Politika

Brnabić: Preporuke EP vrednosno kontradiktorne, Žiofre: Rezolucija EP važna, ali pregovore vodi Evropska komisija

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

15:55

Brnabić: Preporuke EP vrednosno kontradiktorne, Žiofre: Rezolucija EP važna, ali pregovore vodi Evropska komisija
Emanuel Žiofre i Ana Brnabić - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da su preporuke koje je za Srbiju usvojio Evropski parlament vrednosno kontradiktorne u smislu principa.

Brnabić je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, pojasnila da se jedna preporuka odnosi na usklađivanje sa sankcijama Rusiji, jer je ta zemlja prekršila teritorijalni integritet međunarodno priznate države, a u drugoj se traži da se Srbija sama odrekne svog teritorijalnog integriteta.

"Jedna preporuka kaže Srbija može da postane član EU samo ukoliko se saglasi sa sankcijama Ruskoj Federaciji, jer je Rusija prekršila teritorijalni integritet jedne međunarodno priznate države, sa čim se mi slažemo. A druga preporuka je, vi možete da nastavite svoj evropski put samo ako se sami odreknete svog teritorijalnog integriteta.

"Tako da je poimanje teritorijalnog integriteta i nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država kakva je Ukrajina ili Srbija, u preporukama određenih parlamentaraca, potpuno vrednosno kontradiktorno", rekla je premijerka.

Kako navodi, u jednom trenutku Srbija treba da se usaglasi sa sankcijama zato što je neko prekršio teritorijalni integritet koji je nepovrediv, a onda u drugom trenutku ne samo što je naš teritorijalni integritet povrediv, nego sami treba da ga se odreknemo.

"Time nisu učinili veliku uslugu ni našem evropskom putu, a ni proširenju EU", ocenila je Brnabić i dodala da takvi signali koji idu od određenih evroparlamentaraca prema Srbiji, svakako ne pomažu popularnosti EU u Srbiji.

Kada pričamo o evropskom putu Srbije, kazala je premijerka, zaista je važno da imamo jaku podršku naših građana na tom putu.

"Ne možemo to sami, ne možemo stalno da slušamo predsednika Aleksandra Vučića koliko nam je važna EU, da je to najbolje za nas, da odatle dolazi najviše investicija, da nam je to najveće spoljno tržište, da u vrednosnom smislu vladavine prava to jeste najbolje društvo, a da onda od nekih evroparlamentaraca imamo ovakve preporuke za Evropsku komisiju", navodi ona.

Žiofre: Rezolucija EP važna, ali pregovore vodi Evropska komisija

Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji je važan dokument, ali se pregovori vode između zemlje kandidata i Evropske komisije, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre odgovarajući na pitanje da li to što zvaničnici u Srbiji govore da rezolucija nije obavezujući dokument umanjuje važnost poruka koje stižu iz Evropskog parlamenta.

"Rezolucija Evropskog parlamenta koja je usvojena juče je važan dokument, koji treba pažljivo da čitamo, sadrži mišljenja parlamenta koje je usvojeno velikom većinom, ali pregovori se vode između zemlje kandidata i Evropske komisije. Ono što Komisija predloži zemlje članice moraju da prihvate", rekao je Žiofre dodajući da se na isti način sprovodi i upravljanje IPA fondovima.

U aktuelnim okolnostima, kako kaže šef Delegacije EU u Srbiji, ono što je potrebno Uniji jeste veći angažman zemalja kandidata.

"Mislimo da pomoć koju pružamo Zapadnom Balkanu i Srbiji je tu da pomogne građanima i promoviše reforme i tako planiramo da nastavimo da radimo", kazao je.

"Svi raniji dogovori Beograda i Prištine moraju biti implementirani"

Premijerka je navela i da se i na današnjem sastanku saglasila sa ambasadorima zemalja članica EU u vezi toga da je pre bilo kakvih novih dogovora između Beograda i Prištine neophodno implementirati postojeće sporazume, odnosno Briselski sporazum potpisan 2013. godine i formiranje Zajednice srpskih opština.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

"Ne može biti novih sporazuma o normalizaciji, kada još nije ni prvi implementiran i tu imamo potpunu saglasnost", istakla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom.

Ocenila je da je jako dobro i da je veliki uspeh što je u dogovor koji je postignut u vezi sa registarskim tablicama, ubačena i rečenica da prvo treba da se implementiraju svi dogovoreni sporazumi, a onda da se ide dalje u dogovaranje novih sporazuma.

"To je osnivanje Zajednice srpskih opština, što su i tražili Srbi sa Kosova i Metohije. Dok nema implementacije Briselskog sporazuma, odnosno formirane ZSO, ni oni ne mogu da budu u institucijama. To je osnova i Srbi traže neke potpuno prirodne i normalne stvari, ali ono što smo se danas dogovorili ide u tom pravcu, EU potvrđuje da moraju prvo da se implementiraju svi postojeći sporazumi", kazala je.

Na pitanje kako komentariše to što Aljbin Kurti spominje da će biti postignut finalni dogovor do proleća 2023. godine, Brnabić kaže da ne vidi nači da se do tog roka postigne bilo kakav sporazum jer prvo treba da se implementira prvi sporazum o normalizaciji i to je jasno naznačeno i u EU.

"Pošto nam je trebalo 10 godina da implementiramo prvi sporazum, ne znam kako će nam biti dovoljno dva ili tri meseca da dogovorimo finalni sporazum. Mislim da to nije realno, ali mi ćemo biti tu da razgovaramo, na svakom sastanku za stolom. Što se tiče Kurtija, on je pričao i neke druge stvari, pa se ispostavilo da je drugačije", ukazala je.

Premijerka navodi da je politika Srbije mir, pre bilo kakvih političkih poena.

Kaže da joj je žao što je u nekim medijima u Srbiji koji, kako navodi, proklamuju da su nezavisni i proevropski, jutros mogao da se vidi poziv na rat i žal što je postignut bilo kakav sporazum.

"Umesto da budete zadovoljni što smo sačuvali KM tablice, mir, stabilnost, vi imate ogromni žal u nekim tajkunskim medijima što nije izbio rat i što smo uspeli da postignemo dogovor za koji kažu da smo razočarali Srbe na KiM. To je neodgovorno", kaže premijerka.

Žiofre je ponovio da svi raniji dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine moraju da se implementiraju.

"Imamo očigledan dogovor, svi prethodni pregovori moraju da se sprovedu, razumemo hitnost i to će zahtevati fleksibilnost. EU je odlučna da radi sa Srbijom i Prištinom kako bi napredovali po ovom pitanju", kazao je Žiofre na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Žiofre je kazao da je cilj svih u Uniji da se postigne puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i da to bude pravno obavezujući sporazum.

To je potrebno, kako kaže, da bi se stvorili bolji uslovi da građani žive bolje živote.

"Postoji predlog koji je podeljen svima, biće deo rasprave. Svakako ćemo uskoro imati sastanak, sve ćemo korake preduzeti kako bismo išli dalje. To je važno za EU, ali i za dve strane jer je to deo njihovog evropskog puta, potrebno je da ulože maksimalnu energiju i mi prilazimo ovim razgovorima u duhu odgovornosti i kompromisa", kazao je Žiofre.

 

Komentari (0)

Srbija