Politika

Švajcarska produžava mandat svojim vojnicima na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2022

-

11:16

Švajcarska produžava mandat svojim vojnicima na Kosovu
Švajcarska produžava mandat svojim vojnicima na Kosovu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarska vlada donela je odluku da produži mandat svojim vojnicima u sklopu Kfora na Kosovu na još tri godine.

Vlada je ostavila mogućnost da tokom trajanja mandata može da poveća broj vojnika za maksimalno dodatnih 30, kako bi vojska bila u stanju da odgovori na dodatne izazove Kfora.

Odluku vlade, pošto se radi o oružanom učešću u misiji, i pošto traje duže od tri nedelje i obuhvata i više od 100 pripadnika vojske, mora da odobri skupština.

Švajcarska vojska učestvuje od oktobra 1999. u misiji Kfor na Kosovu. Do sada je maksimalan broj pripadnika švajcarske vojske bio 195.

U saopštenju vlade se ističe da je trenutno situacija na Kosovu stabilna, ali da je krhka, zbog čega mora biti nastavljena misija Kfor sve dok odnosi Srbije i Kosova ne budu normalizovani. Uz to, navodi se u saopštenju, agresija Rusije na Ukrajinu povećala je bezbednosne rizike u Evropi, uključujući i Zapadni Balkan.

Prema odluci vlade, mandat za učešće švajcarske vojske u Kforu treba da se produži do 31.decembra 2026.godine. Skupština je na leto 2020. produžila mandat do 31.decembra 2023..

Švajcarska ima direktan interes za mirom i stabilnošću na Kosovu i Balkanu, navodi se u saopštenju. Uz to učešće je, dodaje se, važno pošto Švajcarska analizira jačanje saradnje sa NATO.

Zbog aktuelne situacije na istoku Evrope članice NATO bi mogle biti prinuđene da pojačaju svoje prisustvo u tom delu kontinenta, pa je bitno, navodi se u saopštenju, da Švajcarska bude spremna da pošalje više vojnika u misiju Kfor, ako druge zemlje smanje svoj kontingent.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija