Politika

Jovanović: Srbija ne bi trebalo da uvede sankcije Rusiji, imaćemo problem, ali neka narod odluči

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2022

-

22:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nedavne izjave predsednika Novog DSS-a i poslanika koalicije NADA Miloša Jovanovića da su problemi između Beograda i Prištine posledica politike koju Srbija vodi od 2008. godine i da su evropske integracije "vitalno" ugrozile interese Srbije, podiglo se mnogo prašine.

Štaviše, Jovanović je otišao toliko daleko i predložio "redefinisanje odnosa između Srbije i EU". Dodao je i da Srbija mora da se suoči sa činjenicom da se od nje traži da prizna Kosovo, citirajući evropskog komesara za spoljnu politiku i proširenje Olivera Varheljija koji je rekao da bi "kraj problema Beograda i Prištine bilo priznanje Kosova kao nezavisne države od strane Srbije".

U večerašnjem gostovanju u emisiji Euronews Centar, Jovanović i dalje stoji pri stavu da evropski put Srbije de fakto podrazumeva i odricanje od Kosova i Metohije i vodi "pravo u zid". Međutim, on ne smatra da bi obustava pregovora o članstvu u EU trebalo da znači i prekid saradnje sa Blokom.

"Koliko nas košta silazak sa evropskog puta, niko ne zna. Tačno je da imamo dvotrećinsku robnu razmenu sa njima, ali ne znam što je ne bismo imali i u budućnosti"

Na argument da mnogi strani investitori dolaze u Srbiju prvenstveno zato što je strateško opredeljenje naše zemlje Evropska unija, kaže:

"Mislim da strani investitori dolaze ovde jer imaju jeftine energente i jeftinu radnu snagu, ozbiljne državne subencije. Dakle, imaju više nego dovoljno da ostvaruju velike profite i to se neće promeniti. Ne vidim kako bi pomeranje težišta razgovora o članstvu uticalo na to. Ali, košta nas Kosova i Metohije. Oni sada traže normalizaciju odnosa, traže da se potpiše ugovor, i svi koji su imali uvid u taj ugovor kažu da počiva na premisiji da je Kosovo nezavisna država"

Saradnju sa Evropskom unijom predlaže kroz dva modela i poziva se na primer Islanda, Norveške, Švajcarske i Velike Britanije, koje nisu članice EU.

"Ne bi bio smak sveta sarađivati sa EU, ja sam za to. Jedan model je kroz bilateralne odnose. Ja sam uvek za saradnju, ali ne mislim da se u fronclama može biti dostojanstven"

Euronews/Printscreen

 

Ako bi se hipotetički ispunio zahtev Novog DSS-a da se prekinu pregovori sa EU, Jovanović smatra da bi ta promena trebalo da pomeri težište sa članstva na saradnju, premda bi uspeh te ideje zavisio prvenstveno od odgovora evropskih partnera.

"Tim pre bi došla do značaja činjenica da pet zemalja EU nije priznalo secesiju Kosova. Dok smo na tom putu ka EU, onda ona nema nikakvu snagu i uticaj. S druge strane, investitorima bi svakako bilo dobro da ostanu u takvoj Srbiji", ističe on.

Međutim, da li je fer da bude evroskeptik uprkos činjenici da poseduje francuski pasoš, Jovanović odgovara:

"Činjenica je da imam francusko državljanstvo, ja sam to prvi javno rekao. Mislim da je veliko bogatstvo imati određeno iskustvo u stranoj zemlji. Kod mene je to bio sticaj životnih okolnosti. Meni to zvuči kao dosta nelogičan i jeftin pokušaj diskvalifikacije... Šta može da zvuči loše kada neko dovede ženu koja je Francuskinja, da mu se deca rađaju ovde... Verujem da sam baš zato onaj koji najbolje poznaje EU i život tamo"

O potencijalnom povratku srpskih snaga na teritoriju Kosova i Metohije kaže "bolje ikad nego nikad" i mišljenja je da je to trebalo ranije da se desi.

"Mnogi su loše protumačili ono što piše u Rezoluciji UN 1244. Ne radi se o povratku 999 pripadnika vojske i policije već 1.999", napominje Jovanović.

"Ako nam EU vrati vize jer nismo uveli sankcije Rusiji ni ja neću putovati sa svojim francuskim pasošem"

Inače, Novi DSS je zajedno sa Dverima i Zavetnicima podneo predlog rezolucije o zabrani korišćenja sankcija kao instrumenta spoljne politike. Navodeći primere pomenuo je i zabranu putovanja, ekonomiju, bojkot i slično. U večerašnjem gostovanju na Euronews Srbija ističe da se sankcije nikada nisu pokazale dobrim rešenjem, a kao primer naveo je Irak i bivšu Jugoslaviju.

Jasno stoji i pri stavu da Srbija ne bi trebalo da uvede sankcije Rusiji.

"U ovom sukobu se ne treba svrstavati. Ako to uradimo, onda se svrstavamo sa zemljama koje direktno krše naš suverenitet. Ja sam prvi po izbijanju sukoba rekao da ne treba ni osuditi, ni uvesti sankcije, kao i da je neprihvatljivo da priznamo DNR i LNR jer je to kršenje međunarodnog prava. Sankcije nije uvelo ni 50 zemalja sveta. Štaviše, preko 140 zemalja nije uvelo sankcije"

 

Euronews/Printscreen

 

Govoreći o negativnim posledicama po našu zemlju, ali i potencijalnim kontramerama Evrope u slučaju da Srbija ne uvede sankcije Rusiji, kao što je promena vizne politike prema Srbiji, Jovanović kaže da nikada nije rekao da bi taj put Srbije bio lak.

"Naravno da mi nije u redu da se uvedu vize ponovo. Imaćemo problem i narod bi o tome odlučio kroz glasanje i referendum, neka svako kaže svoj stav", rekao je dodajući da u tom slučaju ni sa svojim evropskim pasošem ne bi putovao nigde.

"Nije ideja da uradimo nešto što će isporovocirati uvođenje viza, a kamoli sukob ili rat. Ali, ne mislim da zbog pretnje treba da prihvatimo bilo šta jer bi to bilo pogubnije iz moje perspektive"

Ipak, ne deli uverenje da će Rusija zauvek štititi interese Srbije.

"Ne znam šta će biti u budućnosti, nisam spokojan. Svaka država gleda svoje interese. Ja smatram da je za Srbiju od najvećeg značaja da multipolarnost raste i ravnoteža snaga. Nemam ništa protiv Zapada, oni možda vode politiku u suprotnosti sa našim interesima, ali Rusija nas nije bombardovala, nije priznala secesiju Kosova. Međutim, ko zna... možda se u nekom momentu desi da to bude interes Rusije. Nikada nisam pričao da su vekovni neprijatelji Srbije Zapad ili Istok"

"Ne dozvoljavam da me optužuju za nešto što nisam uradio"

Osvrćući se na salvu kritika nakon seksističkog komentara upućenog novinarki N1 Emini Kovačević, Jovanović ne priznaje da je taj komentar bio uvredljiv. Osim toga, najodlučnije je odbacio tvrdnje poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković za koju smatra da je "paušalno izašla sa izjavom koja je skandalozna" i optužila ga "za nešto što ne postoji".

"Ja čekam da mi obrazlože gde je tu seksizam, a gde mizoginija. Svi koji su me napadali, apsolutno stoje na drugačijem političkom stanovištvu od mene. Tačno vidite da su ljudi koji su jedini skočili na tu izjavu upravo oni koji između EU i Kosova, biraju EU", rekao je i nastavio:

"Ne dozvoljavam da me optužuju na pravdi boga za nešto što nisam uradio. Da je jaka metafora koju sam upotrebio, apsolutno jeste, na moju ličnu žalost"

Euronews/Printscreen

 

"Za ono za šta mislim da sam pogrešio, ja sam se izvinio. Ako sam ostavio i najmanji prostor da se Kovačević upita da nisam možda hteo da je omalovažim, a ja kažem da nisam, i zbog tog minimalnog prostora sam se izvinio", zaključuje Jovanović u razgovoru za Euronews Srbija.

 

 

 

 

Komentari (1)

Vladan

20.12.2022 03:16

Ovaj kao da je pao sa neba i to iz nekog dalekog srednjeg veka? I to su naši političari? Tuga!

Srbija