Politika

Vučić sa vlasnikom vinarije iz Velike Hoče: Srbi na KiM se suočavaju sa ogromnim pritiscima

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

11:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu vlasnika vinarije Srđana Petrovića iz Velike Hoče, kome su policija i carina prištinskih vlasti zaplenili krajem prošle nedelje gotovo svo proizvedeno vino, oko 42.000 litara.

Zaplena je, podsećamo, protekla tenzično, a Vučić je tim povodom ocenio da se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa ogromnim pritiscima, i da mržnja prema srpskom narodu ide do krajnjih granica.

Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednik je tada podsetio da se u Velikoj Hoči dogodio napad na celu enklavu, a ne samo na kuću Srđana Petrovića njegovih roditelja i dece, dodajući da "srpske sluge Aljbina Kurtija" treba da znaju, kada govore da mu oteto vino treba vratiti, da je to vino uništeno.

Najavio je da će razgovarati sa Srđanom Petrovićem, te da će mu država pomoći koliko je moguće da njegova porodica opstane u Velikoj Hoči.

"Zahvalan sam im što čuvaju srpsko ime u Metohiji"

Vučić je nakon sastanka sa porodicom Petrović iz Velike Hoče rekao da je veoma srećan što je do tog susreta došlo i istakao da je ponosan na to što ih Srbija ima i zahvalan im što čuvaju srpsko ime i prezime u Metohiji gde je Srba tako malo ostalo.

Navodi da su više razgovarili o Velikoj Hoči, o 427 Srba koji žive u toj metohijskoj enklavi.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Pomogli smo i uredili smo Trg u toj predivnoj enklavi, ali razgovaramo i kako da pomognemo ostanak i opstanak tamo pre svega mladih, šta je još potrebno da uložimo, a da nas ne ometaju pri tom ulaganju da bi naš narod mogao da opstane na svojim ognjištima", naveo je predsednik.

Kako kaže, danas su razgovarali i o sajmu vina u Mitrovici, o sledećem Otvorenom Balkanu, odnosno o učešću Srđana i Milana Petrovića sa svojim vinima na tim manifestacijama.

"Onoliko koliko malo možemo da pomognemo, u gotovo za nas nemogućim uslovima, mi ćemo to da uradimo", kazao je.

Porodici Petrović je zahvalan na tome što i kada im je najteže i kada im sa dugim cevima upadaju u kuću, oni nisu krili ni svoje prezime, ni svoje ime, ni pripadnost svom srpskom rodu. Istakao je da je u njima video neverovatnu snagu i opredeljenost i kod dece da ostanu da žive u Velikoj Hoči.

"Ponosan sam na sve ove divne ljude, na to što ih imamo, na njihov duh, snagu i zahvalan sam im što čuvaju srpsko ime i prezime u Metohiji gde nas je tako malo ostalo i tako nepokolebljivo, čvrsto i snažno rade da samo u ime Srbije i svih nas mogu da kažem jedno veliko hvala", kazao je predsednik.

S obzirom da je od Petrovića dobio metohijsko vino, Vučić kaže da će to vino imati posebno mesto u kući Vučića sa oznakom gde je urađeno, u Velikoj Hoči, na KiM, u Srbiji.

Petrović: Želimo da nastavimo svoju proizvodnju i da Velika Hoča živi

Srđan Petrović iz Velike Hoče, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao je da žele da nastave svoju proizvodnju vina na Kosovu i Metohiji i da žive od svog rada i truda.

Na pitanje kako se trenutno osećaju on i njegova porodica, Petrović je kazao da su trenutno u velikom šoku.

"Najemotivnije je to supruga doživela i stariji sin, za sada se stabilizujemo i nadamo se da ćemo nastaviti tu gde smo stali i da ćemo raditi naš posao koji smo radili i da Velika Hoča nastavi da živi", rekao je Petrović.

Ukazao je na to da je Velika Hoča metoh manastira Dečani, manastira Hilandar, manastira Pećka patrijaršija i metoh manastira Deviča, kao i da svi ti manastiri imaju svoju zemlje i vinograde u Velikoj Hoči.

Komentari (0)

Srbija