Politika

Dačić: Kurti stalno podmeće požare, Srbija ima crvene linije preko kojih neće preći

Komentari

Autor: RTS

11/12/2022

-

09:37

Dačić: Kurti stalno podmeće požare, Srbija ima crvene linije preko kojih neće preći
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodi da Aljbin Kurti stalno "podmeće požare", ali da Srbi na Kosovu i Metohiji neće ostati bez podrške svoje države. 

"Mogu da budu sigurni da ćemo mi uložiti maksimum napora diplomatskih, nadam se samo diplomatskih i politički da zaštitimo naš narod na Kosovu i Metohija, ako treba i onih drugih svakako", poručio je Dačić.

Dačić je za RTS rekao da će u narednim danima Srbija biti izložena raznim vrstama pritisaka, ali da Srbija ima crvene linije preko kojih neće preći.

"Koje su naše crvene linije: Prvo nema pregovora o onome o čemu smo se već dogovorili. Drugo nema priznavanja nezavisnosti odnosno članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama. Treće nema fizičkih napada odnosno ugrožavanja bezbednosti Srba. To su naši crvene linije. Mi smo spremni za mir ali zato je potrebna i druga strana", ističe Dačić.

Srbima koji su ovog jutra na barikadama poručio je država uz njih.

"Sigurno neće ostati bez podrške svoje države. Mogu da budu sigurni da ćemo mi uložiti maksimum napora diplomatskih, nadam se samo diplomatskih i politički da zaštitimo naš narod na Kosovu i Metohija, ako treba i onih drugih svakako", poručio je Dačić.

Ističe da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno podmeće požare, što predstavnici međunarodne zajednice tolerišu.

"Zapadu je jasno ko može da izazove nestabilnost", kaže ministar spoljnih poslova.

Ukazuje da u narednim danima u Srbiju dolazi savetnik državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, kao i državni ministri za Evropu Francuske i Velike Britanije.

Ukazuje da je Priština pogazila Vašingtonski sporazum u potpunosti i da će nakon zahteva za članstvo u Savetu Evrope, 15. decembra i zvanično u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU.

"Dok će 15. decembra, tako bar najavljuju u Briselu predstavnici Prištine podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. I od tog trenutka će krenuti različiti pritisci na Srbiju", ukazuje Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija