Politika

Vučić pročitao sporazum koji je Kurti odbio: "Mi smo to prihvatili, bez problema"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2022

-

19:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd bio spreman da prihvati predlog EU - da ne izdaje nove tablice, a da Priština suspenduje sve akcije u vezi sa preregistracijom vozila, ali da druga strana to nije želela, te poručio da se iz toga vidi da neko drugi želi sukobe i priprema ih mesecima

On je rekao da je ponosan na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Brisel sa jasnom i nedvosmislenom namerom da se dogovara i pregovara, da ne traži "dlaku u jajetu", da pokuša da sačuva mir, živote ljudi i stabilnost celog regiona.

"Mi smo se ponašali odgovorno, racionalno, zato što smatramo da nema te majke koja bi volela da joj se dete u kovčegu vraća, ni sestre ni supruge ni deteta, i smatrali smo da je strahovito važno da damo sve od sebe, da prihvatamo kompromisna rešenja, ma kako zbog toga bili kritikovani, jer to je nešto za nas što je važno. Dali smo sve od sebe", rekao je on.

Vučić je kazao da je jutros, posle sat i po razgovora rekao Borelju da nema ništa od pregovora, te da je shvatio da će vreme da prolazi, da će se pojavljivati novi zahtevi, a da albanska strana neće želeti bilo kakvo odlaganje.

"Danas sam potvrdio u više navrata u razgovoru sa visokim predstavnikom Lajčakom da Srbija nema problem sa KS tablicom, da je Srbija spremna da prihvati KS tablice na celoj teritoriji, međutim, na to je druga strana reagovala veoma negativno, govoreći da je UNMIK davna prošlost", kazao je Vučić.

Predlog koji je Kurti odbio

On je pojasnio da je Srbija bila spremna na statusno neutralne registarske tablice, ali da mora da se implementira ono što je već potpisano, što se nalazi u "pravnom prometu".

Tanjug/video

 

Kako kaže, oko tri popodne je izgledalo da je blizu kompromisa, te da je sačinjen dokument u  vidu izjave Borelja u kojoj se navodi "posle nekoliko sati teškog i dugog razgovora", da su se Vučić i Kurti dogovorili o "merama za izbegavanje eskalacije", što znači da bi Kosovo trebalo da suspenduje sve akcije u vezi sa tablicama, a Srbija da ne obnavlja tablice. "Mi smo prihvatili, i rekli - dajte da razgovaramo narednih meseci, ostaće KM table, nećemo izdavati nove, ali neće ni oni da naplaćuju kazne, samo da imamo vremena za razgovaramo i dogovaramo”, preneo je Vučić.

Ponovio je da je svakako bolje da se 100 godina razgovara, nego da se jedan dan se sukobljavamo, dodajući da je to nekoliko puta ponovio i na sastancima u Briselu, čak i na nešto jasniji i brutalniji način i pred Aljbinom Kuritjem i predstavnicima EU.

“Dalje se kaže (u izjavi Borelja) - ovaj dogovor ostavlja prostor stranama da traže održivo rešenje za pitanje tablica u kontekstu normalizacije odnosa, a pozvaću predstavnike Beograda i Prištine u Brisel, u narednim danima, oko sledećih koraka”, rekao je Vučić.

Ovde za nas ništa nije bilo problematično, ali očigledno da je neko drugi želeo sukobe i da ih planira mesecima, naglasio je predsednik Srbije, i konstatovao da nisu slučajno specijalne jedinice policije poslate na četiri mesta, među kojma i put Srbica-Zubin potok.

Vučić je preneo i da je sam rekao da može da se razgovara o svemu, o svim temama, i da se zna šta je za Beograd crvena linija - UN, ali da se mora implementirati sve što je već potpisano i što je na snazi.

"A, kada to kažete, odjednom razumete suštinu problema, a to je pokušaj da nam kažu - možda ćete jednog dana da dobijete Zajednicu srpskih opština, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatite nezavisnost Kosova”, primetio je Vučić.

Kako kaže, zaboravljaju da je ZSO proizvod Briselskog sporazuma i nema veze sa novim planovima i idejama.

“I to što su potpisali Dačić i Tači, ima i treći potpis - Evropske unije. Pa, kako da vam verujemo za bilo šta u budućnosti, ako nismo u stanju da poštujemo ono iz prošlosti, što je potpisano od svih strana”, rekao je Vučić.

"Srbija će poštovati zahtev Borelja, neće obnavljati ni izdavati tablice"

Vučić je kazao da kažnjavanje onih koji imaju srpske tablice na severu Kosova i Metohije počinje sutra. "Moramo da izbegavamo sukobe na sve načine, da sačuvamo mir, Srbija će poštovati zahtev Borelja i neće obnavljati ni izdavati tablice, ali Priština neće i očekuje nas teška situacija, kažnjava počinje od sutra", rekao je on.

Kako je najavio, večeras će razgovarati sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i Srbima sa Kosova i Metohije. On je kazao da će Srbi sa KiM biti ovde oko 21 sat večeras, i da im je rekao da i kada organizuju proteste, to moraju da budu mirni protest.

Vučić je, upitan šta bi poručio Srbima kako da se postave sutra kada budu dobijali kazne za srpske registarske tablice, preneo da se predstavnici Srba sa severa KiM već okupljaju i da ih je pozvao da krenu ka Beogradu.


"Moja molba prema njima će biti jasna. Da pokušamo da sačuvamo mir. Mi moramo da pokušamo da pokažemo da nijedne sekunde nismo želeli sukob, a ne da koristimo tuđu drskost da bismo prihvatili sukob, nego da ih izbegavamo do krajnih granica", kazao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kazao je da čak i onaj koji je snažniji i pametniji skloni se jer je važno da razmišljaš o ljudima i na jednoj i na drugoj strani.

"Sve što smo mogli uradili smo. Nadam se da moje reči i način na koji govorim neko neće da tumači kao slabost i zeleno svetlo za iživljavanje nad Srbima. To bi značilo da su pogrešno razumeli moje reči i ponašanje", dodao je Vučić.

Kazao je da će njegova glavna poruka biti "da damo sve od sebe da sačuvamo mir, da mi Srbi ne budemo krivi, da ne izazivamo ništa i nikoga“. "Ne zaboravite koliko meseci sam slušao preko pojedinih medija kako jedva čekamo da napadnemo nekog u regionu, slušao sam besmislene priče o tome da smo mi krivi jer zbog tablica izlazimo iz institucija“, podsetio je on.

Vučić je naglasio da Srbi izlaze iz institucija jer je neko po hiljaditi put, i to iz Berlina, saopštio da neće da ispuni što je potpisao - ZSO, da hoće da naplaćuje za tablice, i zato što smenjuje regionalnog komandanta policije, a nema nikakvog prava da to čini, jer to imaju samo četiri gradonačlenika.

"Nama od sutra, od prve smene predstoji težak period, mnogo besanih noći. Moramo da budemo zabrinuti, ali nema razloga za paniku", rekao je on i dodao da je dobio nove obaveštajne podatke koji govore da je situacija teška i na ivici sukoba.

Vučić je rekao da je zahvalan predstavnicima EU na tome što su imali mnogo strpljenja danas. "Ja njima nemam šta da zamerim. Čak i kada su želeli Albanci da insisitraju na tome i da sve to uvežu u sporazum o normalizaciji mi smo rekli nema problema, možete i to da stavite, samo dodajte da je neophodno da s implementira ono što je već potpisano. Nešto što je čini mi se najnormalnije na svetu. Onda kada dođete do te teme oni kažu da je to potpisala prethodna vlast. Onda čupate to malo kose što imate, i shvatite da to nema smisla", pojasnio je on.

On je ponovio da je Srbija veoma posvećena miru. "Našem narodu na Kosovu i Metohiji želim da kažem da za jednu stvar ne moraju da brinu, daćemo sve od sebe da oni budu bezbedni i sigurni. Ali ako neko misli da može da protera naš narod, moje je da ponovim što sam već rekao, to je da ćemo biti uz svoj srpski narod i nećemo ih ostaviti na cedilu. Srpski narod treba da zna da imaju svoju državu iza sebe", poručio je on.

Kosovska policija saopštila da od sutra počinje kažnjavanje

Kosovska policija od sutra ujutru počeće da sprovodi meru izričanja novčanih kazni građanima koji imaju automobile sa srpskim registarskim tablicama, saopštio je portparol policije Baki Keljani nakon današnjih neuspešnih razgovora u Briselu.

Keljani je za prištinski Reporteri rekao da je kosovska policija kontinuirano pratila sva dešavanja i sa operativnog aspketa vršila stručne procene u skladu sa kojima je preduzela, kako tvrdi, "neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka" Prištine.

On je podsetio da je odlukom o registarskim tablicama predviđeno da se do 21. novembra izriče mera opomene građanima koji imaju srpske registarske oznake, a da je kosovska policija saopštila da će od 22. novembra početi da izričce novčane kazne.

Kako je ranije najavljeno, kazne od 150 evra će biti izricane vozačima koji nisu preregistrovali vozila na RKS tablice.

Vlada u Prištini počela je da 1. novembra da sprovodi plan u fazama o preregistraciji vozila, koji je podrazumevao da se prvobitno izriču opomene vozačima koji nisu preregistrovali vozila na RKS tablice.

Komentari (1)

Aleksandar

22.11.2022 15:32

Ponovo država Srbija dozvoljava da joj Kurti, kao i njegovi prethodnici, postavlja ucenjivačke zahteve. Vučić je za pregovore od “stotinu godina”, a za to vreme “kosova”, sa svojim zapadnim sponzorima, zacementirala svoju “državu”. I može da ucenjuje kako i koliko želi. Sve do zahteva da se Srbi preimenuju u kosovoalbance, a da njen glavni grad bude Beograd.

Srbija