Politika

Poslanici novim čarkama okončali raspravu o budžetu, sutra dan za glasanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2022

-

19:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije i danas je zasedala, četvrti dan zaredom, a poslanici su, između ostalog, raspravljali o predloženom budžetu za narednu godinu. Dan za glasanje počinje sutra u 11 časova.

Poslanici su na današnjoj sednici nastavili sa obrazlaganjem amandmana na Predlog budžeta za narednu godinu, ali i na druge predloge. Današnja sednica zakazana je po hitnom postupku i čini je objedinjeni dnevni red sa 35 tačaka od kojih je budžet samo jedna od njih.

Ministar finansija Siniša Mali zahvalio je na kraju rasprave poslanicima na konstruktivnoj i sadržajnoj debati o najvažnijem dokumentu za građane Srbije.

"Želim da vas obavestim da, ako glasate za ovaj budžet, da ste glasali za povećanje plata u javnom sektoru, izglasaćete povećanje penzija za 20,8 odsto, iznad rasta inflacije. Izglasaćete dalje rasterećenje zarada kada su poslodavci u pitanju, čime doprinosimo daljem zapošljavanju i novim radnim mestima, izglasaćete i povećanje minimalne zarade", rekao je Mali.

On je istakao da su sve te mere usmerene ka bolje životnom standardu.

"U tom slučaju ćemo imati prosečnun platu na kraju sledeće godine 830 evra", kazao je Mali.

On je naveo da će, ukoliko poslanici budu dali podršku, glasati i za nastavak ogromnog investicionog ciklusa.

"Izglasaćete i veliku rezervu da se borimo sa energetskom krizom, tako da građani, ni privreda, nemaju problem sa dostupnošću gasa...Glasaćete i za rekordan iznos budžeta za poljoprivrednike, zdravstvo, prosvetu, kulturu, sport, koji doprinosi daljem rastu naše ekonomije u svim sferama", rekao je Mali na kraju rasprave o Predlogu budžeta za sledeću godinu.

Neki opozicioni poslanici tokom današnje rasprave imali su primedbe na koji način je budžet preraspoređen, i oni smatraju da je potrebno da se novac preusmeri i u druge sektore.

Bilo je reč i o mladima, a ministar finansija Siniša Mali danas je izjavio da je briga o mladima i sadržana u predlogu budžeta za ovu godinu.

"Za naše mlade je najvažnije da vide da Srbija ide napred, da vide optimizam, da vide nove škole, nove bolnice, nove autoputeve, nove fabrike. Da oni mogu da zasnuju radni odnos, da snove ostvare ovde i da zasnuju svoju porodicu kroz mere pronatalne politike koju sprovodimo i u koju nikada više nego danas nismo ulagali", rekao je Mali.

Iz pokreta "Dveri" stigao je predlog da se sredstva ulože u rešavanje pitanja studenskog smeštaja.

"Postoji jedna neverovatna anomalija da na godišnjem nivou država Srbija plaća različite sudske troškove, penale i sve drugo po raznim izgubljenim sudskim sporovima u visini od 150 miliona evra. Mogli bismo, i mi to predlažemo u ovom amandmanu, da podržimo studente i subvencijonišemo rešavanje pitanja studentskog smeštaja u ovoj ogromnoj krizi odnosno skoku cena zakupnina stanova, da možda renoviramo neku državnu imovinu i pretvorimo je u studentski smešta", rekao je Boško Obradović.

Aleksandra Tomić iz SNS je navela da je poslednjih deset godina država mnogo uradila kada je u pitanju podrška malim i srednjim preduzećima, kroz podsticaje i da je to nastavak politike ove vlade u sledećoj godine.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke istakla je podnela amandman kojim je predviđeno da se više stredstava izdvoji za razvoj ženskog predužetništva

"Statisika pokazuje da svega 30 odsto firmi na svom čelu imaju žene, a ekonomsko osnaživanje žena je veoma važno", isitče Rakić.

Ni današnja sednica nije prošla bez sukoba kada su se poslanici opozicije i vlasti dotakli teme vojske i bezbednosti, što je podiglo tenzije u Skupštini. Amandmane su podneli Miroslav Alksić iz Narodne stranke i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke koji su tražili da se povećaju plate u vojsci i vojnim službama.

Siniša Mali je odgovorio rekavši da je predlogom budžeta i predviđeno ulaganje u najmoderniju i najnoviju opremu, kao i za obuku vojske Srbije.

"Sramota je da neko priča o rasporedu naših jedinica, o brojnosti naših jedinica. Ne samo da lažete nego koliko uništavate svoju zemlju, koliko radite protiv svoje zemlje, pa kao da vas neko stvarno, verovatno i plaća da to radite. Treba da vas je sramota", poručio je ministar finansija Siniša Mali.

Poslanici opozicije reagovali su na ovu izjavu tražeći interpelaciju.

"Tražićemo od Vlade da se izjasni da li su ovi stavovi lični stavovi ministra finansija i potpredsednika Siniše Malog ili je to i stav Valde. Tražićemo da bude ili razrešen ili da podnese ostavku", istakao je poslanik DS-a Zoran Lutovac najavljujući da će deo opozicije podneti interpelaciju. O odgovoru Vlade na interpelaciju, pitanje koje upućuje najmanje 50 poslanika, Skupština mora da raspravlja i na kraju rasprave da glasa.

Novih čarki tokom današnjeg zasedanja bilo je i na relaciji Demokratska stranka – Srpska napredna stranka i to zbog onoga što se dogodilo po završetku jučerašnje sednice. Na društvenim mrežama pojavio se snimak sukoba poslanika DS i SNS, koji je delovao kao da je na ivici fizičkog incidenta. 

O tome je na današnjem zasedanju govorio poslanik SNS Nebojša Bakarec.

"Poslanica opozicije Dragana Rakić je dobila tri opomene, posle toga je prišla Milenku Jovanovu i u prolazu ga udarila pesnicom u rame, u želji da isprovocira reakciju. Zamislite da neki poslanik SNS udari u rame nekog iz opozicije, on bi odmah pao na pod, reagovali bi EU, UN, OEBS. Lutovac i Rakić su posle sedice pretili smrću i šamaranjem poslanicima SNS, Rakić je rekla jurićemo vas po ulicama, nije stilska figura u pitanju", rekao je Bakarec.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija