Politika

Vučić o isteku roka iz Vašingtonskog sporazuma: Postupićemo u skladu s interesima Srbije; Ambasada SAD: Jerusalim je glavni grad Izraela

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/07/2021

-

17:36

Vučić o isteku roka iz Vašingtonskog sporazuma: Postupićemo u skladu s interesima Srbije; Ambasada SAD: Jerusalim je glavni grad Izraela
Vučić o isteku roka iz Vašingtonskog sporazuma: Postupićemo u skladu s interesima Srbije; Ambasada SAD: Jerusalim je glavni grad Izraela - Copyright AP/Evan Vucci, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Rok za preseljenje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, što je jedna od tačaka sporazuma, potpisanog između Sjedinjenih Amerčkih Država (SAD) i Srbije u Vašingtonu 4. septembra 2020. godine ističe danas, 1. jula.

Ambasada nije premeštena, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić to objašnjava promenjenim okolnostima s obzirom na činjenicu da je Izrael priznao Kosovo, o čemu su sporazum istog dana u Vašingtonu potpisali Priština i SAD.

Vučić je danas rekao da je on o premeštanju ambasade razgovarao i sa premijerom Izraela.

"Mi smo imali dogovore, a ja sam imao i razgovor sa izraleskim premijerom i jasno sam mu rekao da nisam potpisao zajednički dokument sa Albancima i Amerikancima već samo sa Amerikancima, a to se ticalo i odnosa Izraela prema nama", rekao je Vučić.

Kako je istakao, vlast će raditi u skladu sa međunarodnim javnim pravom i sa interesima Srbije.

"I nemojte da se sekirate za poziciju Srbije. Mi ćemo u skladu i sa međuanarodnim javnim pravom, ali i sa interesima Srbije, a ti interesi su promenjeni od trenutka kada je Izreal priznao nezavisnost Kosova donositi odluke u budućnosti, poštujući prijateljstvo sa Izraelom, ali i poštujući i sebe. Ne možete da nam kažete - mi smo priznali nezavisnost na delu vaše teritorije, a vi ajde izvolite zato što vas pritiskaju oni koji su i nas pritiskali, pa uradite to isto...", kazao je Vučić.

On ističe da tu logiku ne prihvata, pošto je predsednik suverene i nezavisne Srbije i da je njegov posao da štiti interese Srbije i srpskog naroda.

Ambasada SAD: Za nas je Jerusalim prestonica Izraela

Na pitanje portala Euronews Srbija, da li će Sjedinjene Američke Države insistirati na tome da Srbija ispuni tačku 16 Vašingtonskog sporazuma, koja podrazumeva premeštanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, iz Ambasade SAD u Beogradu, odgovorili su da SAD Jerusalim vide kao glavni grad Izraela.

"Stav Sjedinjenih Američkih Država je da će naša ambasada ostati u Jerusalimu, koji SAD prepoznaju kao glavni grad Izraela. Krajnji status Jerusalima je pitanje konačnog dogovora, što će dve strane morati da reše u kontekstu direktnih pregovora", kazali su iz Ambasade SAD.

U tački 16, sporazuma potpisanog između Srbije i SAD u Vašingtonu 4. septembra 2020. godine, navodi se da Srbija pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

U Sporazumu SAD i Kosova, tačka 16 podrazumeva da Kosovo (Priština) i Izrael pristaju na međusobno priznanje.

AP/Evan Vucci

 

Iz Ambasade SAD u Beogradu, na pitanje da li će SAD insistirati da Beograd i Priština ispune sve što je dogovoreno sporazumom, navode da se nadaju da će oba njihova partnera nastojati da poštuju sve tačke sporazuma potpisanog u Vašingtonu.

"Sprovođenje obaveza iz Vašingtona donosi mogućnosti za širu saradnju između strana i postavlja temelje za buduće sporazume. Dogovorene obaveze idu u korist građanima Srbije i Kosova SAD podstiču njihovo dalje sprovođenje", navodi se u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

U odgovoru na isto pitanje, ambasada navodi i da elementi Vašingtonskog sporazuma podrazumevaju širu viziju regiona koju imaju SAD.

"Elementi Sporazuma podržavaju našu širu viziju regiona, energetsku diverzifikaciju, regionalnu povezanost, podržavanje moratorijuma na podsticanje priznanja i povlačenje priznanja Kosova, pronalaženje i identifikovanje nestalih osoba. Nastavićemo da dajemo prioritet ovim ciljevima", rekli su u Ambasadi za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija