Politika

Hil: Ono što je dogovoreno mora da se primeni

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2022

-

16:49

Hil: Ono što je dogovoreno mora da se primeni
Kristofer Hil - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je veoma bitno da Srbi na Kosovu znaju da će se poštovati njihova prava i da sklopljeni dogovori moraju biti primenjeni.

Hil je, u izjavi za Tanjug, podsetio da Srbi na Kosovu žive vekovima i da imaju pravo da znaju kako će izgledati njihova budućnost.

"Fer je reći da Srbi na Kosovu, ali i  svi drugi, treba da znaju da će prava prava Srba na KiM biti zaštićena", rekao je on, ali napomenuo da je "jedini način za to da se to učini preko kosovskog ustava".

On je tako odgovorio na pitanje kako komentariše poslednji potez Aljbina Kurtija, blagu reakciju Brisela na imenovanje Nenada Rašića na mesto ministra u kosovskoj vladi, da li će to izazvati novi krizu i da li SAD kao najveći prijatelj Kosova, mogu tu nešto da učine prenosi Tanjug.

Hil je dodao da je EU "izrazila zabrinutost kako se tumačio kosovski ustav u poslednjem slučaju".

"Srbi bi želeli da vide formiranje ZSO, a to je, inače, nešto što su dogovorile kosovske i srpske vlasti i deo je Briselskog sporazuma. To što je dogovoreno, kao što je rekao i Gabrijel Eskobar, je obaveza", istakao je Hil.

Naglasio je da je međunarodna obaveza da se nešto što se dogovori mora i primeniti.

"Veoma je važno za srpsku zajednicu na Kosovu, i za sve Srbe da vide im prava neće biti uskraćena, već zakonom štićena. To važi i za ZSO“, istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija