Politika

Izricanje presude Saljihu Mustafi zakazano za 16. decembar

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2022

-

15:52

Izricanje presude Saljihu Mustafi zakazano za 16. decembar
Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa - Copyright Tanjug/AP/Robin van Lonkhuijsen

veličina teksta

Aa Aa

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu zakazala su izricanje prvostepene presude nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi za petak, 16. decembar.

Izricanje presude zakazano je za 9 sati, navodi se na sajtu Specijalizovanih veća. Ovo će biti druga presuda tog suda, pred kojim se sudi nekadašnjim pripadnicima OVK zbog ratnih zločina nad Srbima, Albancima, Romima i drugima.

Tužilac je u završnoj reči rekao sudu da bi Mustafa trebalo da bude osuđen na 10 godina zatvora za proizvoljno pritvaranje, 20 godina zatvora za okrutno postupanje, 25 godina zatvora zbog mučenja i 33 godine zatvora za ubistvo.

Mustafa je optužen za zločine nad albanskim civilima nelolojalnim OVK, izvršenim tokom aprila 1999 godine u logoru na imanju u selu Zlaš. On je negirao krivicu, a ispitani svedoci su svedočili protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u tom logoru gde su ljudi mučeni i prebijani skoro svaki dan i držani u štalama.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra 2020. godine, a na pojavljivanju pred sudom negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Komentari (0)

Srbija