Politika

Vlada Srbije utvrdila novo lučko područje: U Banoštoru u planu međunarodno putno pristanište

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

10:36

Vlada Srbije utvrdila novo lučko područje: U Banoštoru u planu međunarodno putno pristanište
Vlada Srbije utvrdila novo lučko područje: U Banoštoru u planu međunarodno putno pristanište - Copyright Euronews/Zlatica Radović

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije uredbom je utvrdila lučko područje međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru.  Lučko područje je u skladu sa Strategijom razvoja vodnog saobraćaja, kao i planskim dokumentima. U Banoštoru lučko područje je određeno na hektar i 20 ari. Ovo buduće međunarodno putničko pristanište je na desnoj obali Dunava, a Banoštor je naselje u opštini Beočin. 

Opština Beočin je još 2020. godine stavila na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru. Za ovaj projekat, koji se planira već nekoliko godina, nacrt plana izradilo je JP Urbanizam Novi Sad.

Kako je tada preneo portal eKapija, u dokumentaciji koja je bila javnom uvidu je navedeno da je zahvaljujući povoljnom turističko-geografskom položaju, geomorfološkim i klimatskim prilikama, Dunavu, kao i dobroj saobraćajnoj povezanosti sa Novim Sadom i ostalim naseljima u okruženju, Banoštor izuzetno atraktivan za turističke posete i može da bude ciljno mesto za jednodnevne izlete i višednevni boravak turista. U Nacrtu plana se dodaje da je materijalna baza za razvoj turizma dosta oskudna i da nema posebno izgrađenih smeštajnih objekata.

Wikipedia.org/Ванилица

 

Planom je, kako je pisao portal, obuhvaćen deo građevinskog područja naselja Banoštor i deo akvatorije reke Dunav, na ukupnoj površini od 5,79 hektara, a lokacija budućeg pristaništa je u neposrednoj blizini centra naselja, sa njegove istočne strane. Pristanište je koncipirano kao pristanišni plato širine 42 metra i dužine od 143,5 metra, sa kosom obaloutvrdom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija