Politika

Vučić se sastao sa Hilom: Otvoren i konkretan razgovor o bezbednosnoj situaciji na KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2022

-

10:16

Vučić se sastao sa Hilom: Otvoren i konkretan razgovor o bezbednosnoj situaciji na KiM
Kristofer Hil i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom sa kojim je, kako kaže, imao otvoren i konkretan razgovor o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o mogućnostima i predlozima EU za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

"Ukazao sam na značaj angažovanja SAD u sprečavanju daljih eskalacija izazvanih gotovo svakodnevnim jednostranim i nelegalnim potezima privremenih prištinskih institucija i ponovio neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština", naveo je Vučić na Instagramu.

Srbija ostaje posvećena održanju mira i stabilnosti, ali je i jasna u odbrani svog naroda i nacionalnih interesa, dodao je.

Vučić i Hil su takođe razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine. Ambasador Hil ponovio je da je za SAD dijalog okvir za rešavanje otvorenih pitanja. Da je Srbija posvećena političkom dijalogu i pronalaženju kompromisnog rešenja za održiv, bezbedan i prosperitetan suživot Srba i Albanaca, istakao je i Vučić još jednom naglašavajući posvećenost održanju mira i stabilnosti.

Predsednik Vučić naglasio je takođe i važnost daljeg jačanja političke i ekonomske  saradnje  Srbije  i  SAD,  te  su  dvojica  sagovornika razgovarali o mogućim zajedničkim projektima.

Govoreći  o  evrointegracijama,  obavestio  je  ambasadora  Hila  o rezultatima Samita Evropske unije i  Zapadnog Balkana, održanog pre dva dana u Tirani, kao i o reformama na kojima Srbija naporno radi, prvenstveno zbog boljeg života i budućnosti svojih građana.

Ambasador Hil je ponovio punu podršku SAD evrointegracijama i reformskim procesima u Srbiji.

 

Komentari (0)

Srbija