Politika

BARIKADE NA KIM Predstavnici Srpske liste sa Eskobarom, Borelj: EU spremna da pošalje pojačanje u Euleks

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/12/2022

-

08:22

BARIKADE NA KIM Predstavnici Srpske liste sa Eskobarom, Borelj: EU spremna da pošalje pojačanje u Euleks
BARIKADE NA KIM Predstavnici Srpske liste sa Eskobarom, Borelj: EU spremna da pošalje pojačanje u Euleks - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu, Marjan Vučetić

veličina teksta

Aa Aa

Sever Kosova i dalje je blokiran, a osim što je kosovska policija zabranila prelaz preko Jarinja i Brnjaka, na više mesta Srbi su formirali barikade. U mestu Rudare sinoć je bio veliki broj građana, a neki su i dalje tu pod šatorima i u automobilima parkirani pored puta. Noć je protekla relativno mirno, ali se nešto nakon 21 čas začula rafalna paljba i detonacija iz Rudara, ali se i dalje ne zna šta se tačno dogodilo.

Đaci osnovnih i srednjih škola u četiri opštine na severu Kosova danas neće ići u škole, a još nema informacija da li će raditi Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. 

U Beogradu je, podsetimo, sinoć održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je nakon sednice na očuvanje mira na severu, te da napadi na Euleks i Kfor ne smeju da se događaju. Podsetimo, Euleks je u nedelju saopštio da je na njihovu izviđačku patrolu bačena šok bomba, što su osudile ambasade u Prištini.

Ključni događaji:

  • Sever Kosova blokiran je nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića na Jarinju. Njegova porodica i dalje nema informacije o njemu
  • Predsednik Srbije pozvao je Srbe da budu mirni i da ne nasedaju na provokacije i rekao da ne sme da bude napada na Kfor i Euleks.
  • Rakić: Formiran Krizni štab koji će izveštavati o situaciji na terenu
  • Ambasade SAD u Beogradu i Prištini: Odmah ukloniti nelegalne barikade
  • I kosovski premijer Aljbin Kurti traži uklanjanje barikada na severu
  • Škole na severu danas neće raditi.
  • Euleks: Šok bomba bačena na izviđačku patrolu
  • Eskobar se sastao sa Kurtijem i Osmani, bez izjava za medije

Šta se tokom prethodnog dana dešavalo na KiM pročitajte u jučerašnjem blogu.

22.50 Kurti razgovarao sa poslanicima Evropskog parlamenta o članstvu Kosova u EU

Kosovski premijer Aljbin Kurti, na poziv poslanika u Evropskom parlamentu Lukasa Mandla, putem direktne veze, obratio se poslanicima EP, učestvujući u raspravi na temu: "Aplikacija Kosova za članstvo u EU: Kako će to biti uspeh za celu Evropu?", prenosi RTK.

U svom obraćanju, on je naveo da je Kosovo poslednja zemlja Zapadnog Balkana koja će podneti zahtev za članstvo u EU.

Prema njegovim rečima, odluka o apliciranju u Evropsku uniju je odgovor na poziv i težnje građana Kosova koji duboko veruju da je njihova budućnost u Evropskoj uniji.

Između ostalog, dodao je, aplikacija ispunjava i ima za cilj da ispuni obećanje EU pre skoro 20 godina na samitu u Solunu, a nedavno i na Samitu u Tirani o ubrzanom procesu članstva.

21.50 Predstavnici Srpske liste se sastali sa Eskobarom

Predstavnici Srpske liste sa američkim pomoćnikom specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom  razgovarali su o političko bezbednosnoj situaciji.

21.20 Eskobar se sutra sastaje sa liderima tri najveće opozicione partije u Prištini

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastaće se u utorak sa liderima opozicije na Kosovu, prenosi Reporteri.

On će se u ambasadi SAD sastati sa liderima Demokratske partije Kosova Memljijem Krasnićijem, Demokratskim savezom Kosova Ljumirom Abdidžikuom is a liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem. To je treći sastanak Eskobara sa predstavnicima opozicije u poslednje vreme, a počeće u 8 sati.

20.45 Haradinaj: Kurti da promeni kurs ili podnese ostavku

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj pozvao je premijera Kosova Aljbina Kurtija da "promeni kurs", odnosno da koordinira aktivnosti sa SAD ili da napusti funkciju.

On je u proglasu "Kako smo došli dovde i kako da vratimo Kosovo na pravi put?" naveo da je pozicija Kosova oslabljena zbog pogoršanja odnosa sa svojim strateškim partnerima – SAD i EU, što je sa druge strane „rehabilitovalo“ i „ojačalo“ Vučićevo delovanje "protiv Kosova".

"Odbijanjem da sledi američki put, Kurti služi ruskim i srpskim interesima. SAD i NATO to neće dozvoliti i vratiće normalnost na Sever", naveo je on.

"Vlada ne bi smela sama da preduzima bilo kakav korak bez koordinacije sa svojim strateškim partnerima – SAD i EU, niti se Kosovo može sporazumeti sa Srbijom bez pomoći Amerike i Aljbin Kurti to mora da razume", poručio je Haradinaj, a preneo Kossev.

20.30 Borelj: EU spremna da pošalje pojačanje u misiju Euleks

Evropska unija je spremna da pojača svoju misiju EULEKS-a, zaduženu za patroliranje na severu Kosova, kao odgovor na najnovije tenzije u regionu, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Tražio sam od država članica da budu spremne da pošalju dodatna pojačanja za našu misiju Euleks", rekao je Žozep Borelj novinarima posle sastanka sa kolegama iz EU u Briselu, piše Rojters.

"Mnogi od njih su se složili i (su) spremni da pošalju više kapaciteta, efikasniju podršku, više ljudi u ovu misiju ako bude potrebno", dodao je on.

20.10 Situacija na severu Kosova i Metohije i dalje napeta

Uprkos brojnim sastancima i izjavama međunarodnih zvaničnika, situacija  na severu Kosova i Metohije je i dalje napeta. Srbi ne odustaju sa barikada, dok je sud u Prištini uhapšenom nekadašnjem pripadniku integrisane kosovske policije Dejanu Pantiću odredio pritvor do 30 dana. Opširnije o trenutnoj situaciji na KiM pogledajte u uživo uključenju reporterke Euronews Srbija.

Euronews

19.50 Pacoli dolazak srpske vojske na Kosovo i Metohiju uporedio sa ruskom invazijom na Ukrajinu

Bedžet Pacoli, lider Alijanse za novo Kosovo napisao je na Tviteru da Srbija želi da pošalje 1.000 pripapadnika vojske na Kosovo, upoređujući to sa invazijom Rusije na Ukrajinu.

"Takva stvar je katastrofa, samo kad se pomisli na to. Vreme je za međunarodnu zajednicu da reaguje odlučno i ne dozvoli bilo kakvu dalju eskalaciju u Evropi. Kosovo će u takvom slučaju biti zaštićeno na sve načine", napisao je on.

19.23 Simić o hapšenju Pantića: Ovo nije pravni proces, već klasično institucionalno nasilje

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić saopštio je da Tužilaštvo u postupku protiv Dejana Pantića nije predočilo nijedan dokaz, da ga kosovska policija drži na nepoznatoj lokacija poput otmičara, a da je kosovski sud po principu "kadija te tuži, kadija ti sudi" odredio jednomesečni pritvor.

U saopštenju na Fejsbuku Simić je istakao da to deluje nerealno u 21. veku na tlu Evrope, ali da je to na prostoru Kosova svakodnevica, kao i to što Pantić od trenutka kada je otet od strane kosovske policije nije imao kontakt sa svojom porodicom i advokatom, niti mu je omogućeno da ih obavesti gde se nalazi i u kakvom je zdravstvenom stanju, imajući u vidu da je težak  srčani bolesnik.

"U takvim okolnosti, više je nego očigledno da ovo nije pravni proces već klasično institucionalno nasilje sa ciljem neskrivenog progona srpskog naroda na ovim prostorima. Porodice Adžić i Pantić danima prolaze agoniju jer su njihovi članovi krivi jer su Srbi, i zato jer gospoda međunarodni predstavnici ne haju za patnje našeg naroda", naveo je Simić.

19.00 Borelj najavio da Lajčak u sredu dolazi u Beograd

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u sredu dolazi u posetu Beogradu i Prištini, najavio je danas visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj. On je posle sastanka šefova diplomatija EU, novinarima rekao da će Lajčakova poseta regionu uslediti dan pre samita lidera EU. Borelj je izjavio i “da od avgusta ove godine region živi u začaranom krugu tenzija, provokacija i akcija koje su eskalirale u poslednjih nekoliko dana i izazvale ozbiljne bezbednosne incidente, uključujući i napad na misiju Euleks i kosovsku policiju''. On je dodao da na KiM barikade blokiraju puteve, što je, kako je naveo, ''neprihvatljivo od partnera koji žele u evropsku budućnost''.

18.45 Petković: Pritvor Pantiću nastavak iživljavanja i bahatosti Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na odluku suda u Prištini da Dejanu Pantiću odredi pritvor od 30 dana, rečima da je to nastavak je iživljavanja i bahatosti Aljbina Kurtija koji, kako kaže, nevinog čoveka drži u kazamatu samo zato što nosi srpsko ime i prezime.

"Pantić je uhapšen i optužen za terorizam samo zato što živi u multietničkom naselju, a da ima bilo kakvih dokaza protiv njega, Priština ih ne bi krila tri dana. To dovoljno pokazuje da protiv njega nema niti jednog jedinog dokaza, već je meta Aljbina Kurtija koji samo želi da kriminalizuje Srbe. Kako to da Evropa ćuti na činjenicu da u 21. veku čoveka, srčanog bolesnnika, drže zatočenog, bez lekova i terapije, bez prava da pozove porodicu ili svog advokata? Kakva je to demokratija i vladavina prava? Gde su borci za ljudska prava kada se jednom Srbinu propisuju kazne i tamnice i gaze osnovna ljudska prava", rekao je on.

Petković kaže da je pritvoj najrečitiji dokaz ispravnosti odluke Srba da se "mirno i dostojanstveno bore za svoja osnovna prava, jer za njihove muke očigledno nema sluha ni u Prištini, ni u mnogim zapadnim centrima moći koji zatvaraju oči pred stradanjima Srba".

18.35 Eskobar sa američki predsednikom organizovao sastanak sa predstavnicima civilnog društva u Prištini

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrije Eskobar nakon sastanaka s Osmani i Kurtijem, sastao se sa ambasadorom SAD na Kosovu Džefom Hovnijerom. Oni su učestvovali u diskusiji sa raznim predstavnicima civilnog društva u Prištini.

18.28 Osmani nakon sastanak sa Eskobarom: Priština je konstruktivna strana u dijalogu, a Srbija nije

U saopštenju kabineta kosovske predsednice Vjose Osmani naon sastanka sa Gabrijelom Eskobarom navodi se da je zahvalna za jasnu poruku SAD u vezi sa dešavanjima na severu KiM.

"Predsednica Osmani je istakla hitnu potrebu da se uklone barikade na severu zemlje koje su postavile ilegalne strukture organizovane u kriminalne bande i kojima rukovodi Vučić. Ona je istakla da su napadi na institucije Republike Kosovo i međunarodne institucije zločini za koje počinioci ovih napada moraju hitno da se suoče sa pravdom", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Osmani je rekla da je Priština konstruktivna strana, a Srbija delovanjem pokušava da naruši "dijalog za međusobno priznanje".

president-ksgov.net

Sastanak Osmani i Eskobara danas u Prištini

"Na sastanku se razgovaralo o tome kako dalje unaprediti odnose između Republike Kosovo i SAD-a, a posebno o zahtevu predsednice Osmani iz juna 2022. godine za početak strateškog dijaloga između dve države, kao i integraciju Kosova u evroatlantske strukture", zaključuje se u saopštenju.

17.45 Eskobar bez komentara na situaciju na severu Kosova i Metohije

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastao se danas u Prištini sa kosovskom predsednicom i premijerom Vjosom Omsani i Aljbinom Kurtijem. On nakon sastanaka nije hteo da daje izjave za medije.

Kako je rekao novinarima, njegova poseta je redovna i nema komentar na situaciju na severu Kosova i Metohije.

Euronews

16.59 Šole odložio posetu Balkanu jer je pozitivan na koronavirus

Viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, koji je danas trebalo da poseti Prištinu, saopštio je da je odložio put jer je pozitivan na kovid-19. On je u objavi na Tviteru dodao da će ostati angažovan na svim pitanjima u regionu Balkana.

"Žao mi je što ću morati da odložim put na Balkan i u Brisel zbog pozitivnog testa na kovid. Ostaću angažovan na svim pitanjima u regionu Balkana i radujem se dolasku početkom sledeće godine", napisao je Šole na Tviteru.

Šole je do 17. decembra trebalo da poseti Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Brisel.

16.25 Dejanu Pantiću određen pritvor do 30 dana

Uhapšenom Dejanu Pantiću iz Severne Mitrovice Specijalno tužilaštvo Osnovnog suda u Prištini odredilo je meru pritvora od 30 dana, u periodu od 10. decembra do 9. januara 2023. godine.

Ovo je za Kosovo onlajn rekao njegov advokat Srđan Mitrović. "Pre pet minuta sam dobio rešenje ali to i nije rešenje nego dispozitiv u kome se kaže da će detaljno obrazloženje biti naknadno dostavljeno", preneo nam je Mitrović.

16.23 Bocan-Harčenko: Rast tenzija na KiM mogao bi da preraste u krvoproliće

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji dostigla tačku koja bi mogla da dovede do "krvoprolića". "Tenzije brzo rastu, što je veoma opasan trend. Rekao bih da je situacija došla do tačke posle koje je moguće krvoproliće ili vruća faza sukoba", rekao je Bocan-Harčenko za TV kanal "Rosija-24. Bocan-Harčenko je istakao da se Priština koju podržavaju SAD i EU, otvoreno zalaže za upotrebu sile. "U ovoj fazi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastoji da reši ovu eskalaciju, da pronađe miran izlaz iz ove spirale, a da ne dozvoli da ona evoluira u vruću fazu. Ali ponavljam, izuzetno je teško, jer Priština sasvim otvoreno, bezočno pokušava da grubom silom, preuzme Kosovo", rekao je Bocan-Harčenko.

16.20 Brnabić poručila Fon Kramon: Nekada je bolje ćutati

Nekada je bolje ćutati, poručila je danas premijerka Ana Brnabić izvestiocu Evropskog parlamenta za Kosovo Violi fon Kramon, a povodom njene izjave da je neprihvatljiv ulazak srpskih vojnika na Kosovo. Brnabić je na Tviteru poručila Fon Kramon, koja je, kako je ocenila "preuzela ulogu komandanta Kfora", da je "nekada bolje ćutati" i podsetila da su reakcije Fon Kramon izostale mnogo puta, zbog čega ju je i "nazvala majstorom ćutanja". "Konačno, dugo očekivano saopštenje lažnog generalnog sekretara UN Viole fon Kramon, koja je takođe preuzela ulogu glavnog komandanta KFOR-a, generalnog stručnjaka za sva pitanja - od litijuma do Evroprajda, i glavnog branioca vladavine prava i ljudskih prava (isključujući Srbe)", navela je predsednica Vlade Srbije.

16.10 Vučević: Vojska Srbije ne želi sukobe, ali je spremna da zaštiti našu državu i građane

Ministar odbrane Miloš Vučević obišao je danas jedinice Vojske Srbije u garnizonima u Raški i Novom Pazaru i poručio da Vojska Srbije ne želi nikakve sukobe, ali da je spremna da izvrši svako naređenje vrhovnog komandanta i da zaštiti našu državu i sve njene građane. Posle obilaska jedinica i razgovora sa pripadnicima Vojske Srbije u kasarnama "Stefan Nemanja" u Raški i "Rifat Burdžević - Tršo" u Novom Pazaru Vučević je visoko ocenio njihovu opremljenost i obučenost. "Još jednom sam stekao uverenje i dobio potvrdu u razgovoru sa starešinama i vojnicima da je Vojska Srbije spremna da izvrši svaki zadatak koji dobije od vrhovnog komandanta u cilju zaštite integriteta naše zemlje, suvereniteta Republike Srbije i zaštite svih njenih građana", naveo je Vučević, a saopštilo resorno Ministarstvo.

15.44 Eskobar se sastao sa Vjosom Osmani

Američki specijalni izaslanik Gabrijel Eskobar sastao se u prištini sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. Trebalo bi da usledi i sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem. 

Euronews

15.32 Brnabić: Svakodnevne provokacije od strane Kurtija i Prištine

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da se provokacije Prištine i premijera Aljbina Kurtija dešavaju gotovo na svakodnevnom nivou sa ciljem pokušaja provokacije srpskog naroda i destabilizacije situacije. Brnabić je, nakon puštanja u rad magacina kompanije "Japan Tobacco International" u Senti, a odgovarajući na pitanja novinara, kazala da je danas situacija na Kosovu i Metohiji ista.

Kako kaže, ne radi se više ni o tome kakva je situacija zbog barikada i pritisaka da se uklone bez ikakvog razumevanja i razmišljanja zbog čega su Srbi bili primorani da ih postave, već Kurti i Priština svakodnevno prave provokacije.

"Čak ih ima i više u jednom danu, odu naoružani do zuba u Zubin Potok i Mitrovicu u jednom danu, upadnu nasilno u opštinu, pokušavaju da isprovociraju srpski narod, da destabilizuju situaciju i sve što rade je suprotno Briselskom sporazumu. Šta god da se desi, nema reakcije EU", istakla je premijerka.

Dodaje da reakcije EU nema ni na hapšenje Dejana Pantića, ni na upad kosovske policije na sever, upad sa dugim cevima u severnu Kosovsku Mitrovicu, pre dva meseca ilegalno brutalno oduzimanje privatne imovine, hapšenje, maltretiranje, osude Srba bez dokaza, suđenje Srbima u Prištini...

Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

"Nijednu reakciju EU nismo videli", ističe premijerka dodajući da nema reakcije ni na to što je Kurti rekao da mu ne pada na pamet da formira Zajednicu srpskih opština, "što znači da za njega Briselski sporazum ne postoji".

Upitala je zašto su juče kosovske snage upadale na Gazivode, maltretirale čoveka, cepali zastave, kao i zašto se Kfor nije oglasio, niti EU.

15.13 Tužilaštvo traži pritvor od 30 dana za uhapšenog Dejana Pantića, advokat zahteva da bude pušten

Ročište uhapšenom Dejanu Pantiću iz Severne Mitrovice završeno je danas u 13 časova, a njegov advokat Srđan Mitrović kaže za Kosovo onlajn da je tužilac tražio meru pritvora od 30 dana iako je ona protivna zakonu. Odluku, dodaje, čeka u narednim satima. Mitrović je rekao da je ročište održano putem video-linka i da nije video Pantića uživo.

"Dejan se nalazi u objektu u Jarinju, izgleda umorno, požalio mi se da je spavao na stolici", kaže Mitrović. Dodaje da je zahtev tužioca za određivanje mere pritvora od mesec dana uhapšenom Pantiću protiv zakona jer nije bilo nikakvih obrazloženja o samoj meri.

"Izneo sam tvrdnju da se radi o veoma poštenom čoveku, da je on u vreme za koje se sumnjiči da je počinio krivično delo kupovao hleb i predložili smo da kao dokaz uzmu video-snimke sa nadzornih kamera od Ulice Knjaza Miloša, preko Bošnjačke do njegove zgrade, kao i snimak sa zgrade Direkcije za stambeno koja se nalazi odmah do zgrade Pantića", kaže advokat.

Dodaje da je predložio da uhapšeni Pantić bude pušten na slobodu ili da mu bude određen kućni pritvor.

Mitrović kaže da Pantić, iako srčani bolesnik još uvek nije dobio svoju terapiju ali da mu je rečeno da će mu ona u najskorije vreme biti dostavljena.

"Nije popio terapiju, ja sam pitao sudiju kako da mu to dostave i on je ostao nedorečen", kaže Mitrović, koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

14.45 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija sa barikada

Euronews

14.35 Ministri EU sutra o situaciji na severu KiM

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan kao i situacija na severu Kosova i Metohije biće tema sutrašnjeg sastanka u Briselu ministara EU za evropska pitanja.

"S obzirom na ovo što se dešava na Kosovu, jasno je da će ova situacija biti deo diskusije sutra na sastanku ministara za evropske poslove. Ova situacija je zabrinjavajuća za sve nas“, rekao je jedan zvaničnik EU na brifingu za novinare. On nije hteo da odgovori na pitanje da li je prisustvo kosovskih snaga na severu KiM kršenje Briselskog sporazuma, prenosi Tanjug.

Taj zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, takođe je dodao da situacija na terenu "malo komplikuje organizaciju događaja o želji" Prištine da bude deo EU, ali nije izneo više pojedinosti o tome. Priština je najavila da će podneti zahtev za članstvo u Uniji 15. decembra.

14.00 Oficir za vezu Beograda uputio Prištini zahtev da poseti Dejana Pantića

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević uputio je Prištini zvaničan zahtev da mu se omogući da poseti Dejana Pantića, koga su prištinske vlasti uhapsile i pritvorile 10. decembra, potvrđeno je Tanjugu u Kancelariji za KiM.

Kako se navodi, putem ovog mejla o zahtevu Beograda obavešteni su i predstavnici EU i u Beogradu i u Prištini. Od kada je Pantić uhapšen, ni njegova porodica ni advokat nemaju informacije o njemu.

13.44 Rakić: Tražimo da prestane malteretiranje i lov na Srbe

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je iz mesta Rudare, kod Zvečana da je noć na severu KiM protekla mirno zahvaljujući hrabrom srpskom narodu, koji želi da sačuva svoja ognjišta i mir i traži da se na slobodu puste neosnovano uhapšeni Srbi, kao i da prestane lov na Srbe.

"U ime Kriznog štaba želim da obavestim javnost da je noć protekla mirno pre svega zahvaljujući hrabrom narodu koji je istrajan da opstane na ovim prostorima, da sačuva svoje domove i da sačuva mir", rekao je Rakić iz Rudara gde su Srbi postavili barikade.

Naglasio je da sve što se dešava na severu nisu akcije sprskog naroda već reakcije na jednostrane poteze Prištine.

"Srpski narod želi samo jedno, želi mir. Ne želimo ništa tuđe, želimo samo da sačuvamo svoje i svoje porodice. Ono što tražimo to je mir, razum za sve strane, pre svega za Prištinu i da se na slobodu puste neosnovano uhapšeni naši građani i da Aljbin Kurti povuče sve jedinice koje je poslao na sever, dakle da prestane sa maltretiranjem naše dece i da prestane lov na Srbe", rekao je Rakić.

12.59 Šole najverovatnije ne dolazi u posetu

Poseta zvaničnika Stejt departmenta Dereka Šolea Beogradu i Prištini najverovatnije će biti odložena. Kako je rekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Tanjug je to potvrdio, ali nije naveo razloge.

"Trebalo je da dođe, a najverovatnije će biti odložena poseta savetnika drzavnog sekretara Blinkena (Derek Šole)", rekao je on.

Radio Slobodno Evropa javlja da Šole ne dolazi ni u Prištinu iz "porodičnih razloga".

AP Photo/Yousef Murad

 

12.58 Dačić: Nastojimo da zemlje EU koje nisu priznale Kosovo ospore kandidaturu Prištine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija, osim što se sprema za dolazak brojnih zvaničnika, radi i na tome da članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova sa statusnog aspekta ospore najavljenu kandidaturu Prištine za članstvo u EU. Dačić je rekao za Tanjug rekao da je za Srbiju pored najavljenih dolazaka brojnih zvaničnika, važan 15. decembar kada postoji mogućnost da Prišitna podnese zahtev za članstvo u EU.

"Radimo i na tome da pozovemo sve države članice EU koje nisu priznale Kosova da ospore to pitanje sa statusnog aspekta - da ne postoje uslovi da se o tome raspravlja", rekao je Dačić. Opširnije u poseboj vesti

12.16 Vlada u četvrtak donosi odluku o upućivanju zahteva Kforu za srpske na KiM

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada Srbije u čevrtak doneti odluku o slanju zahteva Kforu da se obezbedi prisustvo srpskih snaga na severu KiM.

"Sednica vlade je u četvrtak i kako stoje stvari vlada će doneti odluku o upućivanju pisma konadmantu Kfora", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će sednica vlade biti u četvrtak popodne i da će zatim Kfor dobiti taj zahtev.

12.14 Vučić: Koji od pet sporazuma da poštujemo kad Priština i oni koji im pomažu ne poštuju nijedan?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas koji od pet sporazuma Beograd treba da poštuje, kada Priština i oni koji joj pomažu ne poštuju ni jedan od njih. 

On je komentarišući izjavu šefice nemačke diplomatije da je neprihvatljivo slanje srpskih snaga na KiM,  rekao da je ona odgovorila umesto komandanta KFOR-a koji još nije ni dobio takav zahtev od Srbije. Kako je rekao, KFOR će zahtev dobiti tek u četvrtak poslepodne nakon procedura koje moraju da se ispoštuju, pa upitao: 

"Ja sad imam pitanje za sve njih, kažite mi molim vas, izneću pred njih 5 važnih dokumenata, koji od njih da poštujemo? Kažite nam jedan mi ćemo taj jedan da poštujemo, vi izaberite, hoćete Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski sporazm, Vašingtonski. Kažite nam, šta hoćete? Je l vi razumete da oni nijedan od tih sporazuma ne poštuju, ni Priština ni oni koji im pomažu. Sad su priznali da su to radili i nekima drugima. Kažite nam, šta hoćete?". Opširnije u posebnoj vesti.

Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

 

12.06 Stano: Ministri EU danas o "opasnom rastu tenzija na Kosovu"

Ministri spoljnih poslova EU danas će razgovarati o "opasnom rastu tenzija na Kosovu", napisao je portparol za spoljne odnose EU Peter Stano na Tviteru.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj jutros je pre početka ministarskog sastanka naglasio da su poslednje vesti sa Kosova zabrinjavaće.

"Znam da su obe strane spremne na deeskalaciju i snažno ih pozivam da to učine. Bio sam u kontaktu sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem, (specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine) Miroslavom Lajčakom koji je bio u kontaktu sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem. Ovakvo narussavanje javnog mira, ovo nasilje, su neprihvatljivi. Oni moraju da se vrate dijalogu (uz pomoć EU). Moraju da prevaziđu ovu tendenciju borbe na ulici, stvaranja blokada. To nije način traženja sporazuma. To nije način da se vode razgovori. To nije način da se traže rešenja. To nije način da se traži proces normalizacije u koji su uključeni", izjavio je Borelj.

11.20 Vučić se sastao sa vlasnikom vinarije iz Velike Hoče

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu vlasnika vinarije Srđana Petrovića iz Velike Hoče, kome su policija i carina prisstinskih vlasti zaplenili krajem prossle nedelje gotovo svo proizvedeno vino, oko 42.000 litara. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/Rade Prelić

 

10.45 Bilt: Pre zahteva za članstvo u EU postoji nekoliko sporazuma koji se moraju poštovati

Bivši premijer Švedske Karl Bilt rekao je da pre nego što Kosovo podnese zahtev za članstvo u EU, postoji nekoliko sporazuma koji se moraju poštovati i "morati preduzeti teški koraci". Bilt, koji je bio specijalni izaslanik EU za bivšu Jugoslaviju devedesetih, nije precizirao na koje sporazume ili korake misli.

"Kriza ponovo izbija na severu Kosova. Stvari će se zagrejati jer Kosovo namerava da u narednim danima preda svoju aplikaciju za EU. Ali pre nego što se krene dalje sa ovom aplikacijom, postoje sporazumi koji se moraju poštovati i moraju se preduzeti teški koraci", napisao je Bildt na Tviteru.

09.44 Petković: Situacija dovedena do usijanja, Srbi šalju vapaj međunarodnoj zajednici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Srbi na barikadama na severu KiM žele da sačuvaju mir, kao i da tako šalju vapaj međunarodnoj zajednici koja nikako da čuje šta se dešava na Kosovu i Metohiji.

Petković je za RTS rekao da su priče o mogućim napadima na Kfor i Euleks prištinska propaganda, kao i da bi to bio povod da se optuži srpski narod i da se još intenzivnije upadne na sever KiM. Naveo je da je još jedna neprospavana noć za nama, pogotovu za Srbe koji su je proveli na barikadama.

"Relativno je mirno, ali situacija je napeta do tačke usijanja, pre svega zbog namere Aljbina Kurtija da se svojim oružanim akcijama, upadom kosovske policije, obračuna sa srpskim narodom na KiM", naveo je Petković.

09.34 Vučević: Srbija će zaštititi bezbednost, za dijalog treba volja više strana

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da će Srbija zaštiti suverenitet i bezbednost svih svojih građana, kao i da je posvećena dijalogu, ali da je za njega potreba volja više strana. Vučević je rekao da će Srbija uraditi i potez više da se sačuva mir, i nađe politički dogovor kako bi se izbegla eskalacija.

"Za to je potrebna volja više strana. Moderatori dijaloga Beograda i Prištine su često na strani Prištine. Situacija je napeta, vrlo napeta, na KiM je zapaljiva atmosfera", rekao je on. Opširnije u posebnoj vesti.

09.19 CIK obustavio sve aktivnosti

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova je sa 10 glasova za i nijednim protiv odlučila da obustavi sve aktivnosti planirane za izbore na severu Kosova zakazane za 18. i 25. decembar, preneo je danas Kossev. Odluka je doneta u nedelju, dan nakon što je kosovska predsednica Vjosa Osmani odlučila da odloži izbore i odredi novi datum za njihovo održavanje, navodi Klan Kosova. Očekuje se da će promena rokova izazvati probleme za CIK koji je već počeo da radi.

09.13 Borelj pozvao Beograd i Prištinu da deeskaliraju najnovije tenzije

Evropska unije je danas pozvala Beograd i Prištinu da deeskaliraju najnovije tenzije, obustave sukobe i da se vrate dijalogu. Evropska unija snažno poziva Kosovo i Srbiju da deeskaliraju svoje najnovije sukobe, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, prenosi Rojters. On je rekao da strane moraju da se vrate razgovorima i pronalaženju načina za prestanak sukoba na ulicama i postavljanju barikada.

08.55 Radosavljević: Začarani krug - izlazak iz jedne ulazak u novu krizu

Poslednjih nedelja imamo začarani krug na Kosovu - izlazak iz jedne i ulazak u novu krizu, kaže za Euronews Srbija Jovana Radosavljević iz organizacije Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice. Situacija je, kako kaže, sve napetija, a ta napetost je počela dolaskom Kurtija na vlast, ali je eskalirala odlukom koja se odnosila na preregistraciju vozila. Odluke Prištine pokazale su, dodaje, da Priština nema razumevanje za potrebe građana na severu.

"Sada imamo situaciju koja je izuzetno napeta, posebno su noći napete, ali život na severu Kosova prosto je takav da život teče nesmetano i normalno dok se nešto ne desi i onda se nekako vratimo u normalu jer drugačije ne možemo da funkcionišemo", rekla je on.

Kako ističe, ovakva napetost na Kosovu nije postojala više od deset godina.

"Mene ova atmosfera podseća čak i na 17. mart i na 2011. godinu, tako da niko ne može sa sigurnošću na terenu da tvrdi kako ovo dalje može da se razvija, ali ono što jeste negativan trend jeste to što tokom incidenta koji se desio preksinoć sa Euleksom došlo je do oštrih reakcija međunarodne zajednice i samim tim zaštrili svoju retoriku po pitanju barikada", istakla je ona. 

Euronews

08.35 Dodatno ojačana barikada u Ibarskoj Slatini

Protekla noć je bila jedna od najdužih za Srbe u opštini Leposavić, ali napetost zbog najave iz Prištine da će barikade biti silom uklonjene, nije pokolebala veliki broj ljudi koji je celu noć proveo na otvorenom. Jutro u Lešku i Ibarskoj Slatini protiče mirno, a barikada u Sočanici je sinoć dodatno ojačana duž magistralnog puta Leposavić - Kosovska Mitrovica, prenosi Kosovo onlajn.

08.32 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija sa barikada

Euronews

08:05 Rakić: Formiran Krizni štab

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je večeras da je, zbog kompleksnosti situacije na KiM, formiran Krizni štab koji će redovno izveštavati o situaciji na terenu.

"Tenzije nisu pale. Ovde smo u Zvečanu, tačnije u mestu Rudare, gde se narod okuplja sve više i sve veći broj građana pristiže svakoga trenutka", rekao je Rakić.

08.04 Eskobar danas u poseti Prištini

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posetiće danas Prištinu, zajedno sa savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom. Dan kasnije njih dvojica stižu i u Beograd.

08.02 Molićaj: Sa Kurtijem nema mira

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zloupotrebljava vlast, policiju i građane zarad sopstvenih interesa. Molićaj je sinoć ocenio da su tenzije na severu KiM bile predvidive i da sa Kurtijem kao premijerom na Kosovu i Metohiji ne može biti mira, prenosi Ekonomija onlajn. On je optužio Kurtija da za svoj račun zloupotrebljava vlast, policiju, građane i upozorio da nema načina da se "ovakav pristup dobro završi".

"Ljudi nisu šahovske figure. Ovo nije igra. A vi niste scenarista. Vaš rad karakteriše nedostatak osetljivosti. Vi niste radikal, već provokator. Ništa više. Jedno je sigurno: sa vama mira ne može da bude", poručio je Molićaj.

08.00 Vučić za Rojters: Tražimo oslobađanje Srba i način da se smire tenzije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u intervjuu za britansku agenciju Rojters, rekao je da Srbija traži oslobađanje svih uhapšenih Srba i načine da se smire tenzije na severu KiM. Vučić je u intervjuu, koji je dao sinoć posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, ponovio da Srbi na KiM ne smeju da učestvuju u nasillju nad pripadnicima snaga Kfora i Euleksa.

"Niko, ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da učestvuje u napadima na Euleks i Kfor", rekao je Vučić.

Na pitanje da će Beograd pokušati da nađe način da dođe do deeskalacije situacije na severu KiM, kratko je odgovorio "apsolutno". Agencija navodi da je Vučić optužio vlasti u Prištini i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da podstiču napetosti "nebrojanim jednostranim potezima".

"Kad god bi neko pomislio da smo nešto rešili, pojavi se drugi problem", ukazao je Vučić.

Predsednik Srbije zatražio je da se oslobode nedavno uhapšeni Srbi na severu KiM jer se, kako je naglasio, "drže pod izmišljenim optužbama“ i da se kosovska policija povuče sa severa KiM, u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Kosovska policija nema šta da radi na severu...Posebno ljudi naoružani do zuba. To izaziva nelagodnost i strah među srpskim stanovništvom", rekao je Vučić.

Šta je Vučić rekao nakon jučerašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost pročitajte u posebnoj vesti.

07.55 Škole danas ne rade

Zbog aktuelne situacije na severu Kosova od danas neće raditi osnovne i srednje škole, koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije, saznaje Euronews iz izvora u Privremenom organu Kosovska Mitrovica. 

Komentari (0)

Srbija