Politika

Vujović: Za usklađivanje sa direktivama EU u Poglavlju 27 potrebno 12,7 milijardi evra

Komentari

Autor: Fonet

07/12/2022

-

16:50

Vujović: Za usklađivanje sa direktivama EU u Poglavlju 27 potrebno 12,7 milijardi evra
Vujović: Za usklađivanje sa direktivama EU u Poglavlju 27 potrebno 12,7 milijardi evra - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da će u Srbiji biti potrebno oko 12,7 milijardi evra za usklađivanje sa glavnim direktivama i propisima EU samo u okviru Poglavlja 27, dok troškovi primene Zelene agende za Zapadni Balkan još nisu procenjeni, s obzirom da ona prevazilazi i Poglavlje 27 i Klaster 4.

Na otvaranju regionalne "Look up" konferencije na Kopaoniku, ona je navela da se najveći deo ukupnog iznosa, oko 12,4 milijarde evra, odnosi na investiciona ulaganja u razvoj infrastrukture za upravljanje otpadom i otpadnim vodama i vodu za piće, na čemu se već uveliko radi.

"Nesumnjivo, već pravimo značajan napredak u upravljanju otpadom, kako u pogledu planiranja, tako i u pogledu razvoja zelene infrastrukture, gde su uočljiva značajna poboljšanja", rekla je Vujović i dodala da je odlaganje otpada na sanitarnim deponijama poraslo sa 24 odsto u 2020, na 34 odsto u 2021. godini.

Govoreći o sektoru otpadnih voda, Vujović je navela da su u više od 100 lokalnih samouprava trenutno u toku različite aktivnosti, od faze planiranja do izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i prateće kanalizacione mreže.

Vujović je naglasila da je veliki broj kapitalnih zelenih projekata koji se realizuju širom Srbije, dokaz posvećenosti Srbije zaštiti životne sredine, čemu u prilog govori i konstantno povećanje budžeta Ministarstva.

Ona je istakla da će posvećenost Zelenoj agendi za Zapadni Balkan biti iskazana i preko strateškog dokumenta iz ove oblasti, Strategije zaštite životne sredine - Zelena agenda za Srbiju, čije se usvajanje očekuje krajem sledeće godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija