Politika

NAPETO NA KOSOVU Obustavljen rad škola na severu, Vučić poziva na staloženost i očuvanje mira

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup; Tanjug

11/12/2022

-

09:13

NAPETO NA KOSOVU Obustavljen rad škola na severu, Vučić poziva na staloženost i očuvanje mira
NAPETO NA KOSOVU Obustavljen rad škola na severu, Vučić poziva na staloženost i očuvanje mira - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu, Marjan Vučetić, Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Građani, kao i policija, i dalje blokiraju sever Kosova i Metohije, a noć je protekla mirno. Prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni su za pešake, kao i za vozila, a saobraćaj je zatvoren na glavnim putnim pravcima. Kako javlja reporterka Euronews Srbija na prelazu iz južne u severnu Mitrovicu trenutno se nalaze i policija, Kfor i karabinjeri, a u patrolama gradom nalazi se Euleks.

Srbi su se, podsetimo, okupili na barikadama kod Rudara zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića na prelazu Jarinje i kako bi sprečili njegovo prebacivanje u Prištinu. Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je saopštio da je Pantić "organizovao teroristički napad na prostorije CIK na severu Kosova" i da je osumnjičen za navodni "teroristički akt i napad na ustavni poredak". Osim u Rudaru, građani su se okupili i u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Sočanici, Lešku i Srbovcu.

Ključni događaji:

  • Obustavljen rad svih osnovnih i srednjih škola na severu
  • Vučić apelovao na očuvanje mira: Ne sme biti napada na KFOR i Euleks
  • Ambasade SAD u Beogradu i Prištini: Odmah ukloniti nelegalne barikade
  • Porodica uhapšenog Pantića bez informacija o njemu
  • Vučić sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost
  • Rakić: Kurti večeras šalje pripadnike specijalne policije na sever
  • Petković: Kosovske specijalne snage protivzakonito upale na Gazivode
  • Euleks: Šok bomba bačena na izviđačku patrolu
  • Kosovska policija obustavila saobraćaj ka Jarinju i na Brnjaku.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da će Kosovo 15. decembra tražiti prijem u EU, te da će Beograd uputiti zahtev Kforu da dozvoli raspoređivanje srpskih snaga
  • Kosovska predsednica Vjosa Osmani saopštila da se lokalni izbori na severu odlažu za april
  • Zemlje Kvinte pozdravile odluku o odlaganju izbora
  • Kosovski premijer Aljbin Kurti traži uklanjanje barikada na severu

Šta se tokom prethodnog dana dešavalo na KiM pročitajte u jučerašnjem blogu.

23.31 Vučević: Savet za nacionalnu bezbednost odlučio da nema odustajanja od mira

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je na večerašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić, odlučeno da nema odustajanja od očuvanja mira. ''Zato pozivamo Albance i Srbe na smirivanje situacije, a posebno ja pozivam Srbe na severu da budu staloženi i mirni, da ne nasedaju na provokacije i da poštuju Euleks i Kfor'', poručio je Vučević na Instagramu.

 

23.08 Obustavljen rad svih osnovnih i srednjih škola na severu

Zbog aktuelne situacije na severu Kosova od sutra neće raditi osnovne i srednje škole, koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije, saznaje Euronews iz izvora u Privremenom organu Kosovska Mitrovica. 

Takođe, formiran je i Krizni štab koji je najavio Goran Rakić i koji bi trebalo da se bavi situacijom na terenu.

22.30 RTS: Rafalna paljba i detonacija oko Rudara

Nešto nakon 21 čas čule su se rafalna paljba i detonacija, javio je izveštač RTS-a iz Rudara. Ne zna se ko je pucao. Prištinska Koha piše, pozivajući se na očevice, da se u Bošnjačkoj Mahali u severnom delu Kosovske Mitrovice, danas čula snažna ekplozija, ali i da za to nema zvanične potvrde. 

22.27 Brnabić odgovara Analeni Berbok

Premijerka Srbije Ana Brnabić odgovorila je na Tviteru nemačkoj ministarki spoljnih poslova Analeni Berbok. 

"U poslednjem Saopštenju ministara inostranih poslova zemalja G7 (14. maja 2022.), u rešavanju svakog problema ili krize u svetu (Libija, Sirija, Jemen, Somalija, itd.) oni su tražili striktno sprovođenje odgovarajućih Rezolucija Saveta bezbednosti UN (UNSCR). Sada, iznenađujuće, MIP Nemačke eksplicitno poručuje da Rezoluciju SBUN 1244 - koja predviđa da Srbija ima pravo da traži povratak određenog broja svojih bezbednosnih snaga na Kosovo* – treba ignorisati, jer je to 'neprihvatljivo", poručila je, između ostalog, premijerka Brnabić.

"Nama, takođe, ne bi smetalo poštovanje međunarodnog prava, Povelje UN, SBUN... Još jedna stvar: ne bi bilo tenzija koje bi trebalo smanjiti da je Kurti poštovao sporazume, a ne jednostrano kršio iste", dodala je Brnabić.

 

 

21.55 CIK posle odlaganja obustavlja sve aktivnosti planirane za izbore u decembru

Centralna izborna komisija u Prištini odlučila je danas da obustavi sve aktivnosti planirane za lokalne izbore na severu KiM zakazane za 18. i 25. decembar, nakon što je predsednicia privremenih prištinskih institucija saopštila da su izbori odloženi za 23. april.

21.54 Rakić: Zbog tenzija formiran krizni štab

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su tenzije na severu Kosova i dalje prisutne među građanima i da je zbog kompleksnosti situacije formiran Krizni štab koji će izveštavati o situaciji na terenu. Rakić, koji se uključio u emisiju "Hit tvit" na TV Pink rekao je da je na barikadi u Rudaru mirno, ali i da je veći broj građana koji pristižu na barikadu.

"Nakon današnjih izjava Kurtija on je samo zapalio požar i uplašio naše naše građane koji ne žele da nasedaju na njegove provokacije. Mi želimo mir i ništa drugo, da sačuvamo svoje porodice. Priština sporovodii razne akcije kako bi izazvala tenzije", rekao je Rakić.

Rakić je pozvao građane da budu mirni ali i budni, i da ne nasedaju na provokacije, jer je, kako je dodao cilj Prištine da izazove reakciju Srba da bi ih okrivili da su "rušilački i remetilački faktor".

On je takođe pozvao građane da se odnose sa poštovanjem prema Kforu i Euleksu, jer je njihovu prisustvo u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

"Molim građane da izađu u susret Kforu i Euleksu ukoliko im je potrebna naša pomoć. Ovde je veliki strah da neko ne izazove incidente i da nas posle optuži. Mi smo oprdeljnei za mir i ovde se branimo, jer želimo da ostanemo, i borimo se za mir i razum, a nisam siguran da razuma ima i suprotna strana u Prištini", kazao je Rakić.

21.50 Eskobar u Visokim Dečanima

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posetio je danas Manastir Visoki Dečani. Kako je saopšteno iz Visokih Dečana na Tviteru, Eskobar je u posetu došao zajedno sa otpravnicom poslova u Ambasadi SAD u Prištini Alison Grunder.

"Zahvalni smo na čvrstoj posvećenosti SAD zaštiti svih zajednica i verskog nasleđa na Kosovu", poručili su iz manastira Visoki Dečani.

Eskobar se nalazi u zvaničnoj poseti regionu zajedno sa savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom. Oni će sutra boraviti u Prištini, a dan kasnije, u utorak 13. decembra, doputovaće u Beograd.

 

 

21.41 Makedonski ministar: Sa velikom zabrinutošću pratimo situaciju na severu Kosova

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani saopštio je večeras da u Skoplju sa velikom zabrinutošću prate situaciju na severu Kosova. Osmani je na Tviteru istakao da je imperativ uklanjanje barikada i uspostavljanje pravne države.

"Sa velikom zabrinutošću pratimo situaciju na severu Kosova. Napad na policiju Kosova i Euleks, kao i sva dela koja dovode do eskalacije situacije su neprihvatljivi. Ohrabrujemo sveobuhvatno rešenje u skladu sa američkim i evropskim posredovanjem", poručio je Osmani.

 

 

21.48 Britanske ambasade traže uklanjenje barikada i "razumno ponašanje"

Ambasade Velike Britanije u Beogradu i Prištini pridružile su se večeras zajedničkom pozivu ambasada SAD u Srbiji i na Kosovu koje su ranije zatražile uklanjanje barikada i razumno ponašanje kako bi se izbegle dalje napetosti.

"Zajedno sa Sjedinjenim Državama i EU, izražavamo našu duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na Severu Kosova nakon privođenja osobe osumnjičene za umešanost u napad na kosovske vlasti. Ovo hapšenje nije opravdanje za nelegalne blokade puteva, niti pretnje i zastrašivanja kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva", navedeno je u zajedničkom saopštenju ambasada Velike Britanije u Srbiji i na Kosovu.

Britanske diplomate očekuj "da se uklone sve nelegalne blokade puteva i da se okončaju sve pretnje nasiljem i zastrašivanje".

Ambasade daju podršku KFOR-u i Euleksu i osuđuju kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije. Zajedničkim saopštenjem pozvane su "sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost, da izbegnu zapaljivu retoriku i da preduzmu hitne mere kako bi se postigla deeskalacija situacije".

"Pozivamo vlasti Kosova da deluju uzdržano i da vlasti Srbije iskoriste svoj uticaj kako bi postigle deeskalaciju situacije. Dijalog kojim upravlja EU je sredstvo za rešavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa", naglašeno je u saopštenju dveju britanskih ambasada.

 

 

20.43 Berbok: Neprihvatljivo slanje sprskih snaga na KiM

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ocenila je večeras da je "potpuno neprihvatljivo" slanje srpskih snaga na KiM, kao i najnoviji napadi na  pripadnike misije Euleksa na KiM.  Berbok je izrazila podršku dijalogu koji predvodi EU, na čelu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Ona tvrdi i da je Priština, odlaganjem lokalnih izbora, smirila tenzije, a da Beograd čini suprotno "nedavnom retorikom". 

 Predlog o slanju srpskih snaga na Kosovo potpuno je neprihvatljiv. Kao i najnoviji napadi na Euleks. Sva moja podrška ide dijalogu koji vodi EU", napisala je Berbok na Tviteru. 

 

 

20.10 Vučić apelovao na očuvanje mira: Ne sme biti napada na KFOR i Euleks

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom najnovih napetosti na Kosovu i Metohiji pozvao i Srbe i Albance na očuvanje mira na severu. On je apelovao na Srbe da budu mirni i da ne nasedaju na provokacije.

"Mi nemamo nijedan pokazatelj da je bilo napada na Euleks, ali napadi na Euleks ili Kfor ne smeju da se događaju. Mi nemamo apsolutno nikakvu krivicu. Vezane su nam ruke, ali i kada ste tako doterani u ćošak morate da se borite. Poruka narodu: poštujte Euleks, poštujte KFOR,  ne dozvolite da vas isprovociraju i ukažite na to ako vidie da postoji mogućnost da druga strana izvede napad na Euleks i KFOR pa da to pripiše Srbima", naveo je Vučić gostujući na RTS. 

Opširnije u odvojenoj vesti.

19.20 Počela Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

U Generalnom sekretarijatu predsednika Republike večeras je počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom predsedava predsednik Aleksandar Vučić.

Sednici prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin, ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković....

Tanjug/Tara Radovanović

 

18.59 Ambasade SAD u Beogradu i Prištini: Odmah ukloniti nelegalne barikade

Ambasade SAD u Beogradu i Prištini u zajedničkom saopštenju izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova i poručuju da oni koji su podigli nelegalne blokade treba odmah da ih uklone. 

"Očekujemo prestanak svih pretnji nasiljem i zastrašivanja. Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku Kosovskim snagama NATO-a (KFOR) za njihove napore da obezbede bezbednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS). Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije", navodi se u saoštenju.

Ambasade pozivaju na maksimalnu uzdržanost prilikom preduzimanja akcija kako bi se postigla deeskalacija situacije i uzdržavanje od provokativnih radnji. 

"Pozivamo strane da rade u okviru Dijaloga koji vodi EU kako bi se rešila pitanja koja izazivaju zabrinutost", navodi se u saoštenju.

"Razumemo da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umešanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije. Ovo hapšenje se koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva", navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada SAD u Beogradu i Prištini.

 

 

17.44 Porodica uhapšenog Pantića bez informacija o njemu

Porodica Dejana Pantića koga je juče, naočigled supruge, Kosovska policija uhapsila na Jarinju, od trenutka hapšenja nema nikakve informacije o njemu i zabrinuta je za njegovo zdravlje.
Kako su članovi porodice rekli za Kosovo onlajn, Pantić je težak srčani bolesnik, a pre samo tri meseca u Valjevu mu je ugrađen stent.

"Njemu su potrebni lekovi koje pije nakon ugradnje stenta, kao i terapija za hipertenziju i slabost srca koju mora redovno da uzima. Zabrinuti smo za njegovo zdravlje. Porodica od momenta hapšenja nema nikakve informacije o njemu, ni u kakvom je stanju ni gde se nalazi i nemamo način da mu dostavimo lekove. Lekove nije uspeo da mu dostavi ni advokat koga smo angažovali", navode iz porodice Pantić.

Po njihovim rečima, čak ni advokat nije uspeo da vidi Dejana Pantića, niti da dođe do informacija gde se on nalazi i za šta ga policija tereti, a Pantić nije dobio pravo na poziv nakon hapšenja.

16.55 Mehaj: Opredeljeni za odbranu

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj reagovao je povodom najave najviših zvaničnika Srbije da će podneti zahtev za povratak srpskih snaga bezbednosti na KiM i te izjave ocenio kao nastavak politike Slobodana Miloševića, dodajući da tzv. Kosovo ima mnogo muškaraca i žena koji služe domovini.

"U koordinaciji sa našim saveznicima, mi smo za mir i dijalog, ali smo isto tako opredeljeni za odbranu i bezbednost", napisao je Mehaj na Fejsbuku.

Dodao je da će vlada tzv. Kosova, svi organi vlasti i bezbednosne institucije sprovoditi mere u "skladu sa zakonom i obavezom koju imaju prema građanima, bez obzira na etničku pripadnost".

16.29 Lungesku: Kfor budan i sposoban da izvrši svoj mandat na KiM

KFOR ostaje izuzetno budan i potpuno sposoban da izvrši svoj mandat dobijen od UN na Kosovu i Metohiji, izjavila je danas portparolka NATO Oana Lungesku.

"Pozivamo sve strane da izbegavaju provokativne akcije i retoriku i da doprinesu smirenju i stabilnosti", napisala je ona na Tviteru.

Lungesku je navela da se KFOR pridružuje NATO saveznicima i EU u oštroj osudi sinoćnjeg napada šok bombom na izviđačku patrolu EULEKS-a na Kosovu.

"Svaki takav napad je neprihvatljiv i krivci moraju biti pozvani na odgovornost", istakla je ona.

 

16.14 Kosovska policija: Nije zauzet objekat na Gazivodama

Direkcija Kosovske policije u Prištini saopštila je danas da njene specijalne jedinice nisu pritvorile i maltretirale srpskog državljanina zaposlenog na jezeru Gazivode i da nisu zauzele objekat na toj lokaciji, javlja RTS.

"Kosovska policija sa svojim jedinicama stacionirana je na magistralnom putu koji vodi ka prelazu Brnjak, nije stacionirana ni u jednom konkretnom objektu i nije maltretirala nijedno lice ili zaposlenog, kako je objavljeno u medijima, već je samo legitimisala lice koje je na toj lokaciji snimalo telefonske razgovore, što je nakon legitimacije nastavljeno bez problema", navodi se u saopštenju.

Policija dodaje da su na toj lokaciji u subotu uveče "kriminalne grupe u tri navrata pucale na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti, a koje su u samoodbrani bile prinuđene da vatrenim oružjem odgovore kriminalnim licima".

15.26 Brnabić: Barikade na severu KiM ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, regaujući na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da grupe kosovskih Srba moraju odmah da uklone barikade, da barikade na severu Kosova i Metohije ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj Srba na KiM.

"Tu su ne samo zato što su im ugrožena osnovna ljudska prava, već štite i Briselski sporazum koji ste potpisali i čije sprovođenje treba da garantuje EU", napisala je ona na Tviteru.

Prema njenim rečima, barikade su poziv na mir i, takodje, poziv na akciju međunarodne zajednice da počne da radi svoj posao! "Dakle, da, pomozite (premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu) Kurtiju da ukloni barikade i zajedno sa njim ćete ukloniti sve što je ostalo od vašeg autoriteta i kredibiliteta", istakla je ona. Brnabić je istakla da po svemu sudeći, Kvinta, zajedno sa Boreljom, navodi da barikade na severu Kosova i Metohije moraju da budu uklonjene jer su nelegalne.

"Zanimljivo, nisu toliko glasni o nezakonitosti hapšenja Srba, na primer Dejana Pantića, koji je uhapšen juče bez ikakvih dokaza, ili kada kosovska policija krši Briselski sporazum ulaskom u opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu, naoružana dugim cevima", napisala je ona.

15.25 Veliki broj građana Zubinog Potoka krenuo u protestnu šetnju

Veliki broj građana Zubinog Potoka okupio se ispred zgrade opštine, odakle su krenuli u protestnu šetnju ulicama, kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom dešavanja na KiM. Kako se navodi na zvaničnoj Fejsbuk stranici "SO Zubin Potok", građani su se na to odlučili zbog demonstracije sile pripadnika ROSU i maltretiranja naroda Ibarskog Kolašina.

15.13 Vučić sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za 19 časova

Zbog situacije na KiM, predsednik Aleksandar Vučić sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u 19 časova, javlja RTS.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je, prema informacijama koje ima, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na sednici sa svojim bezbednosnim strukturama najavio da će večeras poslati "do zuba naoružane Rosu i ostale jedinice na sever Kosova i Metohije da progoni naš narod i sprovodi Oluju".

14.43 "Misija Kfor ostaje oprezna"

Misija Kfor ostaje oprezna i potpuno sposobna da izvrši svoj mandat na Kosovu, koji joj je dat u Ujedinjenim nacijama, napisala je na Tviteru portparolka NATO Oana Lungesku i pozvala sve strane da se uzdrže od provokativnih akcija i retorike i doprinesu smirivanju i uspostavljanju stabilnosti.

"Pridružujemo se NATO saveznicima i EU u oštroj osudi napada šok granatom na izviđačku patrolu Euleksa u subotu uveče. Svaki takav napad je neprihvatljiv i odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost", napisala je Lungesku.

14.42 Gaši: Srbi i Vučić zaboravili na Oluju, koja se može ponoviti na KiM

Kosovski advokat Tom Gaši, izjavio je da su Srbi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaboravili na operaciju Oluja i da se ona može ponoviti i na Kosovu i Metohiji. Gaši je na Fejsbuku napisao da su, kako je naveo, "Škije", što je pogrdan naziv za Srbe, i, kako je napisao, "zločinac Vučić" zaboravili na "Oluju".

"Treba da se podsete da se (Oluja) lako može ponoviti i u albanskoj verziji. Vučić ništa nije naučio od svog duhovnog šefa Miloševića", napisao je Gaši.

14.34 Kurti: Kfor tražio još vremena kako bi uklonili barikade

Kosovska vlada je zainteresovana za saradnju sa srpskom zajednicom i želimo da koristi sva prava koja joj pripadaju našim Ustavom i Ahtisarijevim planom, rekao je na konferenciji za medije posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost kosovski premijer Aljbin Kurti. On je ponovio da zahtevom Srbije da vrati svoje bezbednosne snage na Kosovo "Srbija ponovo želi rat", koji je, kako je on rekao, izgubila.

Što se tiče barikada, Kurti je naglasio da "kriminalne grupe već druže vreme drže Srbe na severu kao taoce". Istakavši da je njegova vlada, vlada mira, i da je danas donela odluku o povećanoj budnosti i stvaranju bezbednosti za sve građane. Kurti je takođe dodao da je Kfor tražio od kosovskih institucija da sačekaju neko vreme kako bi uklonili barikade.

"Mi smo u partnerstvu sa EU u SAD tolerisali i doneli nekoliko odlaganja sprovođenja naših odluka, ali svako odlaganje ima svoj rok. Nismo odustali ni od jedne odluke koju smo doneli, nezakonitost se neće tolerisati ni u jednom delu naše zemlje", rekao je Kurti.

Euronews/Vladislav Ćup

 

14.32 Svečlja pozvao Srbe na KiM da odmah uklone barikade

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjal Svečlja pozvao je Srbe na KiM da odmah uklone barikade na severu.

Svečlja je na konferenciji za novinare sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, održanoj posle sednice tzv. saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da Srbi na KiM ne treba da budu deo, kako je naveo, "kriminalnih grupa", prenosi Reporteri. Svečlja je rekao da je kosovska policija u koordinaciji sa Kforom i Euleksom.

"Policija ima potrebne kapacitete da deluje u ovom pravcu. U odgovarajućem trenutku, ako barikade ne budu uklonjene, oni će preduzeti odgovarajuće mere. Sve se to dešava u koordinaciji sa partnerima", rekao je Svečlja, prenosi Koha.

13.47 Čuvar sa Gazivoda: Uperili pušku u mene, pocepali zastavu

Jedan od radnika na brani Gazivode, gde su danas upali specijlaci kosovske policije, izjavio je da je otišao na veliku branu na Gazivode da izmeri nivo vode zbog kiše i da je tada video četiri pet pripadnika specijalne policije kako obijaju kućicu i lome kapiju na brani.

"Uperili su puške u mene, ispitivali me i iscepali zastavu, a onda me oterali", ispričao je radnik V.K. za Kosovo onlajn.

Naveo je da je na Gazivode otišao da izmeri nivo vode nakon obilnih kiša, što mu spada u opis posla.

"A, onda su me ugledali i potrčali ka meni, valjda me nisu očekivali. Uperili su puške, duge cevi u mene, pitali su me ko sam i šta radim ovde, pokušao sam da im objasnim da sam kao portir zadužen da merim nivo vode", ispričao je radnik.

Prema njegovim rečima, onisu hteli da znaju ima li kamera na kućici, na šta je on rekao da ne zna, a potom su ga pitali "da li je ovo Kosovo ili Srbija".

"Samo sam im rekao da sam rođen ovde, a onda su uzeli da cepaju srpsku zastavu. Kad su je iscepali vratili su mi je i rekli da sam "voljno" i da bežim odavde", rekao je radnik.

12.35 Brnabić: Sada svi vide da Kurti ne želi mir i stabilnost

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da sada svi vide da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi mir i stabilnost.

"Ono što Kurti vidi kao pretnju su naši konstantni pozivi na mir i stabilnost, pozivi na otvoren i iskren dijalog, kao i potpunu implementaciju svakog sporazuma postignutog između Beograda i Prištine. Srbija ima interes za mir i stabilnost", navela je Brnabić na Tviteru.

Ona je naglasila da Srbija poštuje svaki potpisani sporazum: Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i Povelju UN.

"To su naše vrednosti. Ali, Kurtijeve vrednosti su sledeće: Briselski sporazum - ne postoji, Vašintonski sporazum - ne važi, Rezolucija 1244 - pretnja za Prištinu. Takođe, za njega su ljudska prava i vladavina zakona - zabranjivanje Srbima da glasaju, konfiskovanje njihove imovine i svakodnevna pretnja upotrebom brutalne sile", istakla je Brnabić.

12.34 EU neće tolerisati napade na Euleks

"Evropska unija neće tolerisati napade na Euleks ili upotrebu nasilnih, krivičnih dela na severu. Grupe kosovskih Srba moraju odmah da uklone barikade. Mora da se vrati mir. Euleks će nastaviti da koordinira sa kosovskim vlastima i Kforom. Svi akteri moraju da izbegavaju eskalaciju", naveo je Borelj na Tviteru.

12.20 Petković o upadu kosovskih specijalaca na Gazivode

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obavestio je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske policije protivpravno upale na Gazovode.

"Upravo sam obavestio Miroslava Lajčaka o oružanom i protivpravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode! Oduzeli su čuvaru ključeve, pocepali zastave Srbije", napisao je Petković na Tviteru.

Istakao je da EU mora da obuzda nasilnika i uzurpatora Kurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi da izazove rat.

Direkcija policije u Prištini saopštava da njene specijalne jedinice nisu pritvorile i maltretirale srpskog državljanina zaposlenog na jezeru Gazivode i da nisu zauzele objekat na toj lokaciji, prenosi RTS.

"Kosovska policija sa svojim jedinicama stacionirana je na magistralnom putu koji vodi ka prelazu Brnjak, nije stacionirana ni u jednom konkretnom objektu i nije maltretirala nijedno lice ili zaposlenog, kako je objavljeno u medijima, već je samo legitimisala lice koje je na toj lokaciji snimalo telefonske razgovore, što je nakon legitimacije nastavljeno bez problema", navodi se u saopštenju

Policija dodaje da su na toj lokaciji "sinoć kriminalne grupe u tri navrata pucale na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti, a koje su u samoodbrani bile prinuđene da vatrenim oružjem odgovore kriminalnim licima", tvrdi policija.

11.54 Rakić pozvao građane na mir i suzdržanost

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je u ime Srpske liste i svoje lično ime sve građane na mir i suzdržanost i da ne nasedaju na provokacije.

"Svima nama je potreban mir i nastavak dijaloga kako bi se dao prostor pregovaračima koji bi kroz dijalog došli do rešenja ove situacije, a ne kroz jednostrane poteze", istakao je Rakić u saopštenju.

U tom smislu, dodao je, želimo da naši uhapšeni sugrađani budu pušteni, jer su svi svesni da se radi o montiranim optužbama, ali zahtevamo i da se spreči bilo kakav upad kosovskih policijskih ili drugih jedinica na sever Kosova i Metohije.

Rakić je takođe pozvao građane da omoguće KFORU i EULEKSU kretanje, jer je njihovo prisustvo u skladu sa ranije usvojenim međunarodnim sporazumima.

11.43 Hovenijer osudio je napad na patrolu Euleksa

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer osudio je napad na patrolu Euleksa protekle noći.

"SAD se pridružuju misiji Euleksa u odlučnoj osudi napada na njihovu patrolu protekle noći. Nasilni napadi na kosovsku policiju i međunarodno bezbednosno osoblje su neprihvatljivi i odgovorni za njih moraju odgovarati u okviru kosovskog pravosudnog sistema", naveo je Hovenijer na Tviteru.

Incident su osudili ambasadori Slovenije, Nemačke, Italije.

11.37 Kurti: Nećemo tražiti sukob, ali da budem jasan - Kosovo će se braniti snažno i odlučno

Pošto je pitanje registarskih tablica rešeno i izbori odloženi, kriminalnim bandama na severu Kosova nedostaje čak najmanji izgovor za barikade i nasilne napade na kosovsku policiju, naveo je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti je istakao da u "saradnji sa Kforom rade na rešavanju situacije brzo i mirno".

"Predsednik i premijerka Srbije su zapretili vojnom agresijom, najavljujući da će se srpska vojska vratiti na našu teritoriju. Nećemo tražiti sukob, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Kosovo će se braniti - snažno i odlučno", napisao je Kurt na Tviteru.

11.32 Euleks: Šok bomba bačena na izviđačku patrolu

Šok bomba bačena je sinoć kod Rudara na izviđačku patrolu Euleksa, ali nijedan službenik njene Specijalizovane policijske jedinice nije povređen i nije pričinjena materijalna šteta, saopštila je ta misija EU.

"Ovaj napad, kao i napadi na službenike kosovske policije, neprihvatljiv je. Snažno osuđujemo nasilna dela koja su počinila naoružana lica na severu Kosova, uključujući i protiv međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju.

Ističe se da će Euleks da nastavi da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, u okviru svog mandata, i da doprinese bezbednosti stanovništva iz svih zajednica.

"Apelujemo na odgovorne da se uzdrže od daljih provokativnih akcija i pozivamo kosovske institucije da počinioce privedu pravdi", naglasili su iz Euleksa.

Tim povodom se oglasila Srpska lista koja moli građane da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije, kao i da obezbede normalno kretanje Kforu i Euleksu.

11.16 Predsednik KK "Trepča": Kosovska policija nam ne dozvoljava da se vratimo kući

Predsednik Košarkaškog kluba "Trepča" Đorđe Vučičević izjavio je danas da kosovska policija nije dozvolila košarkašima tog kluba, kao i odbojkašima OK "028 Kosovska Mitrovica" da se preko Jarinja vrate kući, pa su bili prinuđeni da potraže smeštaj u Raški.

On je za Kosovo onlajn rekao da su se njegov tim od 15 igrača, zajedno sa petoricom igrača OK "028 Kosovska Mitrovica" vraćali iz Trstenika, gde su igrali u okviru drugog kola redovne srpske lige. Međutim, kako kaže predsednik KK "Trepča", administrativni prelaz Jarinje sinoć nisu mogli da prođu.

"Od sinoć čekamo od 20 časova, i onda smo bili prinuđeni da potražimo smeštaj u Raški. Smešteni smo u motelu iz kojeg moramo da izađemo kasnije. Nas je 15 košarkaša i pet odbojkaša, znamo da je prelaz blokiran. Svi smo zajedno. Ne znam šta ćemo dalje da radimo. U timu pored odraslih imamo i tinejdžere, decu od 15 do 16 godina, imam odgovornost prema njima i prema roditeljima, treba ih sve negde smestiti", rekao je Vučičević.

10.40 Orlić: Srbija će čuvati mir, ali i bezbednost Srba na KiM

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da će Srbija čuvati mir i stabilnosti, ali i bezbednost Srba na KiM i da očekuje pojačavanje starnih pritisaka na našu zemlju posle 17. decembra.

"Od 17. decembra će ponovo doći predstavnici najvećih država da iznesu svoje mišljenje i viđenje o KiM, ali je najvažnije da pružimo podršku poredseniku Vučiću koji je dobio ubedljivu većinu na poslednjim izborima. Čuvaćemo mir, i stabilnost, ali i bezbednost Srba na KiM i da se borimo mudro, hladne glave i postojano i uz sve teške pritiske koji će posle 17. da budu još gori", rekao je Orlić za Tanjug.

On je ocenio da Srbi u Pokrajini preživljavaju doslovce teror, čija pozadina je pritisak na njih da se isele.

"Juče je bio Međunaroidni dan ljudskih prava i zapitate se da li je moguće šta se dešava srpskom narodu u sred Evrope, da im se krše osnovna ljudska prava svakog dana i na to svi ćute, a zapitate se šta bi radili da se to dešava njima i njihovim građaniama", istakao je Orlić.

10.08 Vučić: Nema i neće biti predaje,to je odluka Srbije i moja poruka narodu na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem je rezimirao proteklu sedmicu i uputio poruku da nema i neće biti predaje, da je to odluka Srbije i njegova poruka našem narodu na Kosovu i Metohiji, koji je ponovo nateran da na barikadama brani svoja ognjišta.

"Poruka svima drugima jeste da formiraju ZSO, poštuju prava i slobodu Srba i Srbije i ponašaju se u skladu sa potpisanim sporazumima i međunarodnim pravom, jer to je jedini put za početak normalizacije odnosa i života svih nas. Mi nastavljamo borbu svim pravnim sredstvima za mir, za bolji život i budućnost naše dece. Srbija će pobediti!", naveo je on.

09.34 Kakva je situacija trenutno na terenu?

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, kosovska policija nalazi se na oko kilometar do dva od barikada na zaobilaznom putu oko Mitrovice i Zvečana. Magistralni put prema Jarinju, kao i dalje prema Raški, je blokiran, a barikada se nalazi i između Sočanice i Rudara kod dela Srbovac.

09.17 Dačić: Srbija ima crvene linije preko kojih neće preći

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da će u narednim danima Srbija biti izložena raznim vrstama pritisaka, ali da Srbija ima crvene linije preko kojih neće preći.

"Koje su naše crvene linije: Prvo nema pregovora o onome o čemu smo se već dogovorili. Drugo nema priznavanja nezavisnosti, odnosno članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama. Treće - nema fizičkih napada odnosno ugrožavanja bezbednosti Srba. To su naši crvene linije. Mi smo spremni za mir, ali za to je potrebna i druga strana", ističe Dačić.

Srbima koji su ovog jutra na barikadama poručio je država uz njih. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/Sava Radovanović

 

08.59 Kongresmenka Teni: Situacija na severu KiM razlog za duboku zabrinutost

Pogoršanje situacije na severu Kosova predstavlja razlog za duboku zabrinutost, izjavila je kopredsedavajuća srpskog kokusa u američkom Kongresu Klaudija Teni. Kongresmenka Teni je za Srpski radio Čikago rekla da se aktuelni sporovi između strana moraju rešiti mirnim putem.

"Sada bi trebalo da dođe vreme za aktere u regionu da prekinu bilo kakve unilateralne akcije, koje bi mogle da dodatno izazovu tenzije i još jednom potvrde posvećenost diplomatiji vraćanjem za pregovarački sto u dobroj veri", poručila je Teni.

Ona je ponovila poziv administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena, Evropskoj uniji i drugim regionalnim akterima da udvostruče diplomatske napore kako bi doveli strane da zajedno nađu mirno rešenje za tekući spor, uz obezbeđivanje zaštite prava manjinskog stanovništva.

08.45 Vučić najavio da će Beograd uputiti zahtev Kforu da dozvoli raspoređivanje snaga

Podsetimo, Ppredsednik Srbije Alekandar Vučić naveo je večeras da očekuje da će Kosovo 15. decembra podneti zahtev za prijem u EU i da će Srbija biti izložena najvećim i najtežim pritiscima spolja i to već od 17. decembra kada će se angažovati Francuska i Nemačka. 

On je najavio da će Beograd "najkasnije u sledeći ponedeljak ili utorak" obelodaniti note pojedinih država o "otpriznavanju" Kosova i da će komandantu Kfora generalu Mikeleu Ristućiju uputiti zahtev da obezbedi raspoređivanje snaga Srbije u skladu s Rezolucijom 1244. Opširnije u posebnoj vesti

08.43 Građani na barikadama kod Sočanice i Leška

Uprkos kiši koja neprestano pada celu noć, kao i ovo jutro, Srbi su dočekali na barikadama u Ibarskoj Slatini kod Sočanice i u Lešku, javlja Kosovo onlajn.

Kako kažu, neće odustati od svojih namera, a u jutarnjim časovima ponovo je počeo da raste broj građana na barikadama i polako se u sve većem i većem broju okupljaju građani iz Sočanice i Leposavića.

Na magistralnom putu Leposavić - Kosovska Mitrovica parkirani su šleper, autobusi i automobili. Oko kilometar prema Sočanici parkirano je i jedno vozilo KFOR.

Reportera Euronews Srbija javlja da se i na prelazu iz Južne u Severnu Mitrovicu nalaze KFOR, policija, kao i karabinjeri, dok gradom patrolira Euleks. 

8.00 Đurić: Priština krši osnovna ljudska prava Srba

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je da prištinske vlasti, na Dan ljudskih prava, krše osnovna ljudska prava Srba sa severa KiM. Đurić je poručio da nasilje mora da prestane, a Briselski sporazum da se poštuje u svim segmentima. "Naše misli i molitve su sa narodom severa Kosova ove večeri jer njihova osnovna ljudska prava ponovo grubo krše kosovske vlasti. Ironično, na Dan ljudskih prava. Nasilje mora da prestane, Briselski sporazum mora da se podržava u svim segmentima", naglasio je Đurić sinoć na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (1)

mile

11.12.2022 15:55

Strani mediji ne bi trebalo da salju neistine, medjunarodno pravo mora da se postuje, ono je na strani Srbije, kao i svi potpisani sporazumi https://peacemaker.un.org/kosovo-resolution1244. Svet je na ivici treceg svetskog rata, ko garantuje sutra da Itlija ne krene na Istru, samo raspirujte vatru, zato mora da se postuje zakon, ali ne zakon jaceg

Srbija