Politika

Varhelji za Euronews: Za Srbiju nije opcija da ostane izvan režima sankcija koje je EU uvela Rusiji

Komentari

Autor: Euronews

05/12/2022

-

15:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji za Euronews kaže da za Srbiju nije opcija da ostane izvan režima sankcija koje je EU uvela Rusiji. On je ipak naglasio da ne treba zaboraviti da je Srbija u drugačijoj poziciji od ostalih zemalja Zapadnog Balkana zbog dijaloga Beograda i Prištine, koji treba da rezultira sporazumom. 

To, prema njegovim rečima, Srbiju čini ranjivijom kada je reč o izloženosti Rusiji. Varhelji je naglasio i da je Srbija saveznik EU i da je tako treba tretirati, ali i ukazao kakav bi mogao da bude kraj dijaloga Beograda i Prištine.

"Srbija je glasala uz nas kroz Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u osudama Rusije zbog onoga što čine u Ukrajini. Za mene je to veoma snažna politička poruka kada je reč o sankcijama. Da, mi očekujemo da vidimo postepeno usaglašavanje u spoljnoj politici i nadam se iskreno da će do toga i doći. Ali prethodno moramo da vidimo kako ćemo osigurati bezbednosne i garancije stabilnosti za Srbiju na dugi rok", rekao je Varhelji.

Dijalog Beograda i Prištine u sklopu normalizacije odnosa, a na pitanje šta bi trebalo da predstavlja završetak toga kaže - mislim da svi znamo šta bi trebalo da znači kraj tog procesa.

"Kraj procesa bi bilo priznanje Kosova kao nezavisne države od strane Srbije. Ali da bi se to dogodilo još je dug put pred nama", istakao je on.

Odgovarajući na pitanje kada će biti moguće da EU ukine vizni režim za građane Kosova, Varhelji je rekao da očekuje odluku sledećeg meseca.

"Nadam se da ćemo konačno moći da obezbedimo ovo za Kosovo, poslednjoj zemlji ili entitetu u regionu koji ne uživa tu mogućnost", rekao je on.

Podsetimo, Varhelji je prošle nedelje bio u poseti Beogradu, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija