilu da je do kasno u noć razgovarao sa predstavnicima Srba sa Kosova koje je, kako kaže, zamolio da čuvaju mir i stabilnost.

"Zamolili smo ih da se čuvaju i da budu staloženi, da sačuvamo mir i stabilnost, kao i da na tuđu aroganciju i bahatost odgovorimo onako kako pristojni ljudi odgovaraju. Samo hoćemo da čuvamo svoje i ništa više. Siguran sam da ćemo kao narod pokazati zrelost i sačuvati svoja ognjišta", rekao je on.

07.30 Prajs: Kurti sa EU da radi na postizanju pravičnog kompromisa

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs pozvao je premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da radi sa visokim predstavnikom EU Džozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kako bi se postigao pravičan kompromis.

"Pozivamo premijera Kurtija da radi sa visokim predstavnikom EU Boreljom i specijalnim predstavnikom EU Lajčakom kako bi se postigao pravičan kompromis. I premijer Kurti i predsednik Vučić treba da naprave ustupke kako ne bismo ugrozili decenije teško stečenog mira u ionako krhkom regionu", naveo je Prajs, saopštio je Stejt department.

Naveo je da su SAD razočarane što Beograd i Priština nisu uspeli da se dogovore o rešenju aktuelne krize na Kosovu i Metohiji. Istakao je da se SAD pridružuju EU u pozivu Prištini da odmah obustavi sve planirane mere koje bi dovele do eskalacije tenzija, uključujući i izricanje kazni za vozila.

"Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja", naglasio je portparol Stejt departmenta.

07.15 Stoltenberg: KFOR ostaje na oprezu

Eskalacija na Kosovu i Metohiji se mora izbeći, KFOR ostaje na oprezu, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle razgovora sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.

07.00 Borelj obavestio Stoltenberga o razočaravajućem ishodu pregovora

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbedost Žozep Borelj izjavio je da je obavestio generalnog sekretara NATO Jensa Stotenberga o razočaravajućem ishodu današnjeg sastanka na visokom nivou između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Eskalacija se mora izbeći. EU i NATO ostaju koordinisani, takođe, na terenu", napisao je on na Tviteru. "EULEKS Kosovo pažljivo prati", dodao je Borelj.

06.50 Priština na zahtev SAD odložila odluku na 48 sati

Priština je odložila primenu odluke o kažnjavanju onih koji nisu izvršili preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice. Kako je objavio kosovski premijer Aljbin Kurti, odluka je odložena za narednih 48 sati. Takva odluka Prištine doneta je na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Kurti je zahvalio američkom ambasadoru na Kosovu Džefu Hovnijeru na posvećenosti i angažovanju.

Prethodno je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbacio u Briselu kao neprihvatljiv, predlog EU da Priština odustane od novčanog kažnjavanja onih koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS tablice. Kurti je takođe kritikovao šefa diplomatije EU Žozepa Borelja jer je, kako tvrdi, "odustao od 23. marta 2023. godine kao konačnog datuma dogovorenog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine". Kurti je rekao da je uvek spreman da otputuje u Brisel na razgovor, ali i da bi razgovori trebalo da budu usmerieni na međusobno priznanje, prenosi Koha.

06.20 Vučić: Beograd bio spreman da prihvati predlog EU, ali Kurti to nije želeo

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd bio spreman da prihvati predlog EU - da ne izdaje nove tablice, a da Priština suspenduje sve akcije u vezi sa preregistracijom vozila, ali da druga strana to nije želela, te poručio da se iz toga vidi da neko drugi želi sukobe i priprema ih mesecima.

Vučić je, u obraćanju javnosti, pročitao kako je trebalo da glasi, ne dogovor, niti nešto što bi bilo potpisano, već usmena izjava Žozepa Borela - o merama za izbegavanje eskalacije, što je, kaže, bilo neutralno.

06.00 Kovačević za Euronews Srbija: Ne vidimo nikakve posledice po Prištinu, osim verbalni pritisak

Despot Kovačević sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu ocenio je da Priština može mnogo da izgubi ako su pritisci stvarni. Ipak, prema njegovim rečima čuli smo diplomatske poruke, a za njih, kako ističe, u trenutku kada može doći do eskalacije i velikog nasilja, nije vreme.

"Treba biti jasan i otvoren prema tome ko koje poteze treba da povuče. Borelj je istakao određene momente, da će on i dalje tražiti da oni povuku svoju odluku, ali mi ne vidimo nikakav drugi pritisak sem verbanog na Prištinu i nikakve konsekvence njihovog nečinjenja. I to je problem u novim odnosima između Beograda i Prištine", rekao je Kovačević.

Navodi da bi se trebalo hipotetički postaviti u situaciju kako bi bilo da je drugačije i koje bi to konsekvence bile za Beograd, ističući da mu se čini da bi pritisci na Beograd bili veći. "To govori o nedovoljnoj objektivnosti, odnosno naklonjenosti jednoj strani u okviru EU", rekao je on.

Euronews

Komentari (0)

Srbija